БІОЕНЕРГЕТИЧНА ОЦІНКА ВИРОЩУВАННЯ ГЛИВИ ЗВИЧАЙНОЇ НА СОЛОМ'ЯНИХ СУБСТРАТАХ
Abstract
Розраховано показники біоенергетичної оцінки двох штамів гливи звичайної, які вирощували на солом’яному субстраті в умовах приміщення напівпідвального типу. Встановлено енергію, що затрачена на виробництво продукції та енергію, нагромаджену господарсько цінною часткою врожаю. Найвищим коефіцієнтом біоенергетичної ефективності характеризувався субстрат із соломи горохової при вирощуванні штаму НК-35, значення якого зростало до 3,37.References
Болотських О.С. Енергетичний аналіз сучасних технологій в овочівництві / О.С.Болотських, М.М.Довгаль // Міжвід. темат. наук. зб. Овочівництво і баштанництво. – Х., 1999. – № 44. – С. 124–130.
Дудка ?.А. Методические рекомендации по промышленному культивиро-ванию съедобных грибов / ?.А.Дудка, С.П .Вассер, Н.А.Бисько. – К. : Наук. думка, 1987. – 70с.
Карташова Л.В. Товароведение продовольственных товаров / Л.В.Карта-шова, М.А.Николаева, Е.Н.Печникова. – М. : Дом, Деловая л-ра, 2004. – 664с.
Косяк О.А Сучасний стан внутрішнього та зовнішніх ринків промислового грибівництва: проблеми та шляхи вдосконалення / О.А. Косяк // Митна безпека. – 2010. – № 2. Сер. «Економіка». – С. 116–128.
Косяк О.А. Формування ринку грибів і продуктивність їх переробки в Украї-ні : дис. канд. екон. наук : 08.00.03 / Косяк Олена Анатоліївна. К., 2011. – 176 с.
Литвинов С.С. Проблемы развития и эффективности промышленного грибоводства в России / С.С.Литвинов, Н.Л.Девочкина // Экономика сел. хоз-ва и перераб. предприятий – 2004. – №7. – С.22–24.
Матвєєнко Г.Г. Інформація про діяльність асоціації «Союз грибови-робників України» у 2009-2012 рр. Г.Г.Матвєєнко [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.grib-soyuz.org/blog.php?cat_id=10&id=435
Методика биоэнергетической оценки технологий в овощеводстве / [А.С.Бо¬лотских, Н.Н.Довгаль, В.Ф.Пивоваров, Л.В.Павлов.].–М.:– НИССОК. 2009. – 32 с.
Мироничева О.С. Застосування відходів грибної галузі при виробництві біогазу / О.С.Мироничева, А.О.Рижков // Наук. вісн. нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України. – 2010. – № 145.– С. 32–38.
Мойсейченко В.Ф. Методика опытного дела в плодоводстве и овощеводстве / В.Ф. Мойсенченко. – К.: Вища шк., 1988. – 142 с.
Mushroom statistics. FAOSTAT [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http: //www. faostat.fao.org/site/613/DesktopDefault.aspx?PageID=613#ancor.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).