Адаптація параметрів екстракції пектину з яблучної сировини з використанням бурштинової кислоти

Authors

  • Д. О. Кисельов Інститут садівництва НААН
  • І. В. Гриник Інститут садівництва НААН

Keywords:

пектинові речовини, яблучні вичавки, гідромодуль, бурштинова кислота, маловідходне виробництво

Abstract

Сучасні вимоги для підприємств переробної галузі – створення маловідходних виробництв ряду продуктів. Надалі більший ін­терес викликають виробництва, які продукують біополімери природ­ньо­го походження із відходів основного виробництва. Яскравим прикла­дом такого виробництва є продукування пектину з яблучних вичавок. На сьогодні, існуючі технології виробництва пектину є високовитрат­ними та застарілими. Саме тому, актуальним стає пошук нових ресурсоощадних технологій екстракції пектину з яблучних вичавок.

Нами проведена серія експериментів, щодо адаптації параметрів екстракції пектинових речовин з яблучних вичавок. Досліджено вплив гідромодуля, температури реакційної суміші, часу екстракції та кон­цент­рації бурштинової кислоти. Були змодельовані оптимальні умови екстракції пектинових речовин у виробничих умовах – гідромодуль у співвідношенні 1:4, температура екстракції – 60°С, тривалість екст­ракції – 10 годин та концентрація бурштинової кислоти - 4%. Встанов­лено, що за підвищення температури екстракційної суміші до 65°С, якість фінального продукту значно погіршується. Отриманий кінцевий продукт – пектин, може бути використаний у фармацевтичній та харчовій галузях промисловості.

Author Biographies

  • Д. О. Кисельов, Інститут садівництва НААН
    кандидат сільськогосподарських наук, докторант
  • І. В. Гриник, Інститут садівництва НААН
    доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН

References

Щербаков В. Г. Биохимия растительного сырья / В. Г. Щербаков, В. Г. Лобанов, Т. Н. Прудникова и др. – М.: Колос, 1999. – 276 с.

Гимаев ?. Н. Влияние параметров процесса гидролиза-экстракции на выход и качество пектина из плодово-ягодного сырья / ?. Н. Гимаев, Н. К. Ро-манова, О. А. Решетник //Весник Казанского технологического университета. – 2004. – С. 214-218.

Донченко Л. В. Технология пектинов и пектинопродуктов /Л. В. Дон-ченко. – М.: ДеЛи, 2000. – 255 с.

Кочеткова А. А. Научно-техническое сотрудничество в области произ-вод¬ства и использования пектина / А. А. Кочеткова, А. Ю. Колесное // Пищевая промышленность. – 1992. – №6. – С. 29-31.

Метлицкий Л. В. Основы биохимии плодов и овощей. /Л. В. Метлицкий. – М.: Экономика, 1976. – 349 с.

Причко Т. Г. Формирование качественных показытелей плодов яблони в зависимости от погодных условий периода вегетации / Т. Г. Причко, Л. Д. Чалая// Плодоводство и виноградарство Юга России. – 2011. – №5. – С 44-49

Ширко Т. С. Биохимия и качество плодов /Т. С. Ширко, ?. В. Ярошевич. – Мінск: Навука і техніка, 1991. – 294 с.

Цугленок Н. В. Эффективные технологии производства пектина и его использование в пищевой промышленности /Н. В. Цугленок, Н. Н. Типсина, О. Ю. Катасанова // Весник КубГАУ. – 2006. – №10. – С. 331-334.

Published

2017-12-09

Issue

Section

Статті