Вплив мікродобрива біфоліар мікро-плант на врожайність сортів салату посівного (LACTUCASATIVA L.)

Автор(и)

  • V. B. Kutovenko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Y. B. Gura OOO AGRONTA ,
  • O. A. Kostyuk ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ image/svg+xml

Ключові слова:

lettuce seed, fertilizers, variety, plants, leaf surfacearea, yieldcapacity

Анотація

Традиційна технологія вирощування салату посівного вимагає вдосконалення і розроблення нових технологічних заходів, спрямованих на повноцінне використання біологічного потенціалу сортів. Одним із факторів підвищення рівня врожайності є використання мікродобрив.

Метою роботи було дослідити вплив обробки мікродобривом Біфоліар мікро-плант на формування продуктових органів салату посівного. Було застосовано методи: польовий, лабораторний, статистичний. Дослідження проводились у 2016–2017 рр. на дерново-середньо опідзолених ґрунтах північної частини Лісостепу України в НДП «Плодоовочевий сад» Національного університету біоресурсів і природокористування України на колекційній ділянці кафедри овочівництва. В дослідженнях вивчалися сорти Афіцион, Конкорд, Вінтекс, Гоген, Аквіно та мікродобриво «Біфоліар Мікро-плант». Позакореневі підживлення по вегетуючих рослинах мікродобривом проводили двічі – у фазу одного-двох справжніх листків та розетки листків (7-8 листків) в дозі 0,5 л/га.

Результати нашого дослідження доводять, що внесення Біфоліар Мікро-плант в дозі 0,5 л/га забезпечують підвищення врожайності салату посівного на 3,2-6,9 т/га залежно від сорту.

Біографії авторів

  • автор V. B. Kutovenko, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    candidate of agricultural sciences
  • автор O. A. Kostyuk, афіліація ВІННИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ
    candidate of agricultural sciences

Посилання

Bulygin, S. Yu., Demishev, L. F., Doronin, V. A., Zarishnyak, A. S., Pashchenko, Ya.V., Turovskiy, Yu.E., Yakovenko, M. M. (2007). Mikroelementy v sel’skomkhozyaystve [Microelements in agri­culture]. S. Yu. Bulygin (Ed.). (3rd ed., rev.).Dnepropetrovsk: Sіch.

Коvalenko, О. А., Коvbel, А.І. (2013). Vplyv elementiv zhyvlennia na stresovyi stan polovych kultur. Аgronom, 2, 24–27.

Кutovenko, V. B., Кostenko, N. P., Baranez, M. V. (2017). Zalezhnist biometrychnych pokasnykiv sortiv salatu posivnogo (Lactuca sativa L.) vid konzentrazii mikrodobryva Avatar-1. Sortovyvchennia ta ochorona prav na sorty Roslyn, 13, 3, 308-312.

Bondarenko, H. L., &Yakovenko, K. I. (Eds.). (2001). Metodykadoslidnoispravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [Methods of conducting experiments in vegetable and melon growing]. (3rded., rev.). Kharkiv: Osnova.

Ulianych, O. I., Кеzkalo V. V. (2006). Salat posivnyj: Monografia. Uman, 183 с.

Zimerman, M. (2006). Мikroelementy v medyzyni ( po Burgerschtajnu, perevod z nimezkoj). Мoscov: Аrnebia, 288 с.

Azeez, L. M., Adeoye, M. D., Majolagbe, T. A. (2012). Antioxidant activity and phytochemical contents of some selected Nigerian fruits and vegetables. American Journal of Chemistry,. 2 (4), 209-213.

Araruna, K., Carlos, B. (2010). Anti-inflammatory activities of triterpene lactones from Lactuca sativa. Phytopharmacology, 1 (1), 1-6.

Завантаження

Опубліковано

2019-01-04

Номер

Розділ

Плодоовочівництво