ВИКОРИСТАННЯ НАНОМАТЕРІАЛІВ У РАЦІОНАХ КУРЧАТ- БРОЙЛЕРІВ
Анотація
В статті наведено дані щодо застосування
нанокомпозиту фероманетика в дозі 1 мг/кг корму та цитрату
наномолібдену – 0,24 мг/дм 3 води в раціонах курчат-бройлерів. За
результатами досліджень встановлено, що нанопрепарати різних форм
виготовлення в оптимальних дозах можуть використовуватися як кормові
добавки для підвищення вмісту заліза та молібдену в м’ясі птиці з метою
профілактики порушень макро- і мікроелементного обміну у дослідних
курчат.
Ключові слова: нанокомпозит порошку феромагнетика,
цитрат наномолібдену, курчата-бройлери, м’ясо, мікроелементи,
макроелементи
Посилання
Borysevych, V. B., Kaplunenko, V. H., Kosynov, N. V. (2012).
Nanomateryal y nanotekhnolohyy v veterynarnoi praktyke [Nanomaterials and
nanotechnologies in veterinary practice]. Kyiv : Avitsena, 512. (in Ukrainian)
Voloshyna, N. O., Petrenko, O. F., Kaplunenko, V. H., Kosinov, M. V.
(2008). Perspektyvy zastosuvannia nanochastochok metaliv u veterynarnii medytsyni
[Prospects for the application of nanoparticles of metals in veterinary medicine].
Veterynarna medytsyna Ukrainy, No 9, 32–34. (in Ukrainian)
Borysevych, V. B., Kaplunenko, V. H., Kosinov, N. V. ta in. ; Borysevych
V. B., Kaplunenko V. H. eds. (2010). Nanomaterialy v biolohii. Osnovy
nanoveterynarii [Nanomaterials in biology. Fundamentals of Nanotechnology]. Kyiv :
Avitsena, 416. (in Ukrainian)
Moghimi, S. M., Hunter, A. C., Murray, J. C. (2005). Nanomedicine: current
status and future prospects. FASEB J., Vol. 19, 311–330.
Scott, N. R. (2005). Nanotechnology and animal health. Rev. Sci. Tech.
Off. Int. Epiz., Vol. 24, No 1, 425–432.
Sanvicens, N., Marco, M. P. (2008). Multifunctional nanoparticles –
properties and prospects for their use in human medicine. Trends in Biotechnology,
Vol. 26, No 8, 425–433.
Antypova, L. V., Hlotova, Y. A., Rohov, Y. A. (2004). Metodu
yssledovanyia miasa y miasnukh produktov [Methods for researching meat and meat
products]. M.: Kolos, 571. (in Russian)
Busol, L. V. (2010). Veterynarno-sanitarna ekspertyza produktiv zaboiu
kurchat-broileriv pry zastosuvanni nanokompozytu poroshka feromahnetyka
[Veterinary and sanitary examination of products of slaughter of chicken broilers at
application of nanocomposite powder of ferromagnetic] : avtoref. dys. ... kand. vet.
nauk : spets. 16.00.09 «veterynarno-sanitarna ekspertyza». Kyiv, 20. (in Ukrainain)
Holovko, N. P. (2016). Veterynarno-sanitarna ekspertyza produktiv zaboiu
kurchat-broileriv za zbahachennia ratsionu tsytratom nanomolibdenu ta kormovoiu
dobavkoiu «Probiks» [Veterinary and sanitary examination of products of slaughter of
chicken broilers for enriching the diet with nano-molybdenum citrate and feed
supplement "Probix"] : avtoref. dys. ... kand. vet. nauk : spets. 16.00.09
«veterynarno-sanitarna ekspertyza». Kyiv, 25. (in Ukrainian)
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).