Бактеріальна гниль томатів за вирощування у закритому грунті
DOI:
https://doi.org/10.31548/biologiya2020.03.006Keywords:
tomatoes, soft rot pathogen, virulenceAbstract
Специфічні умови захищеного ґрунту, відсутність сівозміни, несвоєчасна заміна субстрату, підвищена температура і вологість повітря призводять до накопичення великого числа збудників бактеріальних хвороб, які лімітують збільшення врожайності томатів. Метою роботи було визначити поширеність і етіологію м’якої гнилі томатів за вирощування в захищеному ґрунті та запропонувати заходи контролю збудника. Дослідження проводилося стандартними мікробіологічними та фітопатологічними методами. Патогенні властивості ізолятів збудника вивчали на вегетуючих рослинах томатів із використанням суспензії клітин бактерій титром 107 КУО/мл. Встановлено, що ураженість рослин томатів м’якою бактеріальною гниллю в умовах закритого ґрунту переважає в другій половині вегетаційного періоду. Розвиток хвороби становив 30‒34 % за поширеності 45 %. Хвороби рослин томатів у тепличних господарствах Київської області України мають бактеріальне походження, які спричинені збудником м'якої гнилі P. carotovorum subsp. carotovorum. Характерними симптомами м'якої гнилі томатів є зміна забарвлення, хлороз та некроз листків, порожнистість стебла, поява вдавлених водонасичених ділянок біля плодоніжки, що супроводжується гниттям плоду. Ефективними заходами контролю можуть бути профілактичні та агротехнічні заходи.
References
Kolomiiets, Y.V. (2017) Bacterial diseases of tomato plants. Factors of experimental evolution of organisms, 20, 207-210.
https://doi.org/10.7124/FEEO.v20.765
Kolomiiets, Y.V., Grigoryuk, I.P., Chaika, V.M., Butsenko, L. M.& Gorbatenko, L. Y. (2017) Features of the manifestation and prevalence of bacterial diseases in tomato plantings in Ukraine. Quarantine and plant protection, 7-9, 4-8.
Kolomiiets, Y.V., Grygoryuk, I.P. & Butsenko, L.M. (2017) Bacterial diseases of tomato plants. Monograph. Кyiv: CP Кomprynt, 348 p.
Campos, H. & Ortiz, O. (2020) The Potato Crop. Its Agricultural, Nutritional and Social Contribution to Humankind. Springer, 506 р.
https://doi.org/10.1007/978-3-030-28683-5
Caruso, A., Licciardello, G., La Rosa, R., Catara, V. & Bella,P. (2016) Mixed infection of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum and P.carotovorum subsp. brasiliensis in tomato stem rot in Italy. Journal of Plant Pathology, 98 (3), 661-665. doi 10.4454/JPP.V98I3.062
Pasanen, M., Laurila, J., Brader G., Palva E.T., Ahola V., van der Wolf J., Hannukkala A. & Pirhonen M. (2013) Characterisation of Pectobacterium wasabiae and Pectobacteriumcarotovorum subsp. carotovorum isolates from diseased potato plants in Finland. Annals of Applied Biology, 163(3), 403-419. doi 10.1111/aab.12076
https://doi.org/10.1111/aab.12076
Ghazzawi, Al.A., Ghoura, Abu.M., Beig, Al. N., Jaloul, A. & Mando J. (2012) First report of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum causing stem rot on greenhouse tomatoes in Syria. Journal of Plant Pathology, 94(4), S4.85-S4.105. doi10.4454/JPP.V95I4SUP.025
Jaramillo A., Huertas C.A. & Gómez E.D. (2017) First report of bacterial stem rot of tomatoes caused by Pectobacterium carotovorum subsp. brasiliense in Colombia. Plant Disease,101 (5), 810-820. https://doi.org/10.1094/PDIS-08-16-1184-PDN
Akhatov, A.K., Hannibal, F.B., Meshkov, Yu.I., Dzhalilov, F.S., Chizhov, V.N., Ignatov, A.N., Polishchuk, V.P., Shevchenko, T.P., Borisov, B.A., Stroykov, Y.M. & Beloshapkina, O.O. (2013) Diseases and pests of vegetable crops and potatoes. Moscow, 446 p.
Kettani-Halabi, M., Terta, M. Amdan, M., El Fahime el, M., Bouteau, F. & Ennaji, M.M. (2013) An easy, simple inexpensive test for the specific detection of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum based on sequence analysis of the pmrA gene. BMC Microbiol, 13, 176-186. https://doi.org/10.1186/1471-2180-13-176
Bykova, G.A. & Belykh, E.B. (2011) Features of the protection of vegetables in greenhouses from bacteriosis. Plant Protection and Quarantine, 32-35.
