Papaver Rhoeas L. bee pollen



L. O. Adamchuk, Eva IVANIŠOVÁ, O. I. Akulonok, A. T. Novytska, Jan BRINDZA

Анотація


The aim of our research was to establish morphological and spectrometric characteristics, the content of phenolic compounds and the antioxidant activity of P. rhoeas bee pollen. Samples of monofloral and polyfloral bee pollen were collected in districts of the Kiev region (Ukraine) in the summer period of 2016 with the help of hinged pollen traps. Botanical origin, monoflorality, level formation and morphological parameters of pollen lumps were determined in the laboratory of the Department Horse Breeding and Beekeeping of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine. Spectrometric parameters and antioxidant activity of P. rhoeas bee pollen were investigated in the laboratory of the Institute of Biodiversity Conservation and Biosafety of the Slovak University of Agriculture in Nitra. Biochemical analyzes were carried out in the laboratory of the Department of Storing and Processing of Plant Products of the Slovak University of Agriculture in Nitra. P. rhoeas bee pollen morphological parameters were established: length – 3,31 ± 0,033 mm; width – 2,97 ± 0,044 mm; weight – 9,87 ± 0,25 mg. Purity P. rhoeas monofloral bee pollen are in the range from 85 to 91 %. Polyfloral bee pollen always less than 80 % P. rhoeas pollen loads, and on average, in polyfloral collection pollen gets 38 %. P. rhoeas bee pollen of the color parameters were determined for its botanical identification. Specular Component Excluded method with illuminants D65/10° and A/10° respectively: L* –33,88 ± 0,25 and 33,91 ± 0,25; a* – 0,04 ± 0,07 and 0,14 ± 0,12; b* – 4,42 ± 0,13 and 4,45 ± 0,12; C* – 4,43 ± 0,13 and 4,47 ± 0,11; h° – 89,34 ± 0,87 and 88,01 ± 1,68. Specular Component Included method with illuminants D65/10° and A/10° respectively: L* – 41,09 ± 0,13 and 41,11 ± 0,13; a* – -0,04 ± 0,03 and 0,03 ± 0,08; b* – 3,28 ± 0,07 and 3,31 ± 0,07; C* – 3,29 ± 0,07 and 3,32 ± 0,07; h° – 90,76 ± 0,56 and 89,4 ±1,39. Heterogeneous pollen grains in bee pollen are confirmed by the results of each measurement of P. rhoeas monofloral bee pollens, which show one over one lines on Spectral Plot. The antioxidant activity of P. rhoeas bee pollen in aqueous and alcoholic solutions were 68,61 ± 6,712 % and 55,80 ± 1,492 %, respectively. The content of phenolic compounds is 419,16 ± 9,356 mg TEAC/g; phenolic acids – 2,40 ± 0,052 mg CAE/g; polyphenols – 16,47 ± 0,339 mg GAE/g; flavonoids – 13,34 ± 1.533 mg QE/g.

 

