Загальне бактеріальне обсіменіння молока - один з основних показників його якості



О. М. Якубчак, Л. О. Оленіч, Т. В. Таран

Анотація


Наведено результати досліджень мікробіологічногго обсіменіння молока корів, залежно від умов його отримання та сезонів року. Вивчено обсіменіння молока мезофільними, психротрофними, спороутворюючими мікроорганізмами та бактеріями групи кишкових паличок. Встановлено, що найбільша кількість психротрофних мікроорганізмів у молоці корів з особистих селянських господарств взимку та навесні, а найбільша кількість спороутворюючих мікроорганізмів – влітку. Молоко, бактеріальне обсіменіння, якість, безпечність.

Повний текст:

PDF

Посилання


Список літератури

До проблеми визначення мікробіологічної якості молока за вимогами ДСТУ 3662-97 / Я. Крижанівський, Т. Полтавчанко, І. Даниленко [та ін.] // Ветеринарна медицина України. – 2002. – № 10. – С. 43–35.

Особливості впровадження системи НАССР на молокопереробних підприємствах України / Н.М. Богатко, В.В. Власенко, Л.М. Богатко [та ін.] // Науковий вісник ЛНУВМБТ ім. С.З. Гжицького. – 2011. – Т. 13, № 4(50), Ч. 4. – С. 171–176.

Якубчак О.М., Кобиш А.І., Данилін О.Б. Забезпечення виробництва молока належної якості у НДГ НУБіП України / О.М. Якубчак, А.І. Кобиш, О.Б. Данилін // Науковий Вісник НУБіП України. – 2011. – № 167, Ч. 1. – С. 132–135.

Yakubchak O.N., Galaburda M.A. Contamination of bulk milk by psychrotrophic microorganisms’ during milking and milk processing / O.N. Yakubchak, M.A. Galaburda // International Scientific Electronic Journal "EARTH Bioresources and Life Quality" launched by National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine (NUBiP of Ukraine) together with Global Consortium of Higher Education and Research for Agriculture (GCHERA). – 2012. – No. 1.


Метрики статей

Завантаження метрик ...

Metrics powered by PLOS ALM

Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.