Продуктивність нуту залежно від рівня мінерального живлення в умовах Західного Лісостепу
Ключові слова:
Cicer arietinum, fertilizers, productivity ( yield), plant density, economic efficiencyАнотація
Наведено результати досліджень з вивчення врожайності нуту сорту Пам'ять залежно від рівня мінеральних добрив в умовах достатнього зволоження західного Лісостепу. Внесення фосфорних і калійних добрив практично не впливало на польову схожість і густоту рослин у фазі сходів. Мінеральні добрива більше вплинули на виживання рослин за вегетації і густоту перед збиранням. Так, якщо на контролі без добрив виживання було найнижчим (71,9 %), то за внесення Р40К60 + Інтермаг бобові + MgSO4 виживання рослин нуту зросло до 83,9 %, або на 12 %. За внесення Р40К60 + Інтермаг бобові + MgSO4 збільшувалась густота рослин перед збиранням на 7 шт/м2 порівняно з варіантом без добрив. Продуктивність нуту сорту Пам'ять на варіанті без застосування добрив дорівнювала 2,42т/га. Із збільшенням норми фосфорних і калійних добрив врожайність підвищувалася на 0,18–0,67т/га, або 7,4 - 27,7 %. Найвищу врожайність одержали на фоні Р40К60 +Інтермаг бобові + MgSO4 – 3,09т/га.
Найкращі результати економічної ефективності отримали за внесення Р40К60 +Інтермаг бобові + MgSO4. Чистий прибуток на цьому варіанті – 33768 грн./га за собівартості 1 тони зерна – 7071,8 грн. Рівень рентабельності – 154,5 %.
Посилання
Babych, A. O., Poberezhna, A. A. (2001). Problema kromovoho bilkaishliakhy ii vyrishennia v rehionakh [The issue of fodder proteins and ways of its solution at regional level]. Piedmont and Mountain Agriculture and AnimalHusbandry: an interdisciplinary scientific edition, 43 (I), 11–15.
Balashova, N. N. (2003). Mirovye tendentsii proizvodstva i potrebleniya nuta [World tendencies of production and consumption of the chickpea]. Grain Economy, 8, 5–8.
Didovych, S. V. (2005). Pidvyshchennia produktyvnosti nutu shliakhom nitranizatsii nasinnia [The increase of productivity of the chickpea by nitratization of seeds]. Scientific Proceedings of the Crimean State Agrotechnological University, 91, 25–31.
Dospekhov, B. A. (1985). Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoy obrabotki rezultatov issledovaniy) [The method of field experience (with basics of statistic processing of research results)]. 5th edition. Moscow :Kolos, 351.
Draganchuk, M. (2011). Nut : agrotekhnika vyrashchivaniya [The chickpea: agrotechnology of growing]. Farming Economy, 32 (547), 18.
Zaveriukhin, V. I.,Maliarchuk, M. P. (2002). Nut nakorm – shliakh do vyrishennia bilkovoi problem v tvarynnytstvi ta zrostannia efektyvnosti zernovyrobnytstva [The chickpea as nourishment to resolve the protein issue in animal husbandry and to increase the effectiveness of farming]. Kherson, 6.
Kulinich, O. (2005). Vnosymo azot z bobovymy [Applying nitrogen by legumes]. Proposition, 5, 50.
Krykunets, V. M. (1990). Zavisimost urozhaya soi ot dozy azota udobreniya [The dependence of productivity of the soybean on the dosage of nitrogen fertilizers]. Agrochemistry, 12, 31–38.
Nosko, B. S. (2013).Azotnyi rezhym gruntiv i yoho transformatsiia v ahroekosystemakh [The nitrogen regime of soils and its transformation in agricultural lands]. Kharkiv, 130.
Ostapenko,A. I. et al. (1999).Kultiviruyemye i dikorastushchiye sakharoponizhayushchiye rassteniya :spravochnik [Cultivated and naturally growing sugar decreasing plants]. Kherson:Ailant, 131.
Pryanishnikov, D. N., Yakushkin, I. V. (1935). Nut [The chickpea]. Agricultural Plants. Moscow, 316–318.
Pryanishnikov, D. N. (1965). Agrokhimiya. V 3 t. Tom 3: Obshchiye voprosy zemledeliya i khimizatsii [Agrochemistry.In 3 volumes.Vol. 3: General issues of farming and chemicalization].Ed. byO. K. Kedrova-Zikhman. Moscow, 767.
Mahler, R. L. (2005). Chickpeas. Northern Idaho fertilizer guide revised, 2, 1–3.
Patel,B.D. et al. (2006). Effect offertilizers and weed management practices on weed control in chickpea (Cicerarietinum L.) under middle Gujarat conditions. Indian J. Crop Science, 1, 180–183.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).