ЗМІНИ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ТА ВТРАТИ МАСИ БУЛЬБ КАРТОПЛІ В ПЕРІОД ЗБЕРІГАННЯ ПІД ЧАС ЗАСТОСУВАННЯ БІОПРЕПАРАТІВ

Authors

  • В. В. Бородай НУБіП України
  • Л. Ф. Скалецька НУБіП України
  • К. М. Бальвас
  • Г. М. Ткаленко Інститут захисту рослин НААН України
  • В. А. Колтунов Київський національний торговельно-економічний університет

Abstract

Під час застосування мікробіологічних препаратів регулюються складні біохімічні процеси в бульбах, змінюється їх спрямованість та інтенсивність. Обробка бульб Триходерміном, Планризом та Фітоцидом перед закладанням сприяє зменшенню в 1,2−1,5 раз після тривалого зберіганні втрат маси, крохмалю та сухих речовин. Це сприяє підвищенню збереженості та харчової цінності картоплі під час тривалого зберігання. Застосовуючи Ридомілу Голд, втрати маси виявились більшими, а сухих речовин і крохмалю – подібними до втрат у контролі.

Author Biographies

  • В. В. Бородай, НУБіП України
    кандидат біологічних наук
  • Л. Ф. Скалецька, НУБіП України
    кандидат сільськогосподарських наук
  • К. М. Бальвас

    магістр

  • Г. М. Ткаленко, Інститут захисту рослин НААН України
    кандидат сільськогосподарських наук
  • В. А. Колтунов, Київський національний торговельно-економічний університет
    доктор сільськогосподарських наук

References

Аксенова Е. С. Влияние биологических иммуностимуляторов на техноло-гические и кулинарные достоинства картофеля / Е. С. Аксенова, О. В. Савина // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2007. – № 6. – С. 10–13.

Аминев ?. Н. Влияние биопрепаратов на качество клубней картофеля в условиях южной лесостепи Республики Башкортостан / ?. Н. Аминев, М. М. Хайбуллин, Ф. Ф.?шкинина // Вестник Башкирского государственного аг-рарного университета. – 2012. – № 1. – С. 5–7.

Биопрепараты в сельском хозяйстве. (Методология и практика применения микроорганизмов в растениеводстве и кормопроизводстве) / [Тихонович ?. А., Кожемяков А. П., Чеботарь В. К. и др.]. – М. : Россельхозака-демия, 2005. – 154 с.

Жученко А. А. Биологизация интенсификационных процессов как основа перехода к адаптивному развитию АПК / А. А. Жученко // Роль адаптивной ин-тенсификации земледелия в повышении эффективности аграрного производства. – Жодино, 1998. – Т.2. – С. 3–10.

Іутинська Г. О. Шляхи регулювання функцій мікробних угруповань ґрунту в аспекті біологізації землеробства і стійкого розвитку агроекосистем /

Г. О. Іутинська // Сільськогосподарська мікробіологія : Зб. наук. праць. – Чернігів : ЦНТЕІ,2006. – Вип. 3. – С. 7–18

Колтунов В. А. Якість плодоовочевої продукції та технологія її збері-гання. Ч.1. Якість і збереженість картоплі та овочів : моногр. / В. А. Колтунов. – К. : Київ. нац. торг.-екон. ун-т, 2004. – 568 с.

Коломиец Э. М. Спорообразующие бактерии рода Bacillus в биологичес-ком контроле фитопатогенных бактерий / Э. М. Коломиец Н. В. Сверякова // Фі-топатогенні бактерії. Фітонцидологія. Алелопатія : зб. статей учасників Міжнаро-дної наукової конференції, 4–6 жовтня 2005 р. – Житомир, 2005. – С. 176–181.

Скалецька Л. Ф. Методи досліджень рослинницької сировини. Лаборатор-ний практикум : навч. посіб. / Л. Ф. Скалецька, Г. І. Подпрятов, О.В.Завадська. – К.: Центр інформаційних технологій, 2009. – 153 с.

Скалецька Л. Ф. Біохімічні зміни продукції рослинництва при її зберіганні та переробці : навч. посіб. / Л. Ф. Скалецька, Г. І. Подпрятов. – К. : Видавничий центр НАУ, 2008. – 287 с.

Федоренко В. П. ?спользование биологических препаратов на овощных культурах в условиях частого хозяйствования / В. П. Федоренко, А. Н. Ткаленко // Защита растений. Стратегия и тактика защиты растений : тез. докл. научн. конф. посв. 35-летию организации РУП «?нститут защиты растений». – Минск, 2006. – С. 512–514.