Запаси доступної вологи ґрунту за вирощування гречки залежно від основного та передпосівного обробітку в умовах Прикарпаття України
Ключові слова:
Buckwheat, moisture reserves, soil tillage, plowing, chisel plowing, disking, productivityАнотація
У сучасному землеробстві актуальним напрямом є розробка підходів щодо збереження та накопичення доступної вологи в ґрунті, що можливе за раціонального поєднання заходів основного та передпосівного обробітку ґрунту. У статті наведено результати досліджень щодо впливу різних варіантів основного та передпосівного обробітків ґрунту на запаси доступної вологи в ньому та урожайність гречки посівної в умовах Прикарпаття України. Дослідження проведені в умовах Прикарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН та лабораторії кафедри землеробства та гербології НУБіП України впродовж 2015–2017 рр.
За результатами двох стаціонарних дослідів встановлено, що збереженню доступної вологи в ґрунті сприяє застосування чизелювання на 20–22 см у якості основного обробітку ґрунту та послідовного проведення ранньовесняного боронування (закриття вологи), боронування важкими зубовими боронами (по мірі проростання бур’янів, знищення у фазі «білої ниточки») та передпосівної культивації (Європак) на глибину заробки насіння – у якості передпосівного. Це дозволило накопичити на період сівби культури 39,6 мм вологи у 0–30 см шарі ґрунту і 205,1 мм – у метровому та отримати найвищу урожайність зерна гречки у дослідах на рівні 3,61 т/га.
Посилання
Vytovtov, A. H., Skrypka, I. O. (1973). Ahrotekhnika hrechky [Growing buckwheat]. Donetsk, Ukraine: Donbas, 87.
Husev, E. M., Dzhahan, L. Ya. (2000). Metodyka otsenky vlyianyia mulchyrovanyia pochvы rastytelnыmy ostatkamy na formyrovanye vodnoho rezhyma ahroэkosystem [Method for assessing the influence of soil mulching by plant residues on the formation of the water regime of agroecosystems]. Soil Science, 11, 1403–1414.
Tanchyk, S. P., Manko, Yu. P., Hudz, V. P., Krotinov, O. P., Tsiuk, O. A., Ivaniuk, M. F., Tsentylo, L. V, Kosolap, M. P., Rozhko, V. M., Tarasenko, O. O. «etc.» (2013)/ Zemlerobstvo. Praktykum [Agriculture. Workshop]. Kyiv, Ukraine: Nilan LTD, 278.
Kvashchuk, O. V., Suchek, M. M., Khomina, V. Ya., Pastukh, O. D. (2013). Krup`iani kultury. Navchalnyi posibnyk [Cereal crops. Textbook]. Kamianets-Podilskyi, Ukraine: PP. «Medobory-2006», 288.
Kunychak, H. I. (2008). Produktyvnist hrechky za riznykh sposobiv osnovnoho obrobitku gruntu [Productivity of buckwheat in different ways of basic soil cultivation]. Collection of scientific works of the Institute of Agriculture of NAAS, 1, 60–64.
Savytskyi, K. A., Ovsiichuk, O. S. (1990). Hrechka [Buckwheat]. Kyiv, Ukraine: Urozhai, 238.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).