ЦИТОСТАТИЧНА ДІЯ ХАРЧОВИХ АРОМАТИЗАТОРІВ НА МЕРИСТЕМИ КОРЕНІВ ALLIUM CEPA L.

Authors

  • М. В. Таран National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • А. Ф. Ліханов National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • К. Є. Шаванова National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml
  • М. Ф. Стародуб National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine image/svg+xml

Abstract

Досліджено вплив харчових ароматизаторів «Фундук», «Кава», «Карамель» на тест-об’єкт Allium cepa L. Визначено вплив ароматизаторів на енергію проростання та схожість насіння. Показано особливості токсичного впливу досліджуваних речовин на апікальні меристеми коренів цибулі за затримкою їх росту, показниками мітотичного індексу та порушеннями процесу поділу клітин.

Author Biographies

  • М. В. Таран, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
    аспірантка
  • А. Ф. Ліханов, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
    кандидат біологічних наук
  • К. Є. Шаванова, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
    кандидати біологічних наук
  • М. Ф. Стародуб, National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine
    доктор біологічних наук

References

Гончаренко Т. П. Харчові добавки як об’єкт моніторингових досліджень / Т. П.Гончаренко, О. Г.Гончаренко // Екологія довкілля та безпека життєдіяльності. – 2008. – №4. – С. 81–84.

Горовая А. ?. Методические аспекты оценки мутагенного фона и генетического риска для человека и биоты от действия мутагенных экологических факторов / А. ?. Горовая, Л. Ф. Бобырь ,Т. В. Скворцова // Цитология и генетика. – 1996. – Т. 30, № 6. – С. 78–86.

Козовий Р. В. Розробка профілактики негативного впливу мутагенних чинників на спадковий апарат людини / Р. В. Козовий // Вісник Укр. товариства генетиків і селекціонерів. – 2005. – Т.3, №1–2. – С.80–85.

Лакин Г. Ф. Биометрия:учеб. пособие для вузов / Г. Ф. Лакин. – М: Высш. шк., 1990. – 352 с.

Паушева З. П. Практикум по цитологии растений / З.П.Паушева. – М.: Агропромиздат, 1988. – С. 138–170.

Смоляр В. І. Токсичні ефекти харчових добавок / В.І.Смоляр // Проблеми харчування. – 2005. – № 1. – С. 5–15.