THE EFFECT OF BACTERIAL PREPARATIONS AND PLANT GROWTH REGULATORS ON PHOTOSYNTHETIC APPARATUS OF LUPINUS ALBUS L.
Анотація
The influence of presowing treatment of Lupinus albus L. seeds by ryzobophytum based on Bradyrhizobium sp. 367a’s strain, 5500/4a’s strains and plant growth regulators “Stimpo”, “Rehoplant” and their compositions on the photosynthetic apparatus of “Dieta” and “Serpnevyi” varieties has been researched. The common use of the plant growth regulators with ryzobophitum proved to be highly efficient and significantly contributed to the increase of the area of leaf surface and pigment content.
The assimilation surface of both lupin white varieties has been formed at 2.7–41.2 thousand m2 /ha, depending on the variety, variant and development phase. The leaf surface was being grown upon to the phase of green bean. The highest values of indexes in this phase have been found using ryzobophytum composition, 367a + PPP Rehoplant’s strain; having exceeded the control in 34.6 % (“Dieta” variety) and 51.1 % (“Serpnevyi” variety).
The increase of total chlorophyll contents in the leaves of plants was mainly due to chlorophyll a. The highest level of pigments has been observed in the phase of flowering of plants of both varieties. The amount of chlorophyll in the leaves of “Dieta” variety was the highest in the variant with Stimpo (2.26±0.08 mg/g), and in the “Serpnevyi” variety after monoprocessing of seeds by Rehoplant and after complex processing by ryzobophytum, 367a + PPP Stimpo’s strain, were 2.98±0.12 mg/g and 2.99±0.08 mg/g respectively.
The content of carotenoids in the leaves of plants was ranged between 0.45±0.01 mg/g (control) and 0.74±0.03 mg/g (Stimpo) in a “Dieta” variety and was ranged between 0.39±0.01 mg/g (control) and 0.84±0,03 mg/g (Rehoplant) in “Serpnevyi” variety. The most significant impact on their accumulation in the plants’ leaves had monoprocessing of seeds by Rehoplant and Stimpo, the complex processing of ryzobophytum and 367a with Stimpo.
Завантаження
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).