Technological evaluation of brewing qualities aromatic and bitter hops varieties and their products
Ключові слова:
Quality, hops, beer, hop’s products, hop’s cone, pellets hop type 90, pellets hop type 45, ethanol extracts, extracts of carbonic acidАнотація
The results of technological research evaluation brewing qualities of cones pressed hops and pellets type 90 varieties of aromatic and bitter types widespread in Ukraine in the production conditions, pellets type 45, carbon dioxide and ethanol extracts of foreign production were presented.
The delicate aromatic and aromatic hop’s of varieties Slavyanka, National, Zagrava and pellets type 90 made from them and pellets type 45 varieties Tradytsion, Spalt Selekt suitable for separate using in brewing were established. These kinds of hops and hop’s product, can be used to improve the taste of beer with collaboration other products processing of hop at observance certain technologies of hopped wort.
Beer made from hops pellets, especially varieties Zagrava was too bitter, therefore the pellets for hopped wort need using with saving up to 10%. Independent using pressed cones hops and pellets of bitter varieties Alta and Hercules do not allows receiving bitter of beer excellent quality. Carbon dioxide and ethanol extracts of hops varieties Hercules for independent use in brewing are not suitable. We can recommend their use in combination with aromatic varieties, while respecting the particular technology of hopped wort.
Посилання
Bober A. V., Milimuha B. V., Chihman O. V. (2015). / Doslіdzhennya yakostі hmelyu і hmeleproduktіv, scho vikoristovuyutsya u pivovarіnnі [Research and hmeleproduktiv quality hops used in brewing]. Scientific Journal NUBiP Ukraine. 210, 221–226.
Bober A.V. (2015). / Gospodarsko-tehnologichna otsinka aromatichnih sortiv hmelyu reestrovanih v Ukrayini [Economic and technological assessment aromatic hop varieties registered in Ukraine]. Collection of scientific works SWorld. – Ivanovo: Markov AD, 1 (38), V. 23, 76–79.
Bober A. V., Chihman O. V. (2015). / Gospodarsko-tehnologichna otsinka girkih sortiv hmelyu reestrovanih v Ukrayini [Economic and technological assessment bitter hop varieties registered in Ukraine]. The world of science and innovation. – Ivanovo: Scientific World, 1 (1), V. 15, 27–31.
Shtanko I. P., Shablikin V. V., Mihaylichenko K. P. ta in. (2010). Katalog sortiv hmelyu, dozvolenih do poshirennya v Ukryini [Product hop varieties authorized for distribution in Ukraine]. Zhitomir: "Polesye", 68.
Lyashenko N. I. (2002). Biohimiya hmelya i hmeleproduktov [Biochemistry hop and hop products]. Zhitomir: "Polesye", 384.
Lyashenko M. I., Protsenko L. V., Rudik R. I., Meletev A. E. (2003). / Modelni mini-pivovarni [Model mini brewery]. Food and processing industry, 4, 8–9.
Lyashenko N. I., Mihaylov N. G., Rudik R. I. (2004). Fiziologiya i biohimiya hmelya [Physiology and biochemistry hop]. Zhitomir: "Polesye", 408.
Lyashenko M. I., Protsenko L. V. (2011). Pivovarna yakist sortiv hmelyu ukrayinskoyi selektsiyi [Brewing quality of hop varieties Ukrainian selection]. Agroindustrial production Polissia, 4, 81–85.
Pivo. Zagalni tehnichni umovi DSTU 3888:2015. [Beer. General specifications ISO 3888: 2015]. K. State Committee of Ukraine in 2015, 26.
Tehnologicheskaya instruktsiya po primeneniyu v pivovarenii hmelya i produktov ego pererabotki TI 10-04-06-136-87. (1988). [Tehnologicheskaya instruktsiya po primeneniyu v pivovarenii hmelya i produktov ego pererabotki TI 10-04-06-136-87]. M.: Hosahroprom, 30.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).