Вплив колоїдного розчину цинку та міді на проростання насіння вівса
Ключові слова:
овес, насіння, колоїдний розчин міді та цинку, концентрація, фітотоксичністьАнотація
У статті приведено результати впливу колоїдного розчину різної концентрації цинку і міді та їх комплексу на лабораторну схожість насіння вівса. Встановлено, що дія концентрації міді 1:1 є фітотоксичною під час пророщування насіння вівса. Зазначено, що за концентрації міді 1:1, знижується схожість насіння на 3‒14%, що має негативний вплив у подальших ростових процесах вівса. Встановлено, що концентрація міді 1:10 впливає на схожість насіння на рівні контрольного варіанту, тобто не прослідковується фітотоксичність даної концентрації розчину міді. Відзначено, що за концентрації міді 1:100, схожість насіння усіх досліджуваних культур підвищилася, що дає змогу стверджувати про ефективність розчину за даної концентрації.Посилання
Honchar L. N. (2013) Primenenie nanorazmernyih biogennyih metallov v tehnologii vyiraschivaniya pshenitsyi ozimoy v usloviyah Pravoberezhnoy Lesostepi Ukrainyi [The use of nanoscale biogenic metals in winter wheat growing technologies in the conditions of forest-steppe of the Right-Bank Ukraine]. Engineering science from theory to practice, № 26, АNS «SibAK», 25‒27.
Kaplunenko V. G., Kosinov N. V., Bovsunovskiy A. N., Chernyiy S. A. (2008) Nanotehnologii v selskom hozyaystve [Nanotechnology in agriculture]. Zerno, № 4 (25), 47‒54.
Lopatko K. H., Aftandiliants Ie. H., Kalenska S. M., Tonkha O. L. (2009) Patent number 38459 from 12.01.2009.
Ryibalkina M. (2005) Nanotehnologii dlya vseh [Nanotechnology for all]. M.: Nanotechnology News Network, 444 s.
Frantiichuk V. V., Kovalenko M. S., Honchar L. M. and other (2012) Vplyv neionnoho koloidnoho rozchynu nanochastok metaliv na rist i rozvytok ozymoi pshenytsi [The impact of non-ionic colloidal solution of nanoparticles of metals on the growth and development of winter wheat] Zbirnyk naukovykh prats “Instytutu bioenerhetychnykh kultur i tsukrovykh buriakiv”, № 14, 119‒123.
Taran N., Batsmanova L., Kosyk O. and other (2016) Colloidal Nanomolybdenum Influence upon the Antioxidative Reaction of Chickpea Plants (Cicer arietinum L.). Nanoscale Research Letters, T. 11(1), 476-480.
Lin D., Xing B. (2007) Phytotoxicity: of Nanoparticles: inhibition of seed germination and root growth, Environ. Pollut, № 150, 243–250.
Sozer N., Kokini J. L. (2009) Nanotechnology and its applications in the food sector. Trends Biotechnol, 27, 82–89.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).