Застосування елементів кореляційного аналізу для дослідження зв’язку між змінами кількості калію і натрію в консервованій крові при зберіганні
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2017.05.021Анотація
У цій роботі досліджується зв'язок між змінами кількості калію і натрію в консервованій крові при зберіганні. Дослідження відбувається на основі результатів експериментальної роботи із застосуванням елементів кореляційного зв’язку. За допомогою кореляційного аналізу розв’язані такі завдання: виявлена наявність та вибір форми зв’язку результативної ознаки (кількість натрію) з факторною ознакою (кількість калію); кількісно оцінена зміна залежності величини від фактора, що впливає на неї; встановлено тісноту зв’язку результативного показника з фактором. Рівняння, за допомогою яких визначають статичний зв'язок між корелюючими величинами, називають рівняннями регресії. Рівняння регресії дозволяє оцінити роль факторної ознаки у формуванні результативної ознаки. Важливим завданням аналізу рівняння регресії є визначення тісноти зв’язку між результатом і закладеного в модель фактору. Кількісним показником тісноти прямолінійного зв’язку результату з одним фактором є коефіцієнт парної кореляції.
Ключові слова: кореляційний зв'язок, коефіцієнт парної кореляції, калій, натрій, кров
Посилання
Arnauta, O.V. (2004). Vplyv vysokykh kontsentratsii vuhlekysloty na riven enerhetychnoho obminu v klitynakh konservovanoi krovi tvaryn. [Influence of high concentration of carbon on level of energy metabolism in cells of preserved blood]. Veterinary meditcine of Ukraine, №1, 27-28.
Arnauta, N.V., Arnauta, O.V. (2016). Vykorystannua elementiv statychnogo modelyuvannua pry pobudovi mftematychnoi modeli biohimichnyh protsesiv. Elektronne vydannia [Use of elements static modeling at construction of mathematical model of biochemical processes]. Scientific reports of NUDiP of Ukraine – 7 (64), Available at: http: //journals.nubip.edu.ua/index.php/Dopovidi/article/view/7733
Vergunova, I.M. (2000). Osnovy matematuchnogo modelyuvannya dlya analizu ta prognozy agronomichnykh protsesiv [Bases of mathematical design are for an analysis and prognosis of agronomical processes]. Nora-Print, 145.
Gorkovyi, V.K., Yarova, V.V. (2004). Matamatychna ststistika [Mathematical statistics]. Profesional, 384.
Еrmakov, S.M., Mihailov, G.A. (1977). Kurs staticheskogo modelirovania. [Course of staticheskogo modelirovaniya]. Мoskov, Russia: Science, 350.
Sylima, I.M., Yakovenko, V.M. (2004). Vyshcha matamatyka. Teoria imovirnostei. Matematychna statistika [Higher mathematics. Theory of chances. Mathematical statistics]. NAU, 238.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).