ВПЛИВ ВІТАМІННО-АМІНОКИСЛОТНОГО КОМПЛЕКСУ НА БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ ПОРОСЯТ В РАННІЙ ПІСЛЯВІДЛУЧНИЙ ПЕРІОД

Автор(и)

  • V. H. Yefimov Dniprovsky State Agrarian and Economic University
  • О. О. Lobochenko Dniprovsky State Agrarian and Economic University

Анотація

Зміни амінокислотного і вітамінного обміну в поросят
у ранній післявідлучний період потребують пошуку ефективних засобів
корекції обмінних процесів. Метою роботи було вивчити вплив
комплексного вітамінно-амінокислотного препарату на біохімічні
показники поросят в ранній післявідлучний період.
Було сформовано за принципом аналогічних груп дві групи поросят
(240 тварин у дослідній та 133 – в контрольній). Дослідження проводилось
на трипородних гібридах (велика біла×ландрас×дюрок), відлучених на 23
добу життя з масою тіла 6,2-7,4 кг. На другу добу після відлучення
поросятам дослідної групи випоювали вітамінно-амінокислотний комплекс
«Чіктонік» виробництва Invesa (Іспанія) у вигляді 0,5 % розчину в дозі 3 мл
на порося на добу впродовж 3 діб за допомогою системи Дозатрон. Кров
для біохімічних досліджень відбирали з орбітального синусу через три доби
після закінчення застосування препарату.
В результаті досліджень встановлено, що випоювання
препарату призвело до вірогідного зростання вмісту альбумінів в
сироватці крові поросят (на 9,8 % при Р < 0,05), а також зниження
рівня креатиніну (на 12,5 % при Р< 0,05) та підвищення вмісту
глюкози на 19,9 % (Р < 0,01).
Вміст загального кальцію в сироватці крові поросят, що отримували
«Чіктонік», був на 6,4 % (Р < 0,01) вищим за одночасного підвищення
активності лужної фосфатази на 38,3 % (Р < 0,05).
На підставі досліджень встановлено, що застосування
комплексного
вітамінно-амінокислотного
комплексу
«Чіктонік»
поросятам призводить до активізації білоксинтетичних процесів в
печінці та підвищення вмісту альбумінів, а також посилення кальцій-
фосфорного обміну.
Ключові слова: поросята, відлучення, вітаміни, амінокислоти,
біохімічні показники

Посилання

Chumachenko, V. V. (2007). Biokhimichni ta imunolohichni osnovy systemy

profilaktyky stresu v svynei [Biochemical and immunological bases of stress prophylaxis

system in pigs]. National Agricultural University of Ukraine, Kyiv, 27.

Stoianovskyi, V. H., Matsiuk, O. I., Kolotnytskyi, V. A. (2017). Funktsionalna

adaptatsiia erytronu krovi porosiat za dii tekhnolohichnoho stresu [Functional adaptation of

piglets erythron after the effects of technological stress]. Abstracts book: XVI International

scientific and practical conference "Actual questions in veterinary medicine". Kyiv

(Ukraine), 86−87.

Danchuk, O. V., Karpovskyi, V. I., Danchuk, V. V. (2016). Indeksy intensyvnosti

peroksydnoho okysnennia lipidiv u svynei za dii stresovoho faktora [Indices of lipid

peroxidation intensity in pigs under the influence of stress factors]. Scientific Messenger of

Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology, 18 (1−2), 47−50.

Yefimov, V. H., Sofonova, D. M. (2014). Vikova dynamika kontsentratsii vitaminiv

A i E v syrovattsi krovi porosiat v period doroshchuvannia [Age dynamics of concentration

vitamins A and E in the serum of piglets during a rearing period]. Science and Technology

Bulletin of SRC for Biosafety and Environmental Control of AIC. 3 (4), 127−131, 46−50.

Pavlichenko, O. V., Chornyi, M. V. (2012). Vykorystannia adaptoheniv dlia

profilaktyky stresiv ta pidvyshchennia rezystentnosti tvaryn [Use of adaptogens to prevent

stress and increase animal resistance]. Problems of zooengineering and veterinary

medicine. 24 (1), 168−176.

Ohorodnyk, N. Z., Vishchur, O. I., Mizyk, V. P. (2015). Stan pryrodnykh

mekhanizmiv zakhystu u vidluchenykh porosiat za dii imunotropnoho preparatu [The state

of natural mechanisms of defence of weaning-piglets for actions of immunotropic

preparation]. Animal Biology. 17 (1), 78−84.

Tan, B., Li, X. G., Kong, X., Huang, R., Ruan, Z., Yao, K., Deng, Z., Xie, M.,

Shinzato, I., Yin, Y., Wu, G. (2009). Dietary L-arginine supplementation enhances the

immune status in early-weaned piglets. Amino Acids. 37 (2), 323−331.

Rezaei, R., Wang, W., Wu, Z., Dai, Z., Wang, J., Wu, G. (2013). Biochemical

and physiological bases for utilization of dietary amino acids by young pigs. Journal of

Animal Science and Biotechnology. 4 (7). doi : 10.1186/2049-1891-4-7.

Li, P., Yin, Y.-L., Li, D., Kim, S.W., Wu, G. (2007). Amino acids and immune

function. British Journal of Nutrition. 98, 237−252. doi : 10.1017/S000711450769936X.

Kolesneva, E. V., Bakakina, Yu. S., Sodel’, D. L., Zhornik, E. V., Baranova, L.

A., Dubovskaya, L. V., Volotovskiy, I. D. (2014). Geneticheskiy i proteomnyy analiz

khozyaystvenno poleznykh priznakov porod zhivotnykh [Genetic and proteomic analysis

for evaluation of economically useful traits among animal breeds]. Proceedings of the

National Academy of Sciences of Belarus. Biological series, 2, 89−97.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-03-05

Номер

Розділ

Статті