Метою наших досліджень було встановити морфологічні і спектрометричні характеристики, вміст фенольних сполук та антиоксидантну активність бджолиного обніжжя з P. rhoeas. Зразки монофлорного і поліфлорного бджолиного обніжжя були зібрані в районах Київської області (Україна) в літній період 2016 року за допомогою навісних пилковловлювачів. Ботанічне походження, монофлорность, сформованість і морфологічні параметри пилкових грудочок визначали в лабораторії кафедри конярства і бджільництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. Спектрометричні параметри і антиоксидантну активність бджолиного обніжжя з P. rhoeas досліджували в лабораторії Інституту охорони біорізноманіття і біологічної безпеки Словацького аграрного університету в Нітрі. Біохімічні аналізи проводили в лабораторії кафедри зберігання та переробки рослинних продуктів Словацького аграрного університету в Нітрі. Встановили морфологічні параметри пилкової грудочки бджолиного обніжжя з P. rhoeas: довжина – 3,31 ± 0,033 мм, ширина – 2,97 ± 0,044 мм; маса – 9,87 ± 0,25 мг. Чистота монофлорного бджолиного обніжжя з P. rhoeas знаходилася в межах від 85 до 91 %. Поліфлорне бджолине обніжжя завжди містило менше 80 % пилкових грудочок з P. rhoeas; в середньому у поліфлорному зборі обніжжя, пилкові грудочки з P. rhoeas траплялись у кількості 38 %. Визначили параметри кольору P. rhoeas бджолиного обніжжя для його ботанічної ідентифікації. Методом вимірювань з виключенням дзеркальної складової з освітлювачами D65/10° і A/10° відповідно: L* –33,88 ± 0,25 і 33,91 ± 0,25; a* – 0,04 ± 0,07 і 0,14 ± 0,12; b* – 4,42 ± 0,13 і 4,45 ± 0,12; C* – 4,43 ± 0,13 і 4,47 ± 0,11; h° – 89,34 ± 0,87 і 88,01 ± 1,68. Методом вимірювань із врахуванням дзеркальної складової з освітлювачами D65/10° і A/10° відповідно: L* – 41,09 ± 0,13і 41,11 ± 0,13; a* – -0,04 ± 0,03 і 0,03 ± 0,08; b* – 3,28 ± 0,07 і 3,31 ± 0,07; C* – 3,29 ± 0,07 і 3,32 ± 0,07; h° – 90,76 ± 0,56 і 89,4 ±1,39. Накладання одна на одну ліній, які показують результати кожного вимірювання монофлорного бджолиного обніжжя з P. rhoeas на спектральному графіку свідчить про гетерогенність пилкових грудочок. Антиоксидантна активність бджолиного обніжжя з P. rhoeas у водному і спиртовому розчинах становить 68,61 ± 6,712 % і 55,80 ± 1,492 % відповідно. Вміст фенольних сполук – 419,16 ± 9,356 мг TEAC / г; фенольних кислот – 2,40 ± 0,052 мг CAE / г; поліфенолів – 16,47 ± 0,339 мг GAE / г; флавоноїдів – 13,34 ± 1,533 мг QE / г.


Повний текст:

PDF

Посилання


Adamchuk, L. A. (2013) Sformirovannost – pokazatel kachestva obnozhki [Level of formation as an indicator of the quality of bee pollen]. Beekeeping, 6, 56–57.

Adamchuk, L. O. (2013). Klasyfikatsiini oznaky bdzholynoho obnizhzhia [Classifications bee pollen]. Livestock Ukraine, 5, 16–21.

Adamchuk, L. O., Akulonok, O. I. (2016). Morfolohichni osoblyvosti bdzholynoho obnizhzhia z Salix L. [Morphological features bee pollen Salix L.] Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Technology of Production and Processing of Products of Stock-Raising, 2, 105–113.

Adamchuk, L., Samoilenko, V., Nikolaieva, N. (2016). Morphological characteristics of Corylus avellana L. bee pollen. Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Technology of Production and Processing of Products of Stock-Raising, 2, 47–51.

Brindza J. Brovarskyi V. ed. (2013) Pollen and bee pollen of some plant species. Korsunskiyvidavnichiy dim «Vsesvit», 137.

Brovarskij V., Brindza J. ed. (2010) Včelí obnôžkový peľ [Bee pollen]. Kyjev–Nitra, FOP I. S. Maidachenko, 290.

Brovarskyi V. D, Holovetskyi I. I., Losiev O. M., Velychko S. M., Adamchuk L. O., Stepaniuk M. M. (2009). Bdzholyne obnizhzhia, vyrobnytstvo ta zberihanni [Bee Pollen: Production and Storage]. Kyiv, FOP I. S. Madanchenko, 76.

Cresti M., Milanesi, C., Salvatici, P., Aelst, A. (1990) Ultrastructural observations of Papaver rhoeas mature pollen grains. Plant Biology, 103(4),349–354.

