Ефективність зберігання капусти броколі залежно від виду пакування
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.03.016Анотація
У статті наведено результати застосування плівки поліетиленової завтовшки 40 мкм, стретч-плівки та стретч-плівки перфорованої завтовшки по 8 мкм для пакування головок гібридів капусти броколі Айронмен F1, Агассі F1 та Бомонт F1 з метою подовження тривалості їхнього зберігання. За результатами досліджень встановлено, що пакування у плівку поліетиленову подовжує тривалість зберігання головок капусти броколі до 20–30 діб, у стретч-плівку – до 30–35, стретч-плівку перфоровану – до 40 діб залежно від гібрида. Більший вихід стандартної продукції за тривалого зберігання забезпечило пакування головок капусти броколі у стретч-плівку перфоровану: 80,9–83,1 % залежно від гібрида. Вищий рівень рентабельності отримано від застосування стретч-плівки – до 69,4 %. Краща збереженість у головок гібрида Бомонт F1.
Ключові слова: капуста броколі, зберігання, втрати маси, гібрид, стандартна продукція, рентабельність
Посилання
Sharma R. R., Singh D., Singh R. Biological control of postharvest diseases of fruits and vegetables by microbial antagonists: а review. J. Biological Control. 2009. Vol. 50. № 3. P. 205–221.
Korobkina Z. V. Progressivnyie metodyi hraneniya plodov i ovoschey. Kiev: Urozhay, 1989. 168 s.
Koval Aleksandr. Effektivnaya upakovka svezhey plodoovoschnoy produktsii // APK-inform: ovoschi & fruktyi. (15 noyabrya 2005). [Elektronniy resurs]. Available at: Rezhim dostupu: http://www.lol.org.ua/rus/showart.php?id=32770
Jacobsson A., Nielsen Т., Sjöholm I., Wendin K. Influence of packaging material and storage condition on the sensory quality of broccoli. J. Food Quality and Preference. 2004. Vol. 15. P. 301–310.
Annelie J. Quality Aspects of Modified Atmosphere Packaged Broccoli. Lund University Publications, 2004. Р. 98–102.
Lucera A., Costa C., Mastromatteo M., Conte A., Del Nobile M. A. Fresh-cut broccoli florets shelf-life as affected by packaging film mass transport properties. J. Food Engineering. 2011. Vol. 102. P. 122–129.
https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2010.08.004
Vi-a S. Z., Mugridge A., García M. A., Ferreyra R. M., Martino M. N., Chaves A. R., Zaritzky N. E. Effects of polyvinylchloride films and edible starch coatings on quality aspects of refrigerated Brussels sprouts. J. Food Chemistry. 2007. Vol. 103. P. 701–709.
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2006.09.010
Shirokov E. P., Polegaev V. I. Hranenie i pererabotka plodov i ovoschey. Izd 3-e, pererob. i dop. Moskva: Agropromizdat, 1989. 302 s.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).