Чутливість Еscherichia coli до наночасток срібла, одержаних шляхом зеленого синтезу за допомогою рослинних екстрактів
DOI:
https://doi.org/10.31548/biologiya2020.01.005Ключові слова:
Keywords, silver nanoparticles, berry pomace extract, E. coli, minimal bactericidal concentration, minimal inhibitory concentrationАнотація
Була визначена активність нанодисперсних систем, одержаних на основі рослинних екстрактів та нітрату срібла щодо E. сoli в рідкому середовищі. Рослинні екстракти були отримані з ягідних вичавок методом водної мацерації з обробкою ультразвуком. Дзета-потенціал утворених наночасток срібла був в межах від -15 до -24 мВ, а самі наночастки мали розмір 80-92 нм. Дослід з випробовування антимікробних властивостей наносистем срібла закладали в десятикратній повторності, статистична обробка результатів передбачала використання S-критерію для відкидання грубих похибок та розрахунок середнього значення оптичної густини суспензії з урахуванням середнього квадратичного відхилення. Контрольні висіви проводили на Ендо агар. Наносистеми срібла, одержані на основі екстракту гребенів і вичавок винограду та вичавок смородини виявились стабільними та активними відносно E. coli UKM В-906. Мінімальна бактерицидна концентрація становила 7,5 % для наносистем срібла з екстракту винограду та 10 % – для екстракту смородини. Мінімальні інгібуючі концентрації становили відповідно 3,5 % та 4,2 %.
Посилання
Gerald, McD., Russell, A. (1999). Antiseptics and Disinfectants: Activity, Action, and Resistance. Clinical Microbiological Reviews, 12 (1), 147-179. https://doi.org/10.1128/CMR.12.1.147
Hamouda, I. (2012). Current perspectives of nanoparticles in medical and dental biomaterials. Journal of Biomedical Research, 26 (3), 143-151.
https://doi.org/10.7555/JBR.26.20120027
Busi, S., Rajkumari, J. (2019). Microbially synthesized nanoparticles as next generation antimicrobials: scope and applications. Nanoparticles in Pharmacotherapy, 485-524. ]
https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816504-1.00008-9
Hussain, J., Kumar, S., Hashmi, A., Khan, Z. (2011). Silver nanoparticles: preparation, characterization, and kinetics. Advanced Materials Letters, 2, 189-193.
https://doi.org/10.5185/amlett.2011.1206
Wei, L., Lu, J., Xu, H., Patel, A., Chen, Z., Chen, G. (2015). Silver nanoparticles: synthesis, properties, and therapeutic applications. Drug Discovery Today, 20 (5), 595-601.
https://doi.org/10.1016/j.drudis.2014.11.014
Akhtar, M-S., Panwar J., Yun Y-S. (2013). Biogenic Synthesis of Metallic Nanoparticles by Plant Extracts. ACS Sustainable Chemistry & Engineering, 1 (6), 591-602.
https://doi.org/10.1021/sc300118u
Gandhi, H., & Khan, S. (2016). Biological Synthesis of Silver Nanoparticles and Its Antibacterial Activity. Journal of Nanomedicine & Nanotechnology, 7, 366-268.
https://doi.org/10.4172/2157-7439.1000366
Skіba, M., Vorobyova, V. (2018). Green synthesis of silver nanoparticles using grape pomace extract prepared by plasma-chemical assisted extraction method. Molecular Crystals and Liquid Crystals, 674 (1), 142-151.
https://doi.org/10.1080/15421406.2019.1578520
Sondi, I., Salopec-Sondi B. (2004). Silver nanoparticles as antimicrobial agent: a case study on E.coli as a model for Gram-negative bacteria. Journal of Colloid and Interface Science , 275 (1), 177-182.
https://doi.org/10.1016/j.jcis.2004.02.012
Piddock, L. (1990). Techniques used for the determination of antimicrobial resistance and sensitivity in bacteria. Journal of Applied Bacteriology. 68, 307-318.
https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1990.tb02880.x
Opredelenie chuvstvitelnosti mikroorganizmov k antibakteialnym preparatam: Metodicheskie ukazaniia. (2004) [Determination of the sensitivity of microorganisms to antibacterial drugs: guidelines.]. Federalny centr gosssnepidnadzora Minzdrava Rossii, Moskow, 1-9.
Завантаження
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).