Оцінка сортів пастернаку посівного (Pastinaca Sativa l.) за продуктивністю та адаптивністю в умовах Правобережного Лісостепу України

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/agr2021.02.069

Ключові слова:

урожайність, показники якості, стабільність, пластичність, селекційна цінність генотипу

Анотація

Товарна продукція пастернаку посівного формувалася в умовах Правобережного Лісостепу України в межах суми ефективних температур 1356‑1495 °С, суми опадів 171‑318 мм та відносної вологості повітря 57‑64 %. Величина врожайності мала обернену залежність із сумою температур та пряму залежність від суми опадів, відносної вологості повітря і гідротермічного коефіцієнту. Найбільшу врожайність в умовах Правобережного Лісостепу України забезпечують сорти Стимул та Пульс, при загальній врожайності 46,2 і 44,8 т/га та товарності коренеплодів 89 і 88 % відповідно. Сорти Пульс та Стимул мали найбільшу селекційну цінність генотипу за врожайністю (СЦГі = 46,2 та 44,8 відповідно), високу екологічну стабільність (Sgi = 3,43 та 1,96 відповідно) та пластичність (bi = 1,47 та 0,89 % відповідно). Найвищий показник загальної адаптивної здатності за продуктивністю рослини відмічено у сорту Стимул (ЗАЗ = 3,12) та Пульс (ЗАЗ = 1,76). За показником специфічної адаптивної здатності виділився сорт Стимул (САЗ = 2,52) та Пульс (САЗ = 0,78). За біохімічним складом коренеплодів досліджувані сорти не перевищили контроль. Проте у сорту Борис вміст сухої речовини – 25,1 %, сухої розчинної речовини – 15,8 % та вміст цукрів – 6,4 % знаходився на рівні контролю. У всіх сортів виявлено високий вміст вітаміну С – 8,9‑10,1 мг/100 г. Сорти не мали схильності до накопичення нітратів і вміст їх коливався від 67 до 80 мг/кг та був нижчим за максимально допустимий рівень (МДР 250 мг/кг). Найвищу дегустаційну оцінку 5,6 бала отримав сорт Пульс. Для одержання стабільно високої врожайності коренеплодів на рівні 44,8‑46,2 т/га і товарності 88‑89 % з високим умістом основних біохімічних компонентів в умовах Правобережного Лісостепу України на дерново‑середньоопідзоленому грубопилуватому легкосуглинковому ґрунті рекомендується висівати високопродуктивні сорти пастернаку посівного Стимул та Пульс.

Біографії авторів

  • автор O. O. Komar, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    старший викладач кафедри овочівництва і закритого грунту
  • автор V. V. Khareba, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    професор кафедри овочівництва і закритого ґрунту
  • автор I. O. Fedosiy, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    завідувач кафедри овочівництва і закритого ґрунту
  • автор O. V. Khareba, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
    професор кафедри овочівництва і закритого ґрунту

Посилання

Engalycheva, I. A. Kozar, E. G., Stepanov, V. A., Sirota S. M., & Soldatenko, A. V. (2021). Resistance of carrots to diseases as a factor of increasing production profitability. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci, 650 012054 doi: https://doi.org/10.1088/1755-1315/650/1/012054

Shimorova, J. E., Kyslychenko, V. S., & Kuznietsova, V. Y. (2017). Mineralnyi sklad koreneplodiv ta plodiv pasternaku posivnoho (PASTINACA SATIVA L.) sortu “Petryk” [Mineral composition of parsnip (Pastinaca Sativa L.) Roots and fruits «Petrik» variety]. Medychna ta klinichna khimiia, (2). P. 101–104. doi: https://doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i2.7976

Gaplaev M. Sh. (2016). Plastichnost' i adaptivnost' svekly stolovoj v usloviyah Vertikal'noj Zonal'nosti Central'nogo Predkavkaz'ya [Plasticity and adaptability of red beet accessions in vertical zonation of Central Pre-Caucasian region]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 15-20. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2016-4-15-20

Komar, O. O., Shemetun, O. V., & Komar, V. O. (2020). Evaluation of photosynthetic activity of parsnip varieties in the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine [Otsinka fotosyntetychnoi diialnosti sortiv pasternaku posivnoho v umovakh Pravoberezhnoho Lisostepu Ukrainy]. Plant and Soil Science, 11(4). P. 87-94. doi: http://dx.doi.org/10.31548/agr2020.04.087

Aćimović, M. G. (2017). Nutraceutical Potential of Apiaceae. Bioactive Molecules in Food, P. 1-31. doi: https://doi.org/10.1007/978-3-319-54528-8_17-1

Sokolova D. V. (2018). Ocenka vzaimodejstviya genotip-sreda u sortov svekly stolovoj kollekcii VIR [The evaluation of genotype-environment interaction in red beet varieties of VIR collection]. Ovoshchi Rossii, №6. P. 26-30. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2018-6-26-30

Cherkasova, V. K., & Shabetya, O. N. (2014). Rezul'taty otbora selekcionnyh obrazcov korneplodov morkovi po biohimicheskomu sostavu [Results of the selection of breeding samples of carrot based on biochemical composition]. Ovoshchi Rossii, №1. P. 53-56. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-1-53-56

Fedorova, M. I., & Stepanov V. A. (2017). Korneplodnye ovoshchnye rasteniya, napravleniya selekcii, rezul'taty [Root vegetables, breeding trends, results]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 16-22. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-16-22

Khareba, V. V., & Komar, O. O., (2017). Vplyv strokiv sivby na dynamiku formuvannia lystkovoi poverkhni i masy koreneplodu pasternaku posivnoho (Pastinaca Sativa L.) [Influence of sowing periods on the dynamics of forming of leaf surface and root weight of parsnip (Pastinaca sativa L.)]. Plant and Soil Science, 0(269). P. 201-208. http://journals.nubip.edu.ua/index.php/Agronomija/article/view/9682

Fedorova, M. I., Stepanov, V. A., & Vurtz, T. S. (2017). Sorta pasternaka selekcii VNIISSOK [Parsnip varieties bred at VNIISSOK]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 86-88. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2017-4-86-88

Potapskyi, Y. V. (2015). Vplyv strokiv sivby na polovu skhozhist nasinnia ta fenofazy rostu i rozvytku roslyn morkvy [Influence of sowing terms on the field germination of seed and phenophase of growth and development of carrot]. ScienceRise, №8/1(13). P. 94-97. doi: https://doi.org/10.15587/2313-8416.2015.47949

Gaplaev, M. S. (2014). Vliyanie pogodnyh uslovij v raznyh zonah Central'nogo Predkavkaz'ya na urozhajnost' svekly stolovoj. [Influence of weather conditions on red beet yield in various zones of the Fore-Caucasus]. Ovoshchi Rossii, №4. P. 94-96. doi: https://doi.org/10.18619/2072-9146-2014-4-94-96

Завантаження

Опубліковано

2021-08-31

Номер

Розділ

Плодоовочівництво