Вплив генетично модифікованої сої на постнатальний розвиток щурів третього покоління
DOI:
https://doi.org/10.31548/bio2018.05.008Анотація
За об’ємами вирощування сої Україна є однією з лідерів у Європі та світі. За неофіційними оцінюваннями понад 50 % посівів сої в Україні засівається трансгенними сортами. Оскільки площі, зайняті генетично модифікованою соєю постійно розширюються, треба детально оцінити потенційні загрози, пов'язані зі споживанням цього продукту.
У статті наведені результати дослідження впливу традиційної та генетично модифікованої сої в складі раціону зі вмістом 35 % за протеїном на постнатальний розвиток щурів третього покоління. Проводили підрахунок кількості живих і мертвих нащадків, визначали середню величину приплоду, візуально фіксували загальний фізичний розвиток, вираховували виживаність, визначали зміну маси тіла щуренят упродовж 2 місяців. Результати досліджень свідчать про відсутність негативного впливу термічно оброблених генетично модифікованих соєвих бобів на репродуктивні функції щурів та фізичний розвиток нащадків третього покоління. Проведено порівняння постнатального розвитку щурів контрольної та дослідних груп. Статистично не виявлено вірогідної різниці між експериментальними групами. Показники були у межах фізіологічних норм, характерних для даних тварин.Заразом виявили тенденцію до зменшення кількості щуренят у підсисному віці у групі, яка отримувала генетично модифіковану сою.
Ключові слова: традиційна соя, генетично модифікована соя,самиці щурів, нащадки, постнатальний розвиток, виживаність, фізичний розвиток
Посилання
ISAAA Brief 53-2017. Global Status of Commercialized Biotech. GM Crops: 2017. https://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/53/download/isaaa-brief-53-2017.pdf (Accessed Oct. 15, 2018).
Oblap, R. V., Novak, N. B., Dyman, T. M. (2017) Monitorynh poshyrennia biotekhnolohichnykh kultur v Ukraini [Monitoring of food, feed, agricultural raw material for genetically modified ingredients in Ukraine]. Bulletin of Uman National University of Horticulture. 1, 56-59.
Genetically Engineered Crops: Experiences and Prospects. https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK424543/(Accessed Oct. 15, 2018).
Vykorystannia soi v hodivli svynei, teliat, ptytsi. Rekomendatsii (2010). [Use of soy in feeding pigs, calves, poultry. Recommendations]. Vinnytsia: Instytut kormiv NAAN Ukrainy, 58.
Omelchenko, N. M., Dronyk, H. V. (2017) Vplyv tradytsіinoi ta henetychno modyfіkovanoi soi na postnatalnyi rozvytok shchurіv [Influence traditional and genetically modified soybeans on postnatal development of rats]. Scientific-technical bulletin SCIVP of veterinary medical products and feed additives. Lviv, 18 (2), 159–164.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).