ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕЧНІСТЬ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО РІЗНХ СОРТІВ, ОТРМАНОГО В КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ



A. V. Yermak, O. M. Yakubchak

Анотація


Досліджено показники якості меду натурального різних ботанічних сортів, що надходили в Кіровоградську регіональну державну лабораторію ветеринарної медицини впродовж 2014−2018 рр. та визначено вміст залишків антибактеріальних речовин у дослідних пробах. Проведено дослідження 160 проб меду, отриманих з різних медоносних рослин (акації, гречки, соняшнику, липи, різнотрав’я). Відповідно до карти посівів сільськогосподарських культур Кіровоградської області простежується видова бідність медоносної флори (близько 80 % складають посіви соняшнику). Тому мед соняшниковий складає 80 %, 7 % різнотрав’я, 5% акацієвого, 5 % липового та 3 % гречаного. Якість досліджуваного меду натурального відповідає чинним нормативно-правовим актам: масова частка води в межах 18,3 ± 0,5−19,5 ± 0,5 %, масова частка відновлюваних цукрів (до безводної речовини) – 78,2 ± 0,4−85,04 ± 0,7 %, масова частка сахарози (до безводної речовини) –2,4 ± 0,4−5 ± 0,5 %, діастазне число (до безводної речовини) –7,4 ± 0,3−37,1 ± 0,5 од. Готе, вміст гідроксиметилфурфуролу –3,2 ± 0,4−8 ± 0,4 мг / кг, кислотність – 18,2 ± 0,4−25,4 ± 0,3 (моль / дм3) / кг. Впродовж досліджуваного періоду вміст тетрацикліну в меді не виявлений, стрептоміцину 2,0 ± 0,13,0 ± 0,4мкг/кг, хлорамфеніколу − 0,05 ± 0,03−0,1 ± 0,01мкг/кг, вміст нітрофуранів 0,15 ± 0,04−0,1 ± 0,01 мкг / кг. Вміст залишків інших антибактеріальних речовин: метронідазол − 0,18 ± 0,05−0,2 ± 0,01 мкг / кг та сульфатіазол (2017 р.) − 1,0 ± 0,4 мкг / кг.

Ключові слова: мед натуральний, якість, безпечність, ботанічне походження, медоносні рослини, вміст антибактеріальних речовин


Повний текст:

Без заголовку

Посилання


Med naturalnyi. Tekhnichni umovy (2005) : DSTU 4497:2005. − Chynnyi vid 28 hrudnia, K.: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 21

Statystychna informatsiia URL: http://www.ukrstat.gov.ua

Ukrainskyi rynok medu [Ukrainian honey market] URL: http://www.souzinform.com.ua/index.php?language=ukr&menu=article/honey_market_review

Noori Al-Waili, Khelod Salom, Ahmed Al-Ghamdi, and Mohammad Javed Ansari (2012). Antibiotic, Pesticide, and Microbial Contaminants of Honey: Human Health Hazards URL: https://www.hindawi.com/journals/tswj/2012/930849/

Council Directive 74/409/EEC of 22 July 1974 on the harmonization of the laws of the Member States relating to honey URL: http://data.europa.eu/eli/dir/1974/409/oj

Fawzy Eissa, Sanaa El-Sawi, Nour El-Hoda Zidan. (2014). Determining Pesticide Residues in Honey and their Potential Risk to Consumers URL: https://pdfs.semanticscholar.org/3ce4/5ec12a0c3f16c246464aa37af7ef58c4572e.pdf

Honey bees as bioindicators of environmental pollution URL: https://www.researchgate.net/publication/242202509_Honey_bees_as_bioindicators_of_environmental_pollution

Gül, A., Şahi̇nler, N. (2017). Investigation of Different Botanical Origin of Honey Types with Respect to Food Safety URL: https://www.arjonline.org/papers/arja/v3-i1/5.pdf

Calatayud, F., Simo, E., Pico, Y. (2018). Pesticide residues in honey bees, pollen and beeswax: Assessing beehive exposure URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749118310893

Tucak, Z., Periškić, M., Škrivanko, M., Konjarević, A. (2007). The influence of the botanic origin of honey plants on the quality of honey URL: https://hrcak.srce.hr/file/24438


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.