Fatrcová-Šramková K., Nôžková J., Kačániová M., Máriássyová M., Rovná K., Stričík M. (2013). Antioxidant and antimicrobial properties of monofloral bee pollen. Journal of Environmental Science and Health, 48, 2, 133–138. doi.org/10.1080/03601234.2013.727664

Konoplya N. I., Perepechay A. A., Zherdeva E. A. (2016). Vozmozhnyie perspektivyi ispolzovaniya vidov adventivnogo komponenta floryi [Possible prospects for using the advective species of the flora of Lugansk]. New and non-traditional plants and prospects for their use, 12, 424–426.

Kyryliuk, V.P. (2009). Vplyv system osnovnoho obrobitku gruntu na zabur’ianenist posiviv horokhu [Influence of systems of basic cultivation of soil on the obliquity of pea crops]. Collection of scientific works of NSC "Institute of Agriculture of UAAS", 3, 28–36.

Makukh Ia. P., Zemlin M. I., Marushak O. V. (2000). Bur’iany u zerno-buriakovykh sivozminakh Lisostepu [Weeds in crop grain and beet rotation of Forest-Steppe]. Collection of scientific works of the Institute of Sugar beet UAAS, 3, 207–211.

Novytska, A., Adamchuk, L., Nikolaieva, N. (2016) Acer L. bee pollen morphological features. Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Technology of Production and Processing of Products of Stock-Raising, 2, 147–157.

Okazova, Z. P. (2015) Vredonosnost sornyih rasteniy posevov ozimoy pshenitsyi v lesostepnoy zone Severnogo Kavkaza [Harmfulness of weed plants of winter wheat crops in the forest-steppe zone of the North Caucasus]. Modern problems of science and education, 2–2, 829–835.

PalDat – Palynological Database an online publication on recent pollen. Available at: https://www.paldat.org/pub/Papaver_rhoeas/301710

Redina N. M., Adamchuk L. O., Nikolaieva N. V., Brindza J. (2016). Morphological characteristics of bee pollen obtained from Brassica napus L. Scientific herald of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology named after SZ Gzhytsky, 18, 2 (68), 73–79.

Semenova E. F., Cheburaeva A. N., Vilkova I. A., Morozkina N. A., Presnyakova E. V. (2011) Anatomo-morfologicheskie osobennosti tsvetonosov maka snotvornogo Papaver somniferumx i maka-samoseyki P. rhoeasy [Anatomico-morphological features of peduncles poppy sedative Papaver somniferumx and wild poppy P. rhoeasy]. Scientific bulletins of the Belgorod State University, 9 (104), 15(2), 152–158.

Semenova E. F., Melnikov V. L., Presnyakova E. V., Zhukova N. G., Osadcha G. A., Fadeeva T. M., Vilkova I. A., Morozkina N. A., Mitrofanova N. N, Pravosudova N. A., Mitina E. E. (2008) Mikrobiologicheskie issledovaniya semyan i plodov nekotoryih lekarstvennyih kultur [Microbiological studies of seeds and fruits of certain medicinal crops]. News of higher educational institutions. The Volga region. Medical sciences, 2, 26–37.

Straatman K. R., Dove S. K., Holdaway-Clarke T., Hepler P. K., Kunkel J. G., Franklin-Tong V. E. (2001). Calcium signalling in pollen of Papaver rhoeas undergoing the self-incompatibility (SI) response. Sexual Plant Reproduction, 14, 1–2, 105–110.

Thomas S. G. Franklin-Tong V. E. (2004). Self-incompatibility triggers programmed cell death in Papaver pollen. Nature, London, 429, 6989, 305–314.

Zhang H., Wang, X., Wang, K., Li, C. (2015). Antioxidant and tyrosinase inhibitory properties of aqueous ethanol extracts from monofloral bee pollen, Journal of Apicultural Science, 59, 1, 119–128.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.