Вплив мікродобрива біфоліар мікро-плант на врожайність сортів салату посівного (LACTUCASATIVA L.)
Ключові слова:
lettuce seed, fertilizers, variety, plants, leaf surfacearea, yieldcapacityАнотація
Традиційна технологія вирощування салату посівного вимагає вдосконалення і розроблення нових технологічних заходів, спрямованих на повноцінне використання біологічного потенціалу сортів. Одним із факторів підвищення рівня врожайності є використання мікродобрив.
Метою роботи було дослідити вплив обробки мікродобривом Біфоліар мікро-плант на формування продуктових органів салату посівного. Було застосовано методи: польовий, лабораторний, статистичний. Дослідження проводились у 2016–2017 рр. на дерново-середньо опідзолених ґрунтах північної частини Лісостепу України в НДП «Плодоовочевий сад» Національного університету біоресурсів і природокористування України на колекційній ділянці кафедри овочівництва. В дослідженнях вивчалися сорти Афіцион, Конкорд, Вінтекс, Гоген, Аквіно та мікродобриво «Біфоліар Мікро-плант». Позакореневі підживлення по вегетуючих рослинах мікродобривом проводили двічі – у фазу одного-двох справжніх листків та розетки листків (7-8 листків) в дозі 0,5 л/га.
Результати нашого дослідження доводять, що внесення Біфоліар Мікро-плант в дозі 0,5 л/га забезпечують підвищення врожайності салату посівного на 3,2-6,9 т/га залежно від сорту.
Посилання
Bulygin, S. Yu., Demishev, L. F., Doronin, V. A., Zarishnyak, A. S., Pashchenko, Ya.V., Turovskiy, Yu.E., Yakovenko, M. M. (2007). Mikroelementy v sel’skomkhozyaystve [Microelements in agriculture]. S. Yu. Bulygin (Ed.). (3rd ed., rev.).Dnepropetrovsk: Sіch.
Коvalenko, О. А., Коvbel, А.І. (2013). Vplyv elementiv zhyvlennia na stresovyi stan polovych kultur. Аgronom, 2, 24–27.
Кutovenko, V. B., Кostenko, N. P., Baranez, M. V. (2017). Zalezhnist biometrychnych pokasnykiv sortiv salatu posivnogo (Lactuca sativa L.) vid konzentrazii mikrodobryva Avatar-1. Sortovyvchennia ta ochorona prav na sorty Roslyn, 13, 3, 308-312.
Bondarenko, H. L., &Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodykadoslidnoispravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of conducting experiments in vegetable and melon growing]. (3rded., rev.). Kharkiv: Osnova.
Ulianych, O. I., Кеzkalo V. V. (2006). Salat posivnyj: Monografia. Uman, 183 с.
Zimerman, M. (2006). Мikroelementy v medyzyni ( po Burgerschtajnu, perevod z nimezkoj). Мoscov: Аrnebia, 288 с.
Azeez, L. M., Adeoye, M. D., Majolagbe, T. A. (2012). Antioxidant activity and phytochemical contents of some selected Nigerian fruits and vegetables. American Journal of Chemistry,. 2 (4), 209-213.
Araruna, K., Carlos, B. (2010). Anti-inflammatory activities of triterpene lactones from Lactuca sativa. Phytopharmacology, 1 (1), 1-6.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).