Моніторинг харчових продуктів, кормів та сільськогосподарської сировини в Україні на вміст генетично модифікованих інгредієнтів
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.03.006Анотація
Відпрацьовано методику та розроблено низку тест-систем для визначення генетично модифікованих (ГМ) рослин методом полімеразної ланцюгової реакції в режимі реального часу (ПЛР-РЧ, Real-Time PCR). За допомогою розроблених тест-систем проведено моніторинг розповсюдження ГМ рослин в Україні. Отримані результати свідчать про необхідність контролю харчової продукції та сільськогосподарської сировини щодо присутності ГМ інгредієнтів, зокрема продуктів переробки сої, кукурудзи та ріпаку.
Ключові слова: генетично модифіковані організми, полімеразна ланцюгова реакція в режимі реального часу, харчова продукція
Посилання
Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2016 / ISAAA Brief №52. Available at: https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/52/download/ isaaa-brief-52-2016.
Dyman, T.M, Kozlovska, M.V, Oblap, R.V., Dubin, O.V, Kravchenko, О.І. (2013). Biotchnological agricultural crops: progress, problems, perspectives: monograph / front and edited by Dyman T.M., Shmorgun L.G. Кyiv, Ukraine: Problems of innovative-investment complex, 158.
Volkov, O. (2014).Governmental regulation of GMO circulation in Ukraine: Current status and conception. Project USAID «AgroІnvest». Available at: http://pdf.usaid.gov/pdf_docs/PA00KRK3.pdf.
Agriculture in Ukraine. Statistical collection 2015. (2016). Кyiv, Ukraine: Governmental statistic service of Ukraine, 360.
Oblap, R.V. (2014). GM-monіtoring of food products and agricultural raw material in Ukraine. Vіsnyk аhrаrnоi nаuky, 1, 59–63.
Governmental sanitary-and-epidemiological service of Ukraine. Available at: http://dsesu.gov.ua.
Semenov, S. О. (2014). Monitoring of presence of genetic modifications and zootechnic composition grain raw material in Poltava region. Pig breeding, 65, 216-224.
Rebrikov, D.V., Samatov, G.A., Trofimov, D.Yu., Semenov, P.A., Savilova, A.M., Kofiadi, I.A., Abramov, D.D. (2009). Real-Time PCR / edited by D.V. Rebrikov. Moscow, Russia: BINOM. Laboratory of knowledge, 223.
TU U 24.6-02568182-001:2011. (2012). Kits for quantitative and qualitative detection of plant origin GMO content in food products. Technical conditions. Kyiv, Ukraine: SE «Ukrmetrteststandart», 52.
JRC GMO-Matrix URL: http://gmo-crl.jrc.ec.europa.eu/jrcgmomatrix/ matrices/full (дата звернення: 07.06.2017).
DSTU ISO 21570:2008. (2009). Methods of GMO detection and products with GM-contents. Quantitative methods on the basis of DNA analysis. Kyiv, Ukraine: Derzhspozhivstandart Ukraine, 70.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).