Вплив температури зберігання на схожість насіння льону олійного

Автор(и)

  • T. A. Stolyarchuk ,

Ключові слова:

seeds longevity, linseed, storage, germination, variety

Анотація

Високоякісний посівний матеріал є важливою умовою отримання високих врожаїв та якісної сільськогосподарської продукції. Оскільки насіння  зберігається впродовж тривалого часу, для збереження його довговічності, посівних якостей і урожайних властивостей, необхідно забезпечити ефективну систему його захисту від несприятливих чинників протягом періоду формування сім’янки, збирання та зберігання насіння.  За неправильного зберігання насіння стрімко втрачає свої посівні якості. Насіння олійних культур має певну специфіку зберігання, оскільки запасні речовини, що використовуються зародком для проростання, відкладаються в насінні у вигляді жирів.

Метою дослідження було  встановлення довговічності насіння сортів льону олійного за різних температурних режимів зберігання. Для визначення схожості льону олійного за зберігання за різних температурних режимів  протягом 2016 – 2017 рр. були проведені дослідження в навчально-науковій лабораторії «Аналітичних досліджень у рослинництві» кафедри рослинництва Національного університету біоресурсів і природокористування України. Було обрано шість вітчизняних сортів льону олійного – Айсберг, Водограй, Блакитно-помаранчевий, Еврика, Південна ніч, Оригінал та сорт німецької селекції – Лірина. Встановлено, що за зберігання насіння льону олійного при стабільно низьких  позитивних  (+5°С ) або від’ємних  температурах довговічність насіння зберігається впродовж тривалого періоду. Зберігання в нерегульованих умовах змінних температур призводить до того, що господарська довговічність насіння втрачається за дуже короткий період.

Біографія автора

  • автор T. A. Stolyarchuk, афіліація ,
    National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine

Посилання

Roberts, E.; Ed. by M.K. Firsova; tr. from English by N. A. Yemelyanova. (1978). Jiznesposobnost semyan [Viability of seeds]. Moscow, Russia: Kolos, 410.

Podpryatov, G. I., Skaletska, L. F., Senkov, A. M., Khilevich, V. S. (2002). Zberigannya ta pererobka produktsii roslynnytstva: navchalnyi posibnyk [Storage and processing of crop production: Tutorial]. Kуiv, Ukraine: Meta, 495.

Navashin, M. S., Gerasimova, E. M. (1935). Izmenenie posevnyh kachestv pri hranenii posevnogo materiala [Changing of varietal qualities during storage of seed material]. Seedsgrowing, 1, 36 - 46.

Shpaar, D., Berezkin, A., Ginap, K., Zaharenko, A., Kalenskaya, S. (2010). Posevnoi i posadochnyi material [Sowing and planting material]. Moscow, Russia: ID "DLV Agrodello" LLC, 1, 238.

Shevchuk, O. Y., Kalenska, S. M., Dmytryshak, M. Y., Kozyar, O. M. (2005). Roslynnytstvo: Pidruchnyk [Plant growing: Tutorial]. Kуiv, Ukraine: NAU, 512.

Сlarence, R. (1961). Quick. How long can a seed remain alive? Yearbook of Agriculture, 95-99

Harrington, J. F (1963). Practical advice and instructions on seed storage. Proc. int Seed Test Ass 28, 989-994.

McDonald, M. (1999). Seed deterioration: physiology, repair and evaluation. Seed Science and Technology, 27, 177-237.

Завантаження

Опубліковано

2019-01-04

Номер

Розділ

Рослинництво та кормовиробництво