ОЦІНЮВАННЯ ҐРУНТІВ ЩОДО ВІДПОВІДНОСТІ ВИМОГАМ ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ РОСЛИННИЦТВА: НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ
Анотація
Наведено науково-методичні підходи до оцінювання ґрунтів на предмет їхньої придатності для вирощування органічної продукції. Запропоновано спосіб оцінювання ґрунтів, який базується на врахуванні оптимальних і фактичних показників родючості та забруднення. Представлено результати апробації запропонованих науково-методичних підходів на прикладі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».
Посилання
Гуменюк Г.Д. Органічне виробництво в світі – історія розвитку та сучасний стан / Г.Д. Гуменюк, О.В. Баджурак, О.К. Ляшенко // Біоресурси і природокористування. – 2010. – Т. 2, № 3–4. – С. 56–62.
Екологічний стан ґрунтів України / [С.А. Балюк, В.В. Медведєв, М.М. Міро-шниченко та ін.] // Укр. географ. журн. – 2012. – № 2. – С. 38–42.
Органічна сільськогосподарська продукція: основні вимоги до якості та умов виробництва / [Н.А. Макаренко, В.І. Бондарь, А.В. Мала та ін.]. : науково-ме-тодичні рекомендації; за ред. Н.А. Макаренко. – К.: НУБіП України, – 2013. – 94 с.
Постанова ЄС № 834/2007 від 28 червня 2007 року “Стосовно органічного виробництва і маркування органічних продуктів” / [Електронний ресурс]. – Режим доступу [humana.ua/ec_komisiya_834_2007.pdf]
Постанова ЄС № 889/2008 від 5 вересня 2008 року “Детальні правила щодо органічного виробництва і контролю для впровадження постанови 834/2007” / [Електронний ресурс]. – Режим доступу [http://organic-food.com.ua/organiches koezaknodatelstvo-es/]
Cтандарти JAS (Japanese Agricultural Standards for organic plants) // [Електронний ресурс]. – Режим доступу [http://www.maff.go.jp/e/jas/specific/orga nic.html]
Kirchmann Holger. Organic Crop Production – Ambitions and Limitations / Holger Kirchmann, Lars Bergstrom // Dordrecht, London: Springer, 2009. – 245 p.
IFOAM Basic Standards (approved by the IFOAM General Assembly Victoria, Canada, August 2002) / [Електронний ресурс]. – Режим доступу [www.ifoam.org]
Regulations of the department of agriculture. Organic foods production act provisions. National organic program / [Електронний ресурс]. – Режим доступу [http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?c=ecfr&sid=3f34f4c22f9aa8e6d9864cc2683ce a02&tpl=/ecfrbrowse/Title07/7cfr205_main_02.tpl].
World reference Base for Soil Resources. Draft. ISSS/ISRIC//FAO. Wageninger / Rome, 1994. – 162 p.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).