Контамінація та ушкодження мікроміцетами зерна та кормів
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2017.01.002Анотація
Метою досліджень було встановлення видового складу мікроміцетів - потенційних продуцентів токсинів, які контамінують та ушкоджують зерно кукурудзи, вівса, пшениці та сої урожаю 2015. Під час виконання досліджень використано мікологічні. В результаті досліджень із зразків зерна ізольовано та ідентифіковано 24 мікроміцета, які відносились до фітопатогенів та сапротрофів, що спричиняють плісені зберігання. Серед них виявлено відомих продуцентів токсинів – представників родів Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Myrothecium і Trichothecium. Із зерна сої і кукурудзи, поряд із представниками роду Fusarium, виділено мікроскопічний гриб Aspergillus flavus, штами якого виявлені на цих культурах часто характеризуються як високотоксичні.
Ключові слова: зерно, корми, токсигенні мікроміцети
Посилання
Bilai, V. I. (1990). Opredelitel toksinobrazuyushchykh mikromycetov [Guide to toxin producing fungi]. Naukova dumka, 236.
Koval’, Е. Z. (2014). Penitcilii v navkolyshnyome seredovyshchi Ch. 2: Vyznachnyk penitcyliiv I dzherels yikh isnuvannya [Penicillii in the environment. Part 2. Identification]. Naukova dumka, 386.
Laboratornyye issledovaniya v veterinarii: biokhimicheskiye i mikologicheskiye. (1991). [Laboratory researches in veterinary: biochemical and mycological]. Moscow: Agropromizdat, 287.
Mikotoksiny v kormakh. Kontrol’ i profilaktika. (2014). [Mycotoxins in feed. Control and prophylactics]. Feed and Feeding, 2, 42-48.
Trufanov, О. V. (2011). Monitoring zagryaznyennosti mikotoksinami zerna I kormov v Ukraine v 2005-2010. [Monitoring of grain and fodder contamination with mycotoxins in Ukraine in 2005-2010]. Modern problems in toxicology, 1–2, 35–39.
Kharchenko, S. М., Shcherbanyuk М. К. (1985). Veterynarno-sanitarna ekspertyza kormiv [Veterinary and sanitary expertise of feed]. Urozay, 112.
Ellis, M. B. (2001). More Dematiaceous Hyphomycetes. CAB International, 507.
Sapsai, І. S. (2016). Spread of microscopic fungi in feed. Veterinary Biotechnology, 28, 321-327.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).