Продуктивність ячменю озимого залежно від попередників у Закарпатті України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.02.023

Ключові слова:

вміст доступної вологи, ячмінь озимий, попередник, урожайність

Анотація

Ячмінь озимий – цінна продовольча, кормова та технічна культура. Наші дослідження направлені на встановлення й розроблення економічно та енергетично доцільної, адекватної біоресурсному потенціалу урожайності зерна ячменю озимого залежно від попередників у Закарпатті України. Дослідження й розрахунки балансу доступної вологи в ґрунті показали, що в умовах Закарпаття він є від’ємний і складає від 250 до 1210 т/га, або 25-121 мм. Нагромадження та ефективне використання доступної  вологи в ґрунту залежить від кількості опадів та їхньої періодичності випадання, чергування культур у сівозміні (попередники), системи обробітку ґрунту, удобрення та забур’янення полів. Найбільші запаси доступної вологи в ґрунті в період сівби ячменю озимого були після ріпаку озимого та гречки, найменші – після соняшника і, особливо, кукурудзи на зерно. За осінньо-зимовий період запаси доступної вологи в метровому шарі ґрунту поповнилися на 21-35 %, проте закономірність, згідно попередників збереглася.

Критичний період ячменю озимого щодо вологи відбувається під час колосіння – наливу зерна. Попередники ранніх строків збирання (ріпак озимий та гречка) позитивно впливають на нагромадження і збереження вологи в ґрунті. Попередники пізніх строків збирання (кукурудза на зерно та соняшник) зменшують вміст доступної вологи і її запаси до 18 % порівняно з культурами ранніх строків збирання. У середньому за три роки найвища урожайність ячменю озимого була після гречки і склала 5,9 т/га, найменша – після кукурудзи на зерно й була на рівні 4,9 т/га, що на 0,8 т/га нижча контрольного варіанту.

Біографія автора

  • автор S. P. Tanchyk, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    Кафедра землеробства та гербології, старший викладач

Посилання

Sinchenko. V.V., Tanchyk S.P. (2018). Soybean productivity depending on predecessors in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Scientific bulletin, 286, 107-111.

Tanchyk S.P., Babenko A. I. (2015). Productivity of winter wheat depending on predecessors in the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Agriculture, 1, 19-22.

Wicket V.V., Yaloha T.N. (2011). Yield of winter barley under the action of various precursors and growth regulator. AKM Scientific Bulletin. NUBIP, 162, 89-93.

Tanchyk S.P. (2009). No-till and more. Modern farming systems. K.: Univest Media, 159.

Tanchyk S.P. (2009). Agriculture is the food, energy and economic security of Ukraine. Bioresursy and pryrodokorystuvannya, 1, ½, 80-94.

Moisienko V.V., Podolsky O.M. (2019) Productivity of winter barley Highlight depending on the elements of cultivation technology«Scientific Horizons», 10(83). С. 13–19. https://doi.org/10.33249/2663-2144-2019-83-10-13-19

Melnik A.V, Govorun S.A. (2014) Water consumption and yield of sunflower depending on varietal characteristics and predecessors in the conditions of the north-eastern Left-Bank Forest-Steppe of Ukraine. Bulletin of Sumy National Agrarian University, 3 ()27, 173-175.

Gamayunova V., Litovchenko A. (2017). Yield and water consumption of winter wheat depending on varietal characteristics, precursors and nutritional background in the steppes of Ukraine. Moldova: Agricultural Science, 1, 23–27. URL: http://sa.uasm.md/index.php/sa/article/view/529.

In creasing the resilience to climate change in the agricultural sector of the South of Ukraine. (2015). Sentendre, in Hungary, 74.

Sokolovskaya IN, Al-Brud M.M.S. (2010). Influence of predecessors on grain yield of winter barley. AKM Scientific Bulletin. NUBIP, 130, 38-41.

Завантаження

Додаткові файли

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Землеробство