Formation of the rhizosphere microbiota and increase the productivity of tomato plants under the influence of bio-fertilizers
Ключові слова:
bio-fertilizers, tomato, microbial groups, productivityАнотація
Bio-fertilizers based on nitrogen-fixing bacteria Bacillus subtilis and humate potassium exhibit a stimulating effect on the number of microorganisms of the rhizosphere of agronomically important groups of tomato variety Chaika. Processing seeds bio-fertilizers reduces passage of the basic stages of organogenesis tomato plants in the seedling period, accelerates the rate of formation of true leaves and flowers of the amount pledged. It was used of bio-fertilizers Agro Buck Plus, Rost Kontsentrat (Velez-BIO, Ltd. LNG) and Ekstrasol (LLC Bisolbi-Inter) leads to an increase in dry matter content, total sugar, vitamin C, reduction of nitrate content and increase the nutritional quality of tomato fruits.
Посилання
. Sherstoboieva, O. V., Chaikovska, V. V. & Chabaniuk Ya. V. (2007) Kompleksni mikrobni preparaty dlia intehrovanykh system zemlerobstva [Multifunctional microbial complex for the agricultural integral systems] Mikrobiolohiia i biotekhnolohiia [Microbiology and Biotechnology] 1, 75–81. [in Ukrainian].
Volkohon, V. V. (Ed) (2010) Eksperymentalna gruntova mikrobiolohiia [Experimental soil microbiology] Kiev: Ahrarna nauka. [in Ukrainian].
Autko, A. A., Sukhovitskaya, L. A., Safronova, G. V., Autko, An. A., Poznyak, O. V. & Korolenok, N. V. Mikrobnye preparaty kak faktory regulirovaniya chislennosti agronomicheski tsennykh mikroorganizmov v pochve i rizosfere ovoshchnykh kul'tur [Microbial preparations as the regulation factors of agronomically valuable microoganisms number in soil and rhizospere of vegetable cultures] Sіl's'kogospodars'ka mіkrobіologіya [Agricultural microbiology] 8, 7–16. [in Russian].
Iutinskaya, G. A., Ponomarenko, S. P., Andreyuk, E. I., Antipchuk, A. F., Babayants, O. V., Belyavskaya, L. A., ... Yamborko, N. A. (2010). Bioregulyatsiya mikrobnorastitel'nykh sistem [Bioregulation of Microbial-Plant Systems]. Iutinskaya, G. A., & Ponomarenko, S. P. (Eds.). Kiev: Nichlava. [in Russian].
Sherstoboieva, O. V., Shusteruk, T. Z. & Demianiuk O. S. (2007) Biolohichnyi monitorynh gruntiv yak skladova ekolohichnoho monitorynhu ahroekosystem [Biological monitoring of soil as a component of environmental monitoring of agroecosystems] Ahroekolohichnyi zhurnal [Agroecological journal] 3, 45–49. [in Ukrainian].
Patyka, V. P. (Ed) (2015) Biotekhnolohiia ryzosfery ovochevykh roslyn [Biotechnology of vegetable plants rhizosphere] Vinnytsia: PP «TD Edelveis i K» [in Ukrainian].
Zholobova, I. S. (2015) Vliyanie biogumatov na pochvennuyu biotu [Biohumate effects on soil biota] Nauchnyy zhurnal KubGAU [Scientific journal of KubSAU] 114 (10). Retrieved from http://ej.kubagro.ru/2015/10/pdf/74.pdf [in Russian].
Zvyagintsev, D. G. (1991) Metody pochvennoy mikrobiologii i biokhimii [Methods of Soil Microbiology and Biochemistry] Moskva: Izd-vo Mosk. un-ta [in Russian].
Bondarenko, H. L. & Yakovenko, K. I. (Eds.) (2001) Metodyka doslidnoi spravy v ovochivnytstvi i bashtannytstvi [The methodology of experimental work in the Vegetables and Melons] Kharkiv: Osnova [in Ukrainian].
Kolomiiets, Yu. V., Hryhoriuk, I. P. & Butsenko, L. M. (2016) Peredposivna obrobka nasinnia biodobryvamy yak zasib stymuliatsii rostu ta fizioloho-biokhimichnykh protsesiv u roslynakh sortiv pomidora [Pre-sowing seed treatment of biofertilizers as a means of stimulating growth and physiological and biochemical processes in the tomato varieties of plants] Naukovi dopovidi NUBiP Ukrainy [Scientific reports of NULEiS Ukraine], 5 (26). Retrieved from http://journals.nubip. edu.ua/ index.php/Dopovidi/article/view/7245/7024
Perez-Garcia, A., Romero, D. & A. de Vicente (2011) Plant protection and growth stimulation by microorganisms: biotechnological applications of Bacilli in agriculture. Current Opinion in Biotechnology. Vol. 22, P. 187–193. [in English].
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).