Вплив обробки розчином саліцилової кислоти на вміст ферментів в плодах вишні протягом зберігання
DOI:
https://doi.org/10.31548/agr2019.03.049Ключові слова:
плоди вишні, інтенсивність дихання, ферменти, саліцилова кислотаАнотація
Плоди вишні відіграють важливу роль у харчуванні людини, але вони мають короткий термін споживання, зумовлений сезонністю виробництва. Тому актуальною стає проблема подовження їхнього періоду споживання. Метою досліджень було встановлення впливу попередньої обробки розчином саліцилової кислоти на зміну інтенсивності дихання та активності каталази плодів вишні протягом зберігання. Для цього плоди вишні сортів Шпанка та Лотівка 2017–2018 року врожаю за день до збирання обприскували водним розчином 50 мг/л чи 100 мг/л саліцилової кислоти,висушували природним шляхом. Через 24 години плоди знімали та укладали в ящики № 5по 5кг у кожний. За контроль було прийнято необроблені плоди вишні. Зберігали плоди в холодильній камері кафедри технології зберігання й переробки плодів та овочів за температури 5 ± 0,5 °С та відносної вологості повітря 95 ± 1 %.
Встановлено, що інтенсивність дихання плодів вишні змінювалась і залежала від особливостей сорту та способу обробки. Найнижчою на кінець зберігання вона залишалася для плодів вишні, оброблених 100 мг/л саліциловою кислотою − на 33-46 %. Водночас активність ферменту каталази змінювалася протягом зберігання та була вища в плодах вишні сортів Шпанка та Лотівка, оброблених 100 мг/л розчином саліцилової кислоти на 21 та 32 %.Посилання
Prіss, O.P., Zagorko, N.P. (2016). Vpliv teplovoї obrobki bіologіchno aktivnimi rechovinami na funkcіonuvannja sistemi niz'komolekuljarnih antioksidantіv pіd chas zberіgannja plodіv percju. [The influence of heat treatment of biologically active substances on the functioning of the system of low molecular weight antioxidants during storage of pepper fruits]. Vіsnik NTU "HPІ", №12, 169−175.
https://doi.org/10.20998/2413-4295.2016.12.25
Valero, D., Díaz-Mula, H.M., Zapata, P.J., Castillo, S., Guillén, F., Martínez-Romero, D., Serrano, M. (2011). Postharvest treatments with salicylic acid, acetylsalicylic acid or oxalic acid delayed ripening and enhanced bioactive compounds and antioxidant capacity in sweet cherry. Journal of agricultural and food chemistry, 59 (10), 5483-5489.
https://doi.org/10.1021/jf200873j
Ramana Rao, T. V., Baraiya, N. S., Vyas, P. B., Patel, D.M. (2016). Composite coating of alginate-olive oil enriched with antioxidants enhances postharvest quality and shelf life of Ber fruit (Ziziphus mauritianaLamk. Var. Gola). Journal of Food Science and Technology, 53(1),748-756.
https://doi.org/10.1007/s13197-015-2045-3
Pasquariello, M.S., Patre, D.D., Mastrobuoni, F., Zampella, L., Scortichini, M., Petriccione, M. (2015). Influence of postharvest chitosan treatment on enzymatic browning and antioxidant enzyme activity in sweet cherry fruit. Postharvest biology and technology, 109, 45-56.
https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.06.007
Zeraatgar, H., Davarynejad, G. H., Moradinezhad, F., Abedi, B. (2018). Effect of salicylic acid and calcium nitrate spraying on qualitative properties and storability of fresh jujube fruit (Ziziphus jujube Mill.). Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, 46(1), 138−147.
https://doi.org/10.15835/nbha46110743
Martinez-Romero, D., Alburquerque, N., Valverde, J.M., Guillen, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M. (2006). Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by aloe vera treatment: a new edible coating. Postharvest biology and technology, 39(1), 93−100.
https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.09.006
Mittler, R. (2002). Oxidative stress, antioxidants and stress tolerance. Trends plant science, 7, 405-410.
https://doi.org/10.1007/s13197-015-2045-3
Martínez-Esplá, A., Serrano, M., Valero, D., Martínez-Romero, D., Castillo, S., Zapata, P.J. (2017). Enhancement of antioxidant systems and storability of two plum cultivars by preharvest treatments with salicylates. International journal of molecular sciences,18(9), 1911.
https://doi.org/10.3390/ijms18091911
Xu, X., Tian, S. (2008). Salicylic acid alleviated pathogen-induced oxidative stress in harvested sweet cherry fruit. Postharvest biology and technology, 49, 379-385.
https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2008.02.003
Valverde, J.M., Giménez, M. J., Guillén, F., Valero, D. (2015). Methyl salicylate treatments of sweet cherry trees increase antioxidant systems in fruit at harvest and during storage. Postharvest Biology and Technology, 109.
https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2015.06.011
Dzheneeva, S. Yu., Yvanchenko,V. Y.(1998). Metodycheskye rekomendatsyy po khranenyiu plodov, ovoshchei y vynohrada. Orhanyzatsyia y provedenyia yssledovanyi. [Methodical recommendations on the storage of fruits, vegetables and grapes. Organization and conducting of research]. Yalta: Ynstytutvynohrada y vyna «Maharach», 152.
Frukti ta ovochі svіzhі. Vіdbirannja prob DSTU ISO 874-2002. [Fresh fruits and vegetables. DSTU ISO 874-2002 Sampling]. [Chinnij vіd 2003.10.01].
Najchenko, V. M. (2001). Praktikum z tehnologії zberіgannja і pererobki plodіv ta ovochіv z osnovami tovaroznavstva: navchal'nij posіbnik. [Workshop on the technology of storage and processing of fruits and vegetables with the basics of commodity science: a textbook]. Kiїv: FADA LTD, 211.
Pochinok H.N. (1976). Metody biohimicheskogo analiza rastenij. [Methods of biochemical analysis of plants]. Kiev: Naukova dumka, 334.
Mojsejchenko, V.F. (1992). Osnovi naukovih doslіdzhen' u plodіvnictvі, ovochіvnictvі, vinogradarstvі ta tehnologії zberіgannja plodoovochevoї produkcії. [Fundamentals of scientific research in horticulture and storage technology for fruits and vegetables]. Kiїv: NMK VO, 362.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).