Вплив колоїдного розчину цинку та міді на проростання насіння вівса
Keywords:
овес, насіння, колоїдний розчин міді та цинку, концентрація, фітотоксичністьAbstract
У статті приведено результати впливу колоїдного розчину різної концентрації цинку і міді та їх комплексу на лабораторну схожість насіння вівса. Встановлено, що дія концентрації міді 1:1 є фітотоксичною під час пророщування насіння вівса. Зазначено, що за концентрації міді 1:1, знижується схожість насіння на 3‒14%, що має негативний вплив у подальших ростових процесах вівса. Встановлено, що концентрація міді 1:10 впливає на схожість насіння на рівні контрольного варіанту, тобто не прослідковується фітотоксичність даної концентрації розчину міді. Відзначено, що за концентрації міді 1:100, схожість насіння усіх досліджуваних культур підвищилася, що дає змогу стверджувати про ефективність розчину за даної концентрації.References
Honchar L. N. (2013) Primenenie nanorazmernyih biogennyih metallov v tehnologii vyiraschivaniya pshenitsyi ozimoy v usloviyah Pravoberezhnoy Lesostepi Ukrainyi [The use of nanoscale biogenic metals in winter wheat growing technologies in the conditions of forest-steppe of the Right-Bank Ukraine]. Engineering science from theory to practice, № 26, АNS «SibAK», 25‒27.
Kaplunenko V. G., Kosinov N. V., Bovsunovskiy A. N., Chernyiy S. A. (2008) Nanotehnologii v selskom hozyaystve [Nanotechnology in agriculture]. Zerno, № 4 (25), 47‒54.
Lopatko K. H., Aftandiliants Ie. H., Kalenska S. M., Tonkha O. L. (2009) Patent number 38459 from 12.01.2009.
Ryibalkina M. (2005) Nanotehnologii dlya vseh [Nanotechnology for all]. M.: Nanotechnology News Network, 444 s.
Frantiichuk V. V., Kovalenko M. S., Honchar L. M. and other (2012) Vplyv neionnoho koloidnoho rozchynu nanochastok metaliv na rist i rozvytok ozymoi pshenytsi [The impact of non-ionic colloidal solution of nanoparticles of metals on the growth and development of winter wheat] Zbirnyk naukovykh prats “Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv”, № 14, 119‒123.
Taran N., Batsmanova L., Kosyk O. and other (2016) Colloidal Nanomolybdenum Influence upon the Antioxidative Reaction of Chickpea Plants (Cicer arietinum L.). Nanoscale Research Letters, T. 11(1), 476-480.
Lin D., Xing B. (2007) Phytotoxicity: of Nanoparticles: inhibition of seed germination and root growth, Environ. Pollut, № 150, 243–250.
Sozer N., Kokini J. L. (2009) Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends Biotechnol, 27, 82–89.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).