Grishechkina, L.D. (2011) Problems of protecting vegetables from diseases in greenhouses. Plant Protection and Quarantine, 16-18.
Hryhoriuk, I.P., Patyka ,V.P., Kolomiiets, Yu.V., Butsenko, L.M., Pasichnyk, L.A., Tesliuk, V.V. & Tarhonia, V.S. (2016) Identification of the causative agent of bacterial speck of tomato plants Pseudomonas syringae pv. tomato. Кyiv: CP Кomprynt, 40 p.
Patyka, V., Pasichnyk, L., Butsenko, L., Petrychenko, V., Zubachev, S., Dankevych, L., Gnatiuk, T., Huliaieva,H., Tokovenko, I., Kalinichenko, A., Suszanowich, D., Kurash, P., Patyka,T., Karpenko, V., Kirilenko, L. & Demchenko,A.(2019) Express diagnostics of phytopathogenic bacteria and phytoplasmas in agrophytocenosis. Guidelines. Publisher Wydawnictwo I Drukarnia Swietego Krzyza, Opole, Poland, 86 p.
Kolomiiets, J.V., Grygoryuk, I.P. & Butsenko, L.M.(2017) Bacterial diseases of tomatoes plant in terms of open and covered growing of Ukraine. Annals of Agrarian Science, 15(2), 213-216.
https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.05.010
Asma, A., Musharaf, A., Azra, N., Sana, Z.K. & Zahoor, A. (2015) Characterization of the causal organism of soft rot of tomatoes and other vegetables and evaluation of its most aggressive isolates. American Journal of Plant Sciences, 6, 511-517. https://doi.org/10.4236/ajps.2015.64055
Naas, H., Sebaihia, M., Orfei, B., Rezzonico, F., Buonaurio, R. & Moretti, C. (2018) Pectobacterium carotovorum subsp. brasiliense and Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum as causal agents of potato soft rot in Algeria. European Journal of Plant Pathology, 151, 1027-1034.
https://doi.org/10.1007/s10658-018-1438-3
Zaczek-Moczydłowska, M.A., Fleming, C.C., Young, G.K., Campbell, K. & O'Hanlon, R. (2019) Pectobacterium and Dickeya species detected in vegetables in Northern Ireland. European Journal of Plant Pathology, 154, 635-647. https://doi.org/10.1007/s10658-019-01687-1
Maisuria, V.B. &Nerurkar, A.S. (2012) Characterisation and differantiation of soft rot causing Pectobacterium carotovorum of Indian origin. European Journal of Plant Pathology, 136(1), 87-102.
https://doi.org/10.1007/s10658-012-0140-0
Czajkowski, R., Pérombelon, M.C.M., van Veen, J.A., &van der Wolf,J.M. (2011) Control of blackleg and tuber soft rot of potato caused by Pectobacterium and Dickeya species: a review. Plant Pathology, 60(6), 999-1013.
https://doi.org/10.1111/j.1365-3059.2011.02470.x
Saygili, H., Sahin, F., Aysan, Y. & Mirik, M. (2005). New symptoms of tomato soft rot diseases in Turkey. Acta Hortic, 695, 291-294. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2005.695.32
Çetinkaya-Yıldız, R. & Aysan, Y. (2007) A new seed-borne pathogen on tomato: Erwinia carotovora subsp. carotovora and some seed treatments. Acta Hortic, 729, 449-452.
https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2007.729.75
Alippi, A.M. & López, A.C. (2009) First report of Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum on spathiphyllum wallisii in Argentina. Plant Disease, 93(8), 842.
https://doi.org/10.1094/PDIS-93-8-0842C
Gašić, K., Gavrilović, V., Dolovac, N., Trkulja, N., Živković, S., Ristić, D. & Obradović, A. (2014) Pectobacterium carotovorum subsp. carotovorum - the causal agent of broccoli soft rot in Serbia. Pestic. Phytomed, 29(4), 249-255.
https://doi.org/10.2298/PIF1404249G
Czajkowski, R., de Boer, W.J., Velvis, H. & van der Wolf, J. (2010) Systemic colonization of potato plants by a soilborne, green fluorescent protein-tagged strain of Dickeya sp. biovar 3. Phytopathology, 100, 134-142.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).