ВПЛИВ ВІТАМІННО-АМІНОКИСЛОТНОГО КОМПЛЕКСУ НА БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ПОРОСЯТ В РАННІЙ ПІСЛЯВІДЛУЧНИЙ ПЕРІОД
Анотація
Зміни амінокислотного і вітамінного обміну в поросят
у ранній післявідлучний період потребують пошуку ефективних засобів
корекції обмінних процесів. Метою роботи було вивчити вплив
комплексного вітамінно-амінокислотного препарату на біохімічні
показники поросят в ранній післявідлучний період.
Було сформовано за принципом аналогічних груп дві групи поросят
(240 тварин у дослідній та 133 – в контрольній). Дослідження проводилось
на трипородних гібридах (велика біла×ландрас×дюрок), відлучених на 23
добу життя з масою тіла 6,2-7,4 кг. На другу добу після відлучення
поросятам дослідної групи випоювали вітамінно-амінокислотний комплекс
«Чіктонік» виробництва Invesa (Іспанія) у вигляді 0,5 % розчину в дозі 3 мл
на порося на добу впродовж 3 діб за допомогою системи Дозатрон. Кров
для біохімічних досліджень відбирали з орбітального синусу через три доби
після закінчення застосування препарату.
В результаті досліджень встановлено, що випоювання
препарату призвело до вірогідного зростання вмісту альбумінів в
сироватці крові поросят (на 9,8 % при Р < 0,05), а також зниження
рівня креатиніну (на 12,5 % при Р< 0,05) та підвищення вмісту
глюкози на 19,9 % (Р < 0,01).
Вміст загального кальцію в сироватці крові поросят, що отримували
«Чіктонік», був на 6,4 % (Р < 0,01) вищим за одночасного підвищення
активності лужної фосфатази на 38,3 % (Р < 0,05).
На підставі досліджень встановлено, що застосування
комплексного
вітамінно-амінокислотного
комплексу
«Чіктонік»
поросятам призводить до активізації білоксинтетичних процесів в
печінці та підвищення вмісту альбумінів, а також посилення кальцій-
фосфорного обміну.
Ключові слова: поросята, відлучення, вітаміни, амінокислоти,
біохімічні показники
Посилання
Chumachenko, V. V. (2007). Biokhimichni ta imunolohichni osnovy systemy
profilaktyky stresu v svynei [Biochemical and immunological bases of stress prophylaxis
system in pigs]. National Agricultural University of Ukraine, Kyiv, 27.
Stoianovskyi, V. H., Matsiuk, O. I., Kolotnytskyi, V. A. (2017). Funktsionalna
adaptatsiia erytronu krovi porosiat za dii tekhnolohichnoho stresu [Functional adaptation of
piglets erythron after the effects of technological stress]. Abstracts book: XVI International
scientific and practical conference "Actual questions in veterinary medicine". Kyiv
(Ukraine), 86−87.
Danchuk, O. V., Karpovskyi, V. I., Danchuk, V. V. (2016). Indeksy intensyvnosti
peroksydnoho okysnennia lipidiv u svynei za dii stresovoho faktora [Indices of lipid
peroxidation intensity in pigs under the influence of stress factors]. Scientific Messenger of
Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology, 18 (1−2), 47−50.
Yefimov, V. H., Sofonova, D. M. (2014). Vikova dynamika kontsentratsii vitaminiv
A i E v syrovattsi krovi porosiat v period doroshchuvannia [Age dynamics of concentration
vitamins A and E in the serum of piglets during a rearing period]. Science and Technology
Bulletin of SRC for Biosafety and Environmental Control of AIC. 3 (4), 127−131, 46−50.
Pavlichenko, O. V., Chornyi, M. V. (2012). Vykorystannia adaptoheniv dlia
profilaktyky stresiv ta pidvyshchennia rezystentnosti tvaryn [Use of adaptogens to prevent
stress and increase animal resistance]. Problems of zooengineering and veterinary
medicine. 24 (1), 168−176.
Ohorodnyk, N. Z., Vishchur, O. I., Mizyk, V. P. (2015). Stan pryrodnykh
mekhanizmiv zakhystu u vidluchenykh porosiat za dii imunotropnoho preparatu [The state
of natural mechanisms of defence of weaning-piglets for actions of immunotropic
preparation]. Animal Biology. 17 (1), 78−84.
Tan, B., Li, X. G., Kong, X., Huang, R., Ruan, Z., Yao, K., Deng, Z., Xie, M.,
Shinzato, I., Yin, Y., Wu, G. (2009). Dietary L-arginine supplementation enhances the
immune status in early-weaned piglets. Amino Acids. 37 (2), 323−331.
Rezaei, R., Wang, W., Wu, Z., Dai, Z., Wang, J., Wu, G. (2013). Biochemical
and physiological bases for utilization of dietary amino acids by young pigs. Journal of
Animal Science and Biotechnology. 4 (7). doi : 10.1186/2049-1891-4-7.
Li, P., Yin, Y.-L., Li, D., Kim, S.W., Wu, G. (2007). Amino acids and immune
function. British Journal of Nutrition. 98, 237−252. doi : 10.1017/S000711450769936X.
Kolesneva, E. V., Bakakina, Yu. S., Sodel’, D. L., Zhornik, E. V., Baranova, L.
A., Dubovskaya, L. V., Volotovskiy, I. D. (2014). Geneticheskiy i proteomnyy analiz
khozyaystvenno poleznykh priznakov porod zhivotnykh [Genetic and proteomic analysis
for evaluation of economically useful traits among animal breeds]. Proceedings of the
National Academy of Sciences of Belarus. Biological series, 2, 89−97.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).