Інтегрована система управління якістю та безпечністю харчової продукції
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.05.009Анотація
Основною тенденцією розвитку світової економіки є інтенсифікація та раціоналізація виробництва в умовах мінімального тиску на довкілля супроводжувана гарантуванням безпечності виробленої продукції для життя і здоров’я і споживача, і зайнятого його виробленням персоналу. Найбільш перспективним способом управління діяльністю підприємства в таких умовах є реалізація на ньому «інтегрованої» системи менеджменту базованої для визнання належної кваліфікації суб’єкта на міжнародній арені на нормах відповідних міжнародних стандартів. Зважаючи на подібність структур відповідних нормативних документів, за основу системи запропоновано використовувати норми міжнародного стандарту якості ISO 9001 і доповнити її положення нормами стандартів захисту довкілля ISO 14001, гарантування безпечності харчової продукції ISO 22000 та гарантування безпечних та здорових умов праці персоналу OHSAS 18001. За результатами проведених досліджень на прикладі м’ясопереробного підприємства запропонована базова структура системи вироблення, яка при тому може бути рекомендована як шаблон при розробленні системи управління виробленням будь-якої продукції харчового призначення, а також показані переваги, що досягаються при впровадженні інтегрованої системи менеджменту.
Ключові слова. Інтегрована система якості, менеджмент, стандарт, харчові продуктиПосилання
Bal’-PrylypkoL.V., Slobodianiuk N.M., Leonova B.I., Kryzhova Yu.P. (2016). Aktual’ni problem miasopereronoii galuzi [Actual problems of the meat-processing branch-industry], Kyiv, Ukraine: NULES Editing Center, 424
Bal’-Prylypko L.V., Nikolayenko M.S. Patent of Ukraine for useful model # 76591 “The algorithm of evaluation of grade of importance of risks of environmental nature at meat-processing enterprises” (In Ukrainian). Declared 11.12.2017, published 05.02.201834.
ISO 9001:2015 «Quality management systems – Requirements»
ISO 22000:2015 «Food safety management systems - Requirements for any organization in the food chain»
ISO 14001:2015 «Environmental management systems - Requirements with guidance for use»
OHSAS 18001:2007 «Occupational Health and Safety Management Systems Requirements»
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).