ВИДОВІ, СОРТОВІ, ТРОФІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ФРАК-ЦІЙНОГО СКЛАДУ БІЛКІВ ЗЕРНА ОЗИМИХ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР

Authors

  • В. П. Каленський НУБіП України
  • А. І. Матвієнко

Abstract

Висвітлено результати досліджень щодо особливостей фракційного складу білків зерна озимих зернових культур. Установлено видову й сортову специфіку фракційного складу білків пшениці озимої, жита озимого, тритикале озимого. Доведено, що диференційоване застосування білків азоту сприяє збільшенню вмісту клейковиноутворючих фракцій. Вміст біологічно цінних фракцій альбумінів та глобулінів вищий у зерні жита та тритикале, а також за вирощування зернових культур із застосуванням низьких норм добрив або без них.

Author Biographies

  • В. П. Каленський, НУБіП України
     кандидат сільськогосподарських наук, професор
  • А. І. Матвієнко
    аспірант

References

Зерно України: стратегія розвитку, ринку збуту, продовольча та енергети-чна безпека [Електронний ресурс] // Голос України. – 2008. – 7 серпня. – № 148 (4398). – Режим доступу : www.golos.com.ua.

Рибалка О. І. Якість пшениці та її поліпшення / О. І. Рибалка. – К. : Логос, 2011. – 496 с.

Зерновые культуры / [Шпаар Д., Гинапп Х., Захаренко А. и др.]; под общ. ред. Д. Шпаара. – М. : ?Д ООО “DLV АГРОДЕЛО” – 656 с.

Šramkováa Z. Chemical composition and nutritional quality of wheat grain / Z. Šramkováa, E. Gregováb, E. Šturdíka // Acta Chimica Slovaca. – 2009. – Vol. 2, № 1.– Р. 115–138.

Stit M. Nitrate regulation of metabolism and growth / M. Stit // Curr. Opin. Plant Biol. – 1999. – № 2. – P. 178–186.