Ферментаційні спектри у сліпій кишці дорослих домашніх кролів і диких зайців



M. Мароунек, Д. Міста, З. Волєк, O.Г. Савка, Л.Г. Калачнюк, Г.I. Калачнюк

Анотація


Встановлено, що кролі та зайці, незважаючи на їх морфологічну схожість і подібний тип травлення, вирізняються спектром кінцевих продуктів бродіння у сліпій кишці. Концентрації загального вмісту летких жирних кислот були вищими, а аміаку – нижчими у сліпій кишці кролів ніж у зайців (98,9±18,1 і 20,7±8,0 ммоль/л проти 46,8±14,0 і 33,4±12,5 ммоль/л відповідно). У сліпій кишці кролів мікроорганізми продукують більше ацетату (66,4±3,3 ммоль л) і бутирату (19,5±3,1 ммоль/л), ніж пропіонату (10,1±2,9 ммоль/л). Відповідні ж концентрації ацетату, бутирату і пропіонату у зайців були 28,4±1,8, 5,5±1,9 і 8,7±1,0 ммоль/л. Ці результати підтверджувалися в експериментах in vitro. У сліпій кишці кроля культуральна ферментація супроводжувалася чималим викидом метану (15,3±2,2 ммоль/л), а у зайців виявлено тільки слідові кількості метану (0,1 ммоль/л). За розрахунками метаболічного відновлення водню можна припустити, що відновний ацетогенез існує у сліпій кишці обох видів тварин. Отже, у кролів цекальна ферментація in vitro супроводжується чималим вивільненням метану, в той час, як у зайців він продукується в дуже незначній кількості.

Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.