CYTOSTATIC EFFECT OF FOOD FLAVORINGS IN THE EXAMPLE TEST-OBJECT ALLIUM CEPA L.

Authors

  • M.V. Taran ,
  • K.Ye. Shavanova
  • A.F. Lihanov
  • N.F Starodub

Abstract

The effect of food flavors on the Allium cepa L. test object was determined. It was estimated the level vigor, germination, mitotic index, aberrations in cells and the delay root growth of onions.

References

Гончаренко Т. П. Харчові добавки як об’єкт моніторингових досліджень / Т. П.Гончаренко, О. Г.Гончаренко // Екологія довкілля та безпека життєдіяльності. – 2008. – №4. – С. 81–84

Горовая А. ?. Методические аспекты оценки мутагенного фона и генетического риска для человека и биоты от действия мутагенних экологических факторов / А. ?. Горовая, Л. Ф. Бобырь ,Т. В. Скворцова // Цитология и генетика. – 1996. – Т. 30, № 6. – С. 78–86.

Козовий Р. В. Розробка профілактики негативного впливу мутагенних чинників на спадковий апарат людини / Р. В. Козовий // Вісн. Укр. тов-ва генетиків і селекціонерів. – 2005. – Т.3, №1-2. – С.80–85.

Лакин Г. Ф. Биометрия:учебное пособие для вузов / Г. Ф. Лакин. – М: Высшая школа, 1990. – 352 с.

Паушева З. П. Практикум по цитологии растений / З.П.Паушева. – М.: Агропромиздат, 1988. – С. 138–170.

Смоляр В. І. Токсичні ефекти харчових добавок / В.І.Смоляр // Проблеми харчування. – 2005. – № 1. – С. 5–15.

Downloads