Детекція генетично модифікованих рослин у продукції агропромислового комплексу
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.012Ключові слова:
генетично модифіковані організми, полімеразна ланцюгова реакція, ГМ-лінії рослинАнотація
Використання генетично модифікованих організмів при виробництві сільськогосподарської продукції і продуктів харчування має важливе значення у плані продовольчої безпеки. Незважаючи на це в суспільстві щодо ГМО існує ряд пересторог щодо наявності потенційної загрози здоров’ю людини та біорізноманіттю, а ймовірні ризики поділяють на харчові, екологічні й соціально-економічні. І оскільки питання безпечності є на даний момент суперечливим, виникає необхідність контролю за виробництвом та споживанням продуктів харчування і кормів, що містять ГМО або отриманих з їх використанням, для надання права вибору споживачам. У зв’язку із цим обіг ГМО у переважній більшості країн є контрольованим та врегульованим.
У статті наведені систематизовані дані аналізу зразків агропромислової продукції, які надходили до відділу молекулярно-біологічних досліджень УЛЯБП АПК, щодо вмісту ГМО впродовж 2018–2019 років. Аналіз отриманих результатів показав, що впродовж цього періоду із 449 досліджених на вміст ГМО зразків 102 були позитивними. Основними генетично модифікованими лініями рослин, що присутні на ринку України є ГМ-лінія ріпаку GT 73 і ГМ-лінія сої GTS 40-3-2, що є свідченням їх широкого використання на внутрішньому ринку України.
Посилання
Haidei, O.S., Zahrebelnyi, V.O., Novozhytska, Yu.M., Usachenko, N.V. Danylchenko, N.L. (2006). Analiz rezultativ vyznachennia HMO v syrovyni roslynnoho pokhodzhennia za 2014 rik [Analysis of results of determination of GMOs in raw materials of plant origin for 2014]. Zernovi produkty i kombikormy, 1 (57), 25-28.
Research: Half of Ukrainian soybeans are GMOs. Available at: https://agroportal.ua/ua/news/rastenievodstvo/issledovanie-polovina-ukrainskoi-soi-gmo/
Leiba L. V. (2013). Pravovi problemy vykorystannia henetychno modyfikovanykh orhanizmiv pry vyrobnytstvi silskohospodarskoi produktsii ta produktiv kharchuvannia [Legal problems of the use of genetically modified organisms in the production of agricultural products and foodstuffs]. In Aktualni problemy pravovoho zabezpechennia prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Actual problems of legal security of food security of Ukraine] (pp. 255-278). Kharkiv: FOP Shevchenko.
Meniv, O.I. (2016). Pravove zabezpechennia vykorystannia HMO pry vyroshchuvanni silskohospodarskoi produktsii roslynnoho pokhodzhennia v Ukraini ta YeS [Legal support for the use of GMOs in the cