Контамінація та ушкодження мікроміцетами зерна та кормів

Автор(и)

  • N. M. Voloshchuk , Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • V. M. Tokova , Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • O. V. Pupiy , Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • V. O. Ushkalov , Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК Національний університет біоресурсів і природокористування України
  • V .V. Danchuk , Українська лабораторія якості і безпеки продукції АПК Національний університет біоресурсів і природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/bio2017.01.002

Анотація

Метою досліджень було встановлення видового складу мікроміцетів - потенційних продуцентів токсинів, які контамінують та ушкоджують зерно кукурудзи, вівса, пшениці та сої урожаю 2015. Під час виконання досліджень використано мікологічні. В результаті досліджень із зразків зерна ізольовано та ідентифіковано 24 мікроміцета, які відносились до фітопатогенів та сапротрофів, що спричиняють плісені зберігання. Серед них виявлено відомих продуцентів токсинів – представників родів Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Myrothecium і Trichothecium. Із зерна сої і кукурудзи, поряд із представниками роду Fusarium, виділено мікроскопічний гриб Aspergillus flavus, штами якого виявлені на цих культурах часто характеризуються як високотоксичні.

Ключові слова: зерно, корми, токсигенні мікроміцети

Посилання

Bilai, V. I. (1990). Opredelitel toksinobrazuyushchykh mikromycetov [Guide to toxin producing fungi]. Naukova dumka, 236.

Koval’, Е. Z. (2014). Penitcilii v navkolyshnyome seredovyshchi Ch. 2: Vyznachnyk penitcyliiv I dzherels yikh isnuvannya [Penicillii in the environment. Part 2. Identification]. Naukova dumka, 386.

Laboratornyye issledovaniya v veterinarii: biokhimicheskiye i mikologicheskiye. (1991). [Laboratory researches in veterinary: biochemical and mycological]. Moscow: Agropromizdat, 287.

Mikotoksiny v kormakh. Kontrol’ i profilaktika. (2014). [Mycotoxins in feed. Control and prophylactics]. Feed and Feeding, 2, 42-48.

Trufanov, О. V. (2011). Monitoring zagryaznyennosti mikotoksinami zerna I kormov v Ukraine v 2005-2010. [Monitoring of grain and fodder contamination with mycotoxins in Ukraine in 2005-2010]. Modern problems in toxicology, 1–2, 35–39.

Kharchenko, S. М., Shcherbanyuk М. К. (1985). Veterynarno-sanitarna ekspertyza kormiv [Veterinary and sanitary expertise of feed]. Urozay, 112.

Ellis, M. B. (2001). More Dematiaceous Hyphomycetes. CAB International, 507.

Sapsai, І. S. (2016). Spread of microscopic fungi in feed. Veterinary Biotechnology, 28, 321-327.

Завантаження

Опубліковано

2017-07-24

Номер

Розділ

Біологія