Ecological and technological aspects of the cultivation of commercial young blue fox (Vulpes lаgopus) with different methods of watering



T. V. Shevchuk, M. G. Povoznikov

Анотація


Water quality is one of the main conditions for the normal functioning of living beings. The use of alcohol plays an important role in the commercial cultivation of farm animals. The production of clean livestock products directly depends on the sanitation and hygiene of its technological units. Therefore, the study of ecological and technological aspects of drinking farm animals is relevant and carries elements of scientific novelty. The purpose of our research was to study the ecological and technological aspects of the production of furs of fox (Vulpes lagopus) with the introduction of mechanized watering. It was found that after 2-12 hours after the manual distribution of water in open feedings, the pH of the water is significantly reduced, turbidity rises, and there is a specific odor and color. When mechanized watering of fox from an individual drinker, water indicators remain with normal limits. Experimentally proved that the method of watering does not affect оn the animals’ weight and growth. However, there is an improvement in the quality of fox skins (Vulpes lagopus) in the experimental group. In the experimental group there was a decrease in defects of flax, better color and skin style. Thus, in animals of the experimental group, when evaluating the skin, a larger proportion of the products of the first color group was set to 2 %, the first group of defects - by 4 %, the first - by 3 %. Therefore, the skins of the second group were valued higher than the control of 48 UAH. Capital investment in the introduction of mechanized drinking animals pays off in one year, therefore, to improve the quality of fur, increase profitability and production of environmentally friendly products, it is advisable to transfer kennels to automated watering.

Якість води є однією із головних умов забезпечення нормального функціонування живих істот. За промислового вирощування сільськогосподарських тварин напування відіграє важливу роль. Виробництво екологічно чистої продукції тваринництва на пряму залежить від санітарії та гігієни його технологічних ланок. Тому вивчення екологічних та технологічних аспектів напування сільськогосподарських тварин є актуальним та несе елементи наукової новизни.У звірівництві тема напування мало вивчена науковцями. Найчастіше звірів напувають вручну. Нами були проведені органолептичні та фізико-хімічні дослідження проб води за ручного роздавання та механізованого способу напування товарного молодняка блакитного песця (Vulpes lаgopus). Виявлено, що за 2-12 годин після ручного роздавання води у відкриті поїлки достовірно знижується рН води, підвищується каламутність, виникає специфічний запах та колір. Заи механізованого напування песців із індивідуальних напувалок показники води залишаються у межах норми. Експериментально доведено, що спосіб напування не впливає на живу масу та прирости молодняка. Однак, було виявлене підвищення якості шкурок песця (Vulpes lаgopus) дослідної групи. За утримання звірів із механізованим напуванням спостерігалось зменшення вад хутра, покращення кольору та ґатунку шкурок. Так, у тварин дослідної групи під час оцінки шкурок установлена більша частка виробів першої групи кольору на 2 %, першої групи вад – на 4 %, першого ґатунку – на 3 %. Тому шкурки другої групи були оцінені вище за контроль на 48 гривень. Капітальні вкладення за впровадження механізованого напування звірів окупаються за один рік, тому з метою покращення якості хутра, збільшення рентабельності та виробництва екологічно чистої продукції доцільно переводити звіроферми із ручним напуванням на автоматизоване.



Повний текст:

PDF (English)

Посилання


Arctic fox in Norway (2017). Norwegian Environment Agency. https://www.environment.no/topics/biodiversity/species-in-norway/threatened-species/arctic-fox-mainland-norway.

Arctic Foxes: The Unintentional Gardeners (2017). http://www.indefenseofplants.com/blog/2017/10/4/arctic-foxes-the-unintentional-gardeners.

Bakun, O. M. & et. (2015). Progressivnyj opyt razvedenija pushnyh zverej v uslovijah lesostepi Ukrainy [Progressive experience of breeding fur animals in the conditions of forest-steppe of Ukraine]. International Scientific Symposium: "Prospects in zootechnics and biotechnology", dedicated to the 75th anniversary of the foundation of the Faculty of Zoology and Biotechnology. Chisinau: Moldova (in Russian).

Bala, V. I., Donchenko, T. A., Bezpalyi, I. F., & Karchenkov, A. A. (2009). Tekhnolohiia vyrobnytstva produktsii krolivnytstva i zvirivnytstva: pidruchnyk [Technology of production of rabbit meat and breeding: a textbook]. Vinnytsia: Nova knyha (in Ukrainian).

Balakirev, H. A. & Judin, V. K. (1994). Postanovka nauchno-hozjajstvennyh opytov po kormleniju pushnyh zverej. Metodicheskie ukazanija [Formulation of scientific and economic experiments on the feeding of fur animals]. Moscow: NIIPZK (in Russian).

Bjuleten': Zakonodavstvo Ukraїni: Pro zatverdzhennja Metodichnih rekomendacіj z utrimannja hutrovih tvarin [Bulletin: Legislation of Ukraine: On Approval of Methodological Recommendations on the Maintenance of Fur Animals]. Dokument v0379555-08 (2008), potochna redakcіja - Prijnjattja vіd 20.06.2008 (in Ukrainian).

Chikalev, A. & Juldashev, M. (2012). Zoogigiena: uchenik [Zoohygiene: student]. Moscow: GЄOPTAK (in Russian).

Global warming and effects on the Arctic fox. (2008). Science Progress, 91 (2), 175-191. doi: 10.3184/003685008X327468.

