Економічно-вигідний оригінальний спосіб оцінки якості сировини хмелю (Humulus Lupulus L.)
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.03.001Анотація
На основі багаторічних досліджень запропонована технологія визначення якості сировини хмелю на результатах вивчення морфолого-структурних показників лупулінових залоз шишок хмелю. Розроблено декілька варіантів методики, що ґрунтуються на скануючій електронній, люмінесцентній та світловій мікроскопії. Всі фрагменти методики мають значно нижчу собівартість та простіший алгоритм у порівнянні з загальноприйнятими європейськими методами визначення якості сировини хмелю, а саме вмісту гірких речовин та головного компонента α-кислоти. Як модельну систему в роботі використано Carlavirus хмелю, який має значне розширення на хмелеплантаціях, де він викликає значне зниження якості сировини цієї цінної культури. Запропонована методика може бути застосована (при звичайному мікроскопіюванні) у польових умовах на різних сортах хмелю; для експрес-оцінки сировини на митницях; для оцінки лупуліну на пивзаводах та фармацевтичних, харчових, косметичних, спец-лабораторіях; для аналізу лупуліну після обробки рослин хмелю препаратами різного складу.
Ключові слова: сировина хмелю, метод, Carlavirus, ВТМ, лупулінПосилання
Boyko, A.L, Nikityuk, Yu.A. (2015) Ekonomichna otsinka syrovyny khmelyu za umov urazhennya virusnoyu infektsiyeyu [Economic evaluation of the hop raw materials under conditions of the lesions with viral infection]. Balanced Nature Using, 4, 38–44.
Lyashenko N.I. (2002) Biohimiya hmelya i hmeleproduktov [Biochemistry of hops and hop products]. Zhitomir: Polissya, 388.
Lyashenko, M. I., Protsenko, L. V., Rudyk, R. I., Bober, A.V., Hryniuk,T. P., Vlasenko, A.S. (2017). Doslidzhennya hirkykh rechovyn lupulinu riznykh sortiv khmelyu [Research of bitter substances of lupulin in different types of hops]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny, 269, 224-233.
Mamedova, S.A., Boyko, A.L., Vasiliev, A.D. (1974). Isledovaniye metodom skaniruyushchey elektronnoy mikroskopii lupulinovykh zeren khmelya, porazhennogo virusnymi zabolevaniyami [Research with the scanning electron microscopy of lupulin grains of the hops infected with viral diseases]. Nauchnyye doklady vysshey shkoly. Biologicheskiye nauki, 8, 130-132.
Boyko, A.L. (1976). Virusy i virusnyye zabolevaniya khmelya i rozy efiromaslichnoy [Viruses and viral diseases of hops and oil-bearing roses]. Naukova dumka, 111.
Boyko, A.L. (1990). Ekologiya virusov rasteniy [Ecology of plant viruses]. Vyshcha shkola, 165.
Boyko, A.L., Zaritsky, M.M., Tovkach, F.I. (2012). Virusolohiia v elektronnohrafiiakh: albom [Virology in electronography: album]. Kyiv: DIA, 54.
Boyko, O.A., Veselskiy, S.P., Grygoryuk, I.P., Melnychuk, M.D. (2014). Stvorennia biopreparativ na osnovi biokhimichnykh komponentiv riznykh vydiv bazydiomitsetiv ta vyshchykh roslyn [The creation of biopreparation based on biochemical components of different basidiomycetes species and higher plants]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny, 204, 120-126.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).