Економічно-вигідний оригінальний спосіб оцінки якості сировини хмелю (Humulus Lupulus L.)

Автор(и)

  • A. L. Bojko Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,
  • Yu. A. Nykytyuk Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,
  • M. Ya. Spivak Danylo Zabolotny Institute of Microbiology and Virology of NAS Ukraine ,
  • O. А. Bojko National University of Life and Environmental Science of Ukraine ,
  • R. I. Rudyk Institute of Agriculture of the Polissya of NAAS ,
  • Ya. V. Chabanyuk Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,
  • N. P. Sus Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,
  • Y. O. Solohub Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,
  • V. O. Tsvihun Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,
  • A. V. Orlovskyy Institute of Agroecology and Environmental management of NAAS ,

DOI:

https://doi.org/10.31548/bio2018.03.001

Анотація

На основі багаторічних досліджень запропонована технологія визначення якості сировини хмелю на результатах вивчення морфолого-структурних показників лупулінових залоз шишок хмелю. Розроблено декілька варіантів методики, що ґрунтуються на скануючій електронній, люмінесцентній та світловій мікроскопії.  Всі фрагменти методики мають значно нижчу собівартість та простіший алгоритм у порівнянні з загальноприйнятими європейськими методами визначення якості сировини хмелю, а саме вмісту гірких речовин та головного компонента α-кислоти. Як модельну систему в роботі використано Carlavirus хмелю, який має значне розширення на хмелеплантаціях, де він викликає значне зниження якості сировини цієї цінної культури. Запропонована методика може бути застосована (при звичайному мікроскопіюванні) у польових умовах на різних сортах хмелю; для експрес-оцінки сировини на митницях; для оцінки лупуліну на пивзаводах та фармацевтичних, харчових, косметичних, спец-лабораторіях; для аналізу лупуліну після обробки рослин хмелю препаратами різного складу.

Ключові слова: сировина хмелю, метод, Carlavirus, ВТМ, лупулін

Посилання

Boyko, A.L, Nikityuk, Yu.A. (2015) Ekonomichna otsinka syrovyny khmelyu za umov urazhennya virusnoyu infektsiyeyu [Economic evaluation of the hop raw materials under conditions of the lesions with viral infection]. Balanced Nature Using, 4, 38–44.

Lyashenko N.I. (2002) Biohimiya hmelya i hmeleproduktov [Biochemistry of hops and hop products]. Zhitomir: Polissya, 388.

Lyashenko, M. I., Protsenko, L. V., Rudyk, R. I., Bober, A.V., Hryniuk,T. P., Vlasenko, A.S. (2017). Doslidzhennya hirkykh rechovyn lupulinu riznykh sortiv khmelyu [Research of bitter substances of lupulin in different types of hops]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny, 269, 224-233.

Mamedova, S.A., Boyko, A.L., Vasiliev, A.D. (1974). Isledovaniye metodom skaniruyushchey elektronnoy mikroskopii lupulinovykh zeren khmelya, porazhennogo virusnymi zabolevaniyami [Research with the scanning electron microscopy of lupulin grains of the hops infected with viral diseases]. Nauchnyye doklady vysshey shkoly. Biologicheskiye nauki, 8, 130-132.

Boyko, A.L. (1976). Virusy i virusnyye zabolevaniya khmelya i rozy efiromaslichnoy [Viruses and viral diseases of hops and oil-bearing roses]. Naukova dumka, 111.

Boyko, A.L. (1990). Ekologiya virusov rasteniy [Ecology of plant viruses]. Vyshcha shkola, 165.

Boyko, A.L., Zaritsky, M.M., Tovkach, F.I. (2012). Virusolohiia v elektronnohrafiiakh: albom [Virology in electronography: album]. Kyiv: DIA, 54.

Boyko, O.A., Veselskiy, S.P., Grygoryuk, I.P., Melnychuk, M.D. (2014). Stvorennia biopreparativ na osnovi biokhimichnykh komponentiv riznykh vydiv bazydiomitsetiv ta vyshchykh roslyn [The creation of biopreparation based on biochemical components of different basidiomycetes species and higher plants]. Naukovyy visnyk NUBiP Ukrayiny, 204, 120-126.

Завантаження

Опубліковано

2018-08-14

Номер

Розділ

Біологія