ANALYSIS OF QUALITY CROP PRODUCTION (FOR EXAMPLE Pasta)

Автор(и)

  • V. P. STROKAL National Agriculture University of Ukraine ,
  • А. О. OKTYSYUK National Agriculture University of Ukraine

Анотація

This study analyzed the indicators assessing the quality of plant products, and their safety. We compared regulatory documents of Ukraine with European, which ensure quality and safety of plant products. Methodological provision to ensure an environmental control of the quality for crop production is discussed in the study. We determined organoleptic and physic-chemical parameters of pasta (as an illustrative example of plant products) to check its quality. We developed a five-point scale to rank quality parameters of pasta products taken from different economic brands accurately. As a result, the quality level of pasta products was identified. 

Біографії авторів

  • автор V. P. STROKAL, афіліація National Agriculture University of Ukraine,
    Candidate of Pedagogical Sciences
  • автор А. О. OKTYSYUK, афіліація National Agriculture University of Ukraine

    student level "Master"

Посилання

Димань Т. М. Екотрофологія. Основи екологічно безпечного харчування: [навчальний посібник] / Т. М. Димань, М. М. Барановський, Г. О. Білявський та ін. – К.: Лібра, 2006. – 304 с.

Димань Т. М. Безпека продовольчої сировини і харчових продуктів / Т. М Димань, Т. Г. Мазур. – К.: Академія. – 2011. – 517 с.

Єрмоленко В. М. Аграрне право України: підручник / В. М. Єрмоленко, О. В. Гафурова, М. В. Гребенюк [та ін.] / За заг. ред. В. М. Єрмоленка. – К.: Юрінком Інтерю – 2010. – 608 с.

Плотникова Т. В. Экспертиза свежих плодов и овощей. Качество и безопасность / Т. В. Плотникова, В. М. Позняковский, Т. В. Ларина и др. – Новосибирскю – 2005. – 299 с.

Подпрятов Г. І. Основи стандартизації, управління якістю та сертифікація продукції рослинництва. Навчальний посібник / Г. І. Подпрятов, В. І. Войцехівський, Л. М. Мацейко, В. І. Рожко. – К.: Арістей, 2004. – 552 с.

Позняковский В. М. Гигиенические основы питания, качество и безопасность пищевых продуктов / В. М. Позняковский. – Новосибирск: Сиб. унив. изд-во. – 2007. – 227 с.

Рогов ?. А. Безопасность продовольственного сырья и пищевых продуктов: [Учеб. пособие] / ?. А. Рогов и др. – Новосибирск: Сиб. унив. изд-во. – 2007. – 227 с.

Номер

Розділ

Статті