Gugołek, A. & et. (2010). Digestibilidade dos nutrientes em raposa polar (Vulpes lagopus) alimentada com dietas que continham farinhas de origem animal [Nutrient digestibility in Arctic fox (Vulpes lagopus) fed diets containing animal meals]. Arq. Bras. Med. Vet. Zootec, 62 (4). http://dx. org/10.1590/S0102-09352010000400026 (in Italian).

Hellquist, J. M. (2019). Basic Facts About Arctic Foxes. doi.: https://defenders.org/arctic-fox/basic-facts.

Möstl, E. & Palme, R. (2002). Hormones as indicators of stress. Domestic Animal Endocrinology, 23 (1-2), 67–74. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12142227.

Neil, M. L., Barten P. & Seiser, E. (2000). Foods of Arctic Foxes (Alopex Lagopus) During Winter and Spring in Western Alaska. Journal of Mammalogy, 81 (3), 820–828, https://doi.org/10.1644/1545-1542(2000)081<0820:FOAFAL>2.3.CO;2.

Plohinskij N. A. (1969). Rukovodstvo po biometrii dlja zootehnikov [Guide for biometrics for livestock]. Moscow: Kolos (in Russian).

Povoznіkov, M. G., Shevchuk, T. V. & Bakun, O. M. (2015). Efektivnіst' tehnologіchnih prijomіv utrimannja hutrovih zvіrіv: metodichnі rekomendacії [Efficiency of technological methods of keeping fur-bearing animals: methodical recommendations]. Kyiv, NUBiP (in Ukrainian).

Pіdpriєmstva zvіrіvnictva ta krolіvnictva: VNTP-APK-05.07 (2008) [Enterprises of animal husbandry and rabbit breeding]. Zatverdzheno: nakaz [Mіnagropolіtiki Ukraїni vіd 11.03.2008 r. № 131]. Kyiv: Mіnagropolіtiki Ukraїni (in Ukrainian).

Rabasa, C. & L Dickson, S. (2016). Impact of stress on metabolism and energy balance. Current Opinion in Behavioral Sciences, 9, 71-77. https://doi.org/10.1016/j.cobeha.2016.01.011.

Rajput, T. B. S. (2010). Role of water management in improving agriculture productivity. Journal article: Indian Journal of Fertilisers, 6 (4), 25-32. https://www.cabdirect.org/?target=%2fcabdirect%2fsearch%2f%3fq%3dau%253a%2522Raj.

Roth, J. D. (2013).Variability in marine resources affects arctic fox population dynamics. Journal Citation Reports (Ecology), 72 (4), 668-676. https://doi.org/10.1046/j.1365-2656.2003.00739.x.

Scott, D. C. & Hae, J. K. (2013). Technologies to reduce environmental impact of animal wastes associated with feeding for maximum productivity. Animal Frontiers, 3 (3), 42–47. doi:https//.org/10.2527/af.2013-0023

Shherbatij, Z. S. (2003). Problemi stvorennja perspektivnogo norkіvnictva v umovah zahіdnogo regіonu Ukraїni [Problems of prospective promoted rozvedennya minks in the minds of the region of Ukraine] Sіl's'kij gospodar.11-12, 27-28 (in Ukrainian).

Shkurki pesca golubogo ne vydelannye (1992). Tehnicheskie uslovija: GOST 7907 78 [The blue fox pelts are not trimmed. Technical conditions] - Vzamen GOST 7907-69; Vved. 01.07.1979. Moscow: Pushno-mehovoe syr'e (in Russian).

Sokoljuk, V. M. (2014). Sanіtarno-gіgієnіchna ocіnka dzherel vodopostachannja dlja napuvannja tvarin u gospodarstvah Ukraїni [Sanitary-hygienic estimation of water supply sources for feeding animals in farms of Ukraine]. Naukovij vіsnik Bіlocerkіvs'kogo nac. agrarnogo un.-tu. 13 (108), 235 – 239 (in Ukrainian).

Stress, Definitions, Mechanisms, and Effects Outlined (2016). DOI: 10.1016/B978-0-12-800951-2.00001-7 In book: Stress: Concepts, Cognition, Emotion, and Behavior, pp.3-11.

Umar, S. & et. (2014). Effects of Water Quality on Productivity and Performance of Livestock: A Mini Review. Veterinary. 2 (2), 11-15. – dоі: https://www.researchgate.net/profile/Muahammad_Tanveer_Munir/publication/284550968.

Visokos, M. P. & Milostivij, R. V. (2015). Gіgієna hutrovih zvіrіv [Hygiene of fur animals]. Krolikovodstvo i zvіrovodstvo. 10 (32), 48-53 (in Ukrainian).

Voda pitna. Gіgієnіchnі vimogi do jakostі vodi centralіzovanogo gospodars'ko-pitnogo vodopostachannja (2010). [Drinking water. Hygienic requirements for the quality of centralized water supply and drinking water supply] (DSanPіN 2.2.4–171–10) (in Ukrainian).

Voronjak, V. V., Demchuk, M. V. & Kozenko, O. V. (2006). Metodi ocіnki jakostі vodi ta ohorona dzherel vodopostachannja: [metodichnij posіbnik] [Methods of water quality assessment and protection of water supply sources: [methodical manual]. L'vіv: L'vіvs'ka nac. akad. vet. Med. Іm.. S.Z. Gzhic'kogo (in Ukrainian).


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.