Безпечність та якість молока сирого виробленого в колективних господарствах



DOI: http://dx.doi.org/10.31548/ujvs2019.03.010

M. D. Kukhtin, S. V. Layter-Moskalyuk, A. I. Tyutyun, N. I. Kosyanchuk

Анотація


Основними гігієнічними показники, які знижують якість та безпечність молока коров’ячого незбираного є надмірне загальне бактеріальне обсіменіння, вміст соматичних клітин, наявність інгібуючих речовин та доданої води.

Для наших досліджень були взяті сучасні реконструйовані молочні ферми, де доїння здійснюють у доїльних залах і дотримуються усіх санітарних норм і гігієнічних вимог та старі ферми, де доїння проводиться у молокопровід і переносні доїльні апарати і витримуються задовільні санітарні вимоги. У господарствах із застарілим устаткуванням відсутні спеціальні мийно-дезінфікуючі засоби для санітарної обробки обладнання. На переробку від колективних господарств надходило всього 8,3 % молока екстра ґатунку, яке повністю відповідає Європейським вимогам. Основна частина молока від цих господарств надходила вищим і першим ґатунком 61,8 %, а на частку другого ґатунку припадало 14,5 % молока. Також виявили, що досить значну частину – 15,4 % вироблялося неґатункового молока.

За вмістом соматичних клітин господарства із сучасним обладнанням одержують молоко екстра ґатунку і цей показник у них у 2,6 рази менший (р ≤ 0,01), порівняно з господарствами з застарілим устаткуванням. Це пов’язано з тим, що сучасна технологія передбачає доїння корів хворих на субклінічний мастит у окремих доїльних залах.

Цього принципу не завжди дотримуються у господарствах із застарілим устаткуванням. Як наслідок, основна причина зниження ґатунку молока і його безпечності у таких господарствах − це надмірний вміст соматичних клітин у збірному молоці, внаслідок недотримання вимог щодо переддоїльної обробки вимені корів, санітарного стану молочного посуду, несвоєчасного і неефективного охолодження молока.

Ключові слова: молоко коров’яче сире, якість та безпечність, бактеріальне обсіменіння, первинна обробка, санітарного стану молочного посуду


Повний текст:

Без заголовку

Посилання


Molokokorov’jachenezbyrane. Vymogypryzakupivli [Cow'swholemilk. Requirements for the purchasing]. DSTU 3662-1997 from 2007.08.01. K.: Derzhspozhyvstandart of Ukraine [in Ukrainian].

Danylenko, I., Ostapiv, N., Lysenko, S. (2000). Teoriia i praktykaokholodzhenniamoloka [Theory and practice of milk production]. VeterynarnamedycynaUkrai'ny – Veterinary Medicine of Ukraine, 10, 26−27 [in Ukrainian].

Degtyarev G. P. Shaykin V. V. (2003). Povushenyia kachestva moloka [Improving the quality of milk] Molochnaia promushlenost – Dairy industry, 4, 33 −34. [in Russian].

Kasjanchuk V.V., Bergіlevich O.M., Krizhanіvs'kij Ya.Y,. Kuhtin M.D. et al. (2006). Organіzacіja veterinarno-sanіtarnogo kontrolju jakostі ta bezpeki moloka korov’jachogo na molochnih fermah u vіdpovіdnostі do principіv НАССР [Organization of veterinary and sanitary control of quality and safety of cow's milk in dairy farms in accordance with the HACCP principles]. Zbirnyk naukovyh prac' Lugans'kogo nacional'nogo universytetu – Collection of scientific works of the Luhansk National University, 65 (68), 96 –100 [in Ukrainian].

Yakubchak O.M., & Kobysh, A.I. (2013). Ocinka jakosti syrogo tovarnogo moloka, otrymanogo vid koriv z osobystyh seljans'kyh gospodarstv [Estimation of the quality of raw milk obtained from cows of private farms]. Visnyk agrarnoi' nauky – Bulletin of Agrarian Science, 11, 34 – 36 [in Ukrainian].

Grishuk A. V. (2011). Pro kontrol vyrobnytstva ta zahotivli bezpechnoho ta yakisnoho moloka [ About control of production and procurement of safe and high-quality milk] Veterynarna medytsyna Ukrainy - Veterinary Medicine of Ukraine. 8, 32 - 33[in Ukrainian].

Kukhtin M. D., Pokotilo O. S., Perkyy Yu. B. (2015). Hihiienichne i tekhnolohichne normuvannia psykhrotrofnoi mikroflory moloka [Hygienic and Technological Rationing of the Psychotrophic Microflora of Milk] Naukovi pratsi natsionalnoho universytetu kharchovykh tekhnolohii - Scientific Papers of the National University of Food Technologies. 3 , Р. 21, 38 – 45 [in Ukrainian].

Kukhtin M. D. (2008). Dynamika mikrobiolohichnoho ta biokhimichnoho protsesu v molotsi nezbyranomu pry zberihanni za riznykh temperatur [Dynamics of the microbiological and biochemical process in the whole milk when stored at different temperatures] Naukovyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S. Z. Hzhytskoho – Scientific herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. S. Z. Gzhytsky. - 10, 3 (38). 3. 229 – 237 [in Ukrainian].

Rudenko E. V., Rosso L. M., Truskova T. Yu, Shapovalov S. O. (2008). Bakterytsydnist ta bakterialna zabrudnenist syroho moloka [Bactericidal and bacterial contamination of raw milk] Efektyvne tvarynnytstvo – Effective animal husbandry 6, 37 – 40 [in Ukrainian].

Ostapuk M. P., Kasjanchuk V. V., Bergіlevich O. M. (2010.) Vyvchennia sanitarno-hihiienichnykh umov vyrobnytstva moloka na molochnykh fermakh dlia zabezpechennia umov nalezhnoi hihiienichnoi praktyky [Investigation of the sanitary conditions of milk production in dairy farms to provide conditions for proper hygienic practice] Bergilevich and others. Natsionalnyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S. Z. Gzhytskoho – National herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. S.Z.Gzhytsky, 3. 4. 243 – 248.

Cociuba, C. (2008). Identifying sources of milk contamination in some cow farms in bihor. Analeleuniversitatii din oradeafascicula: Ecotoxicologie, zootecniesitehnologie de industriealimentara.Vol.VII. 663 − 670.

Kusumaningrum, G., Riboldi, W.C., Hazeleger, R.R. (2003). Survival of foodborne pathogens on stainless steel surfaces and cross-contamination to foods. Int. J. Food Microbio. Vol.85. 227−236. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(02)00540-8

Karlikova G.G. (2005). Bakteryalnaia zahriaznennost moloka korov [Bacterial contamination of cows milk] Veterynaryia – Veterinary science 8. 46 – 48 [in Ukrainian].

Skržiniek Josef, Skržiniek Martin (2002). Reshenye problemы kachestva moloka s pomoshchiu mykrofyltratsyy [ Solving the problem of milk quality using microfiltration]. Molochnaia promыshlennost – Milk industry.. 2. 53 – 54 [in Russian].

Demchuk M. Voitiuk L. (2007). Hihiiena doinnia koriv ta yakist moloka[ Hygiene of Milk Cows and Milk Quality] Veterynarna medytsyna Ukrainy – Veterinary Medicine of Ukraine 4, 40 – 42 [in Ukrainian].

Kasjanchuk V.V., Ostapyuk M. P. (2010). Poshyrennia i zastosuvannia osnovopolozhnykh pryntsypiv Yevropeiskoho spivtovarystva shchodo nalezhnoi hihiienichnoi praktyky, na vitchyznianykh molochnykh fermakh [ Distribution and application of the basic principles of the European Community on proper hygienic practice in domestic dairy farms] Natsionalnyi visnyk Lvivskoho natsionalnoho universytetu veterynarnoi medytsyny ta biotekhnolohii im. S. Z. Gzhytskoho – National Herald of the Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnology. S. Z.Gzhytsky 4, 12, 73 – 77 [in Ukrainian].


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.