ВІТАМІННЙ СКЛАД М’ЯСА РАВЛКІВ



Irina Danilova

Анотація


Актуальність даної роботи полягає у тому, що
вітаміни є незамінними факторами живлення для людей і в той же час
не є такими для тварин деяких видів. За відсутності вітамінів в
організмі розвиваються гіповітамінози, причиною яких можуть бути
екзогенні, ендогенні та змішані фактори. В умовах сьогодення
делікатесом вважається м’ясо харчових равликів, а його вітамінний
склад взагалі не вивчене питання. Тому питання наявності вітамінів у
м’ясі харчових равликів, яке є в умовах сьогодення делікатесом,
залишається не розв'язаним. Таким чином, нами було поставлено за
мету дослідити наявність вітамінів у м’ясі харчових равликів Helix
аspersa maxima, Helix aspersa muller, та Helix pomatiа та визначити
точну кількість кожного з них.
В даній роботі використовувалися методики, які детально
наведені в ГОСТ 30627.5-98, ГОСТ 30627.6-98, ГОСТ 30627.4-98, ГОСТ
30627.3-98, ГОСТ 30627.1-98.
Нами встановлено, що найбільш збагачений вітамінами, які нам
вдалося дослідити (це В 1 , В 2 , В 3 (РР), В 9 , С, А, Е), є зразок No1 з м’яса
равликів Helix aspersa maxima, які вирощувалися в умовах фермерського
господарства «РАВЛК 2016». З усіх вітамінів м’ясо равликів Helix aspersa
maxima найбільш збагачене альфатокоферолом та ніацином – 4,2:2,47
мг / 100г відповідно. Стосовно двох останніх зразків, то найбільше
альфатокоферолу міститься у зразку No2 – 3,7 мг / 100г, а 2,4 мг / 100г
міститься ніацину у м’ясі равликів H.potatia. Слід відмітити, що аскорбінова
кислота у м’ясі всіх дослідних равликів взагалі відсутня.
Таким чином, ми можемо зробити висновок, що у равликів видів Helix
аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix pomatiа містяться вітаміни В 1 , В 2 ,
В 3 (РР), В 9 , А, Е. І найбільш за все вітамінів Е та В 3 (РР) у м’ясі равликів Helix
аspersa maxima, що становлять відповідно 4,2:2,47 мг / 100г. Перспектива
наших подальших досліджень стосується уточнення вітамінного складу
вареного м'яса равликів Helix аspersa maxima, Helix aspersa muller, Helix
pomatiа та проведення аналізу отриманих результатів.
Ключові слова: жиро- та водорозчинні вітаміни, м’ясо
равликів, равлик Helix аspersa maxima, равлик Helix aspersa muller,
равлик Helix pomatiа


Повний текст:

PDF

Посилання


State Standard 30627.5-98 Products of milk for baby food. The method of

measuring the mass fraction of vitamin B(1) (thiamine). Available at :

http://docs.cntd.ru/document/1200021712.

State Standard 30627.6-98 Dairy products for baby food. Methods for

measuring the mass fraction of vitamin B(2) (riboflavin). Available at :

http://docs.cntd.ru/document/1200021713.

State Standard 30627.4-98 Milk products for baby food. The method of

measuring the mass fraction of vitamin PP (niacin). Available at :

http://docs.cntd.ru/document/1200021710.

State Standard 30627.3-98 Dairy products for baby food. The method of

measuring the mass fraction of vitamin E (tocopherol). Available at :

http://docs.cntd.ru/document/1200021708.

State Standard 30627.1-98 Milk products for baby food. The method of

measuring the mass fraction of vitamin A (retinol). Available at :

http://docs.cntd.ru/document/1200021702.

Ostrovsky,

Yu.

M.

(1979).

Eksperimental'naya

vitaminologiya

[Experimental vitaminology]. Minsk : Science and technology, 176−223.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.