Біологічні особливості та адаптаційна здатність овець породи олібс
Анотація
У статті наведені дані щодо впливу зовнішнього середовища на адаптаційно спрямовану реалізацію генетичного потенціалу кількісних і якісних показників продуктивності овець породи олібс в умовах Степу України. Дослідження з вивчення продуктивних ознак та відтворювальної здатності овець породи олібс були проведені в ТОВ «Шаролезька вівця» Новомосковського району Дніпропетровської області.
Встановлено, що тварини імпортованої породи характеризуються комбінованою продуктивністю, високою адаптаційною здатністю до природно-екологічних умов Степу України, міцною конституцією, високими показниками відтворювальної здатності та продуктивності. За живою масою плідники та вівцематки породи олібс перевищують однолітків асканійської м'ясо-вовнової породи на 1,5-16,2 %, ремонтний молодняк домінує на 1,2-13,7 %.
Загальний коефіцієнт плодючості знаходиться на рівні 1,79-1,85, що є добрим показником для адаптаційно спрямованих генотипів, які відзначаються екологічною валентністю і можуть бути використані не тільки у чистопорідному розведенні, а й промисловому схрещуванні з подальшим використанням у породоутворювальному процесі. Їх використовують як поліпшуючий генетичний матеріал для овець напівтонкорунного напряму продуктивності, з метою підвищення плодючості, живої маси, скоростиглості, м’ясної продуктивності.
При правильній організації відтворення, відповідній структурі стада, інтенсивному вирощуванні та відгодівлі за високої скоростиглості овець імпортованої породи, є можливість виробляти високоякісну ягнятину та молоду баранину.
Посилання
Кошевой, В. П. Проблеми відтворення овець і кіз та шляхи їх вирішення [Текст] / [В.П. Кошевой, П. М. Скляров, С.В. Науменко]; заг. ред. В. П. Кошевого. – Х.-Д.: Гамалія, 2011. – 467 с.
Смирнов, В. С. Методологические принципы изучения адаптации сельскохозяйственных животных [Текст] / В.С. Смирнов // Зоотехния. – 1995. – № 3. – 14-17с.
Кияткин, П. В. Процесс породообразования овец [Текст] / П.В. Кияткин – Ташкент, 1964. – 212 с.
?ванова, Л. М. Связь интерьерных показателей кроссбредных овец с продуктивностью [Текст] / Л. М. ?ванова // Овцеводство. – 1987. – № 7. – 5 с.
Похил, В.І. М’ясні породи овець у Придніпров’ї [Текст] / В.І. Похил, О.М. Похил, А.О. Гончар, О.В. Лесновська// Тваринництво України. – 2011. – № 9. – 17-20 с.
Похил, В.І. Ефективність використання баранів-плідників породи олібсв степовій зоні України [Текст] / В.І. Похил, О.М. Задорожня// Тваринництво України. – 2005. – № 8. – 17-19 с.
Інтер’єр сільськогосподарських тварин: Навч. посібник [Текст] / Й.З.Сірацький, Є.І. Федорович, Б.М. Гопка, В.С. Федорович, В.Є. Скоцик та ін. – К.: Вища освіта, 2009. – 280 с.
Ульянов, А.Н. Овцеводство: Учебник [Текст] / А.Н. Ульянов – Краснодар, 2004. – 503 с.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).