Класифікація різних видів питного молока та молока-сировини з використанням ультразвукового аналізу та хемометричних інструментів
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2017.01.003Анотація
Проведено ультразвуковий аналіз 30 зразків різних видів молока: натурального незбираного; розведеного водою у кількості від 5 до 20 % мас.; питних видів пастеризованого, ультрапастеризованого, безлактозного; відновленого. Визначено такі показники: вміст жиру, білка, лактози, сухого знежиреного молочного залишку, води; густина; температура замерзання. Охарактеризовано оцінку можливості поєднання ультразвукового методу аналізу молока з хемометричними методами з подальшим їх застосуванням для класифікації молочних продуктів.
Ключові слова: молоко, жир, білок, лактоза, густина, ультразвуковий метод, хемометричний метод
Посилання
Mazaev, A.N., Shel, Y. A., Popova, M.A., Uvarova, V.M., Prokhasko, L.S. (2014). About adulteration of milk products. Young schientist, 12, 90-93.
Kovalenko, D.N. (2011). Adulteration of milk and dairies. Milk processing, 3, 8-11.
Dmytrychenko, M.Y., Pylypenko, T.V. (2004). Production and expertise of naturals fats, milk and dairy products. SPB: Pyter, 352ю (in Russia).
Leo, M.L., Nollet, F.T. ed. (2010). Handbook of Dairy Foods Analysis. U.S.: CRC Press, 920.
https://doi.org/10.1201/9781420046328
Stadler, R., Cavin, C., Zbinden, P., Konings, E.J.M. (2016). Analytical Approaches to Verify Food Integrity: Needs and Challenges. Journal of АОАC InternatIonal, 99 (5), 1135-1144.
https://doi.org/10.5740/jaoacint.16-0231
Kochubei-Lytvynenko, O.V., Yushchenko, N.M. (2013). Technology of primary milk processing. Kiev: NUHT, 211 (in Ukraine).
Esbensen, K. (2005). Multivariate data analysis. Tchernogolovka: IPHF RAN, 160. (in Russia).
Kamal, M., Karoui, R. (2015). Analytical methods coupled with chemometric tools for determining the authenticity and detecting the adulteration of dairy products: A review. Trends in Food Science & Technology, 46, 27-48.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).