Дослідження гірких речовин лупуліну різних сортів хмелю

Автор(и)

  • М. І. Ляшенко Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • Л. В. Проценко Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • Р. І. Рудик Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • А. В. Бобер Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • Т. П. Гринюк Інститут сільського господарства Полісся НААН
  • А. С. Власенко Інститут сільського господарства Полісся НААН

Ключові слова:

лупулін, гіркі речовини, α-кислоти, β-кислоти, ксантогумол, чоловічі суцвіття

Анотація

Досліджено кількість та склад гірких речовин, ксанто­гумолу в лупулінових зернах, суміші пилку і лупуліну чоловічих суцвіть та в листках сортів хмелю, які суттєво різняться за цими біохімічними показниками.

Встановлено, що кількість та склад гірких речовин в лупуліні селек­ційних сортів не залежить від його кількості в шишках хмелю, а є сортовою ознакою. Визначено, що лупулін ароматичних і гірких сортів містить різну кількість α- і β-кислот. Водночас співвідношення β-кислот до α-кислот в ароматичних сортах становить більше одиниці, тоді як в гірких сортах воно значно менше. Визначено, що лупулінові залозки т­акож присутні на пильниках чоловічих суцвіть, на листках їх значно менше і вони менш розвинені. Лупулін в чоловічих суцвіттях, одержаний з різних рослин, суттєво різниться за кількістю α- і β-кислот, що має важливе значення у селекційному процесі за підбору пар для схре­щування. У залозках на листках хмелю гіркі речовини представлені лише β-кислотами, в основному, лупулоном і адлупулоном.

Біографії авторів

  • автор М. І. Ляшенко, афіліація Інститут сільського господарства Полісся НААН

    доктор технічних наук,

    старший науковий співробітник
  • автор Л. В. Проценко, афіліація Інститут сільського господарства Полісся НААН

    кандидат технічних наук,

    старший науковий співробітник

  • автор Р. І. Рудик, афіліація Інститут сільського господарства Полісся НААН

    кандидат сільськогосподарських наук,

     старший науковий співробітник
  • автор А. В. Бобер, афіліація Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • автор Т. П. Гринюк, афіліація Інститут сільського господарства Полісся НААН
    науковий співробітник
  • автор А. С. Власенко, афіліація Інститут сільського господарства Полісся НААН
    науковий співробітник

Посилання

Ляшенко Н. ?. Биохимия хмеля и хмелепродуктов / Н. ?. Ляшенко. – Житомир: Полисся, 2002. – 388 с.

Ляшенко Н. ?. Физиология и биохимия хмеля / Н. ?. Ляшенко, Н. Г. Михайлов, Р. ?. Рудык. – Житомир: Полисся, 2004. – 408 с.

Ляшенко М. І. Лікувальний потенціал хмелю і пива / М. І. Ляшенко, М. Г. Михайлов // Агропромислове виробництво Полісся. – 2010. – №3. – С. 50-54.

Поліщук І. Б. Цитологічне вивчення локалізації генезису корисних речовин у генеративних органах хмелю / І. Б. Поліщук //Хмелярство. – 1992. – Вип. 15. – С. 4-9.

Хміль. Правила відбирання проб та методи випробування: ДСТУ 4099:2009. – [Чинний від 2011-07-01] – К.: Держспоживстандарт України 2010. – 32 с. – (Національний стандарт України).

Biendl, M. Arzneipflanze Hopfen. Deutsches Hopfenmuseum Wolnzach / M. Biendl, C. Pinzl // Wolnzach. – 2007. − 127 p.

Kammhube K. Stand der Erkenntnisse zum Hopfeninhaltsstoff Xan-thohumol. / K. Kammhuber, C. Zeidler, E. Seigner // Brauwelt. – 1998. – 138. – Р. 1633-1636.

Miranda C. L. Antiproliferative and cytotoxic effects of prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus) in human cancer cell lines Original Research Article / C. L. Miranda, J. F. Stevens, A. Helmrich, M. C. Henderson, R. J. Rodriguez, Y. H. Yang, M. L. Deinzer, D. W. Barnes, D. R. Buhler // Food Chem. Toxicol. − 1999. − 37, N 4. − P. 271-285.

Miranda C. L., Antioxidant and prooxidant action of prenylated and nonprenylated chalcones and flavanones in vitro / C. L. Miranda, J. F. Stevens, V. Ivanov, M. McCall, B. Frei, M. L. Deinzer, D. R. Buhler // J. Agric. Food Chem. − 2000. − 48, N 9. − P. 3876-3884.

Stevens, J. F. Chemistry and biology of hop flavonoids. / J. F. Stevens, C. L. Miranda, D. R. Buhler, M. L. Deinzer // Journal American Society Brewing Chemists. – 1998. – 56 (4). – Р. 136-145.

Tobe, H. et. аl.: Bone resorption inhibitors from hop extract / H. Tobe. //Biosci. Biotech. Biochem. – 1997. – 61. – Р. 158.

Завантаження

Опубліковано

2017-12-09

Номер

Розділ

Статті