дослідження антимікробних властивостей водного екстракту рослини galega orientalis (lam)
Abstract
Вперше проведено тестування можливої антимікробної дії Galega orientalis (Lam.) на ріст чистих культур бактерій грам-позитивних (Micrococcus luteus), грам-негативних (Escherichia coli XL1, DH5) та дріжджів (Saccharomyces cerevisiae W303). Матеріалом для дослідження слугувала висушена вегетативна маса Galega orientalis (Lam.) у фазах бутонізації і початку цвітіння. У результаті експерименту встановлено, що 20%-ва концентрація водного екстракту даної рослини має інгібуючий вплив на ріст чистих культур бактерій і дріжджів. Обгрунтовано можливий взаємозв’язок між антимікробною активністю екстракту цієї рослини та невиникненням тимпанії у корів.
References
Дармограй Л. М. Фітохімічне вивчення вмісту біологічно активних речовин та тестування антимікробної активності галеги східної (Galega orientalis (Lam) / Л. М. Дармограй / Наук. Вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. − Львів, 2009. − Т. 11, № 3 (42). – Ч.2. – С. 239-242.
Estrada A. Isolasion and evaluation of Immunologigal adjuvant activities of saponins from Polygaja senega L. / A. Estrada // Comparative Immunology. Microbiol. Infect. Dis. 23. – 2000. – P. 27 - 43.
Irobi O. N. Antimicrobial actuvity of the barc of Bridelia ferruginea /
O.N. Irobi // Int. J. Pharmacog. 34. – 1994. – P. 87-90.
Olorundare E. E. Antibacterial properties of leaf extract of Cassia alata /
E. E. Olorundare // Biol. Res. Com. 4. – 1992. – P. 113-117.
Sibanda T. In vitro antibacterial regimes of crude aqueous and acetone extracts of Garcinia kola seeds. / T.Sibanda // J. Biol. Sci. 8(1). – 2008. – P. 149-154.
Downloads
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).