Етилен і жирні кислоти як маркери стрес-стійкості озимої пшениці

Автор(и)

  • S. Andreychenko Європейський університет image/svg+xml
  • B. Kurchii Європейський університет image/svg+xml
  • А. Klepko , Національний університет біоресурсів та природокористування України

DOI:

https://doi.org/10.31548/biologiya15(1).2024.007

Ключові слова:

озима пшениця, фузаріоз, етилен, жирні кислоти.

Анотація

У аграрного сектора України існує ряд глобальних проблем, включаючи екологічні фактори, такі як зміна клімату, повені і посухи, які спричиняють пошкодження тканин рослин і значні втрати урожаю продовольчих культур. Суттєвою перешкодою розвитку аграрного господарства та продовольчої безпеки в Україні є біотичні фактори, зокрема патогенні бактерії, віруси та мікрогриби. Мікрогриби роду Fusarium є найбільш поширеними і агресивними збудниками фузаріозу зернових культур, особливо в пшениці. Ці перешкоди можна подолати впровадженням в агрономічну практику сортів пшениці, стійких до фузаріозу. Однак селекція пшениці на стійкість до фузаріозу шляхом традиційного багатовікового відбору є трудомісткою та дорогою. Тому пошук нових ефективних інструментів, які сприятимуть відбору рослин із бажаними характеристиками на ранніх етапах селекційних програм, є актуальним завданням. В лабораторних дослідженнях використали сорти пшениці різної стійкості до абіотичних і біотичних факторів в польових умовах: стійкі, сереньостійкі і нестійкі. Етилен і жирні кислоти визначали газохроматографічними методами. Виявлено закономірності синтезу етилену і жирних кислот різними за стійкістю до біотичних і абіотичних факторів сортів озимої пшениці. Стійкі сорти характеризуються суттєво більшим вмістом цих сполук в порівнянні із нестійкими. Аналогічна закономірність виявлена і по відношенню до вилягання рослин: чим більший вміст цих сполук, тим більша стійкість до вилягання. В даній статті викладено два методи оцінки стійкості озимої пшениці до абіотичних і біотичних стресів, які можуть бути імплементовані в програмах селекційного відбору.

Посилання

https://ukraine.un.org/uk/sdgs

https://www.haw-hamburg.de/en/ftz-nk/programmes/iccirp)

https://croploss.org/news-blogs/can-artificial-intelligence-really-help-solve-global-crop-loss/.

http://www.eea.europa.eu/publications/eea_report_2008_4

Farber C., Mahnke M., Sanchez L., Kurouski D. (2019). Advanced spectroscopic techniques for plant disease diagnostics. A review. Trends Anal. Chem., 118, pp. 43-49. https://doi.org/10.1016/j.trac.2019.05.022

Chen Y., Kistler H.C., Ma Z. (2019). Fusarium graminearum trichothecene mycotoxins: biosynthesis, regulation, and management. Annu. Rev. Phytopathol.,

, pp. 15–39). https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-082718-100318

Ajdanian L., Babaei M., Arouiee H., Nemati H., Astatkie T., Lajayer B.A. (2023). Role of ethylene in regulating physiological and molecular aspects of plants under abiotic stress. In: A Sharma et al. (Eds) The Role of Growth Regulators and Phytohormones in Overcoming Environmental Stress (pp. 113-135). Elsevier. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-98332-7.00009-3

Kryuchkova L.O., Makoveychuk T.I., Yavorska V.K., Kurchii B.A. (2006). Salicylic acid content in the leaves of winter wheat seedlings of different resistance to phytopathogenes. Fisiologia i Biokhimiya Kulturnykh Rastenii, 38(1), pp. 45-52

Kurchii V.M., Kurchii B.A. (2000). Decomposition of acetylcholine with ethylene formation in vitro. Possible free radical mechanism of acetylcholine action. Ukr. Biokhim. Zhurnal, 72, pp. 69–72.

Liljenberg C., Kates M. (1985). Changes in lipid composition of oat root membranes as a function of water-deficit stress. Can. J. Biochem. Cell Biol., 63(2), pp. 77–84. https://doi.org/10.1139/o85-01

Xiao R., Zou Y., Guo X., Li H., Lu H. (2022). Fatty acid desaturases (FADs) modulate multiple lipid metabolism pathways to improve plant resistance. Mol. Biol. Rep. 49, pp. 9997–10011. https://doi.org/10.1007/s11033-022-07568-x

Lim G.H., Singhal R., Kachroo A, Kachroo P. (2017). Fatty acid- and lipid-mediated signaling in plant defense. Annu. Rev. Phytopathol., 55, pp. 505–536. https://doi.org/10.1146/annurev-phyto-080516-035406

Timmusk S, Nevo E, Ayele F, Noe S, Niinemets Ü (2020) Fighting Fusarium pathogens in the era of climate change: a conceptual approach. Pathogens 28(9):419. https://doi.org/10.3390/pathogens9060419

Miedaner T., Juroszek P. (2021). Climate change will influence disease resistance breeding in wheat in Northwestern Europe. Theor. Appl. Genet. 134(6), pp. 1771–1785. https://doi.org/10.1007/s00122-021-03807-0

Hay W.T., Anderson J.A., McCormick S.P., Hojilla-Evangelista M.P., Selling G.W., Utt K.D., Bowman M.J., Doll K.M., Ascherl K.L., Berhow M.A., Vaughan M.M. (2022). Fusarium head blight resistance exacerbates nutritional loss of wheat grain at elevated CO2. Sci. Rep., 12(1), pp. 15. https://doi.org/10.1038/s41598-021-03890-9

Wilson W., Dahl B., Nganje W. (2018). Economic costs of Fusarium head blight, scab and deoxynivalenol. World Mycotoxin J., 11(2), pp. 291–302. https://doi.org/10.3920/WMJ2017.2204

UN’s The 2030 Agenda for Sustainable Development. https://sdgs.un.org/2030agenda

Завантаження

Опубліковано

2024-02-15

Номер

Розділ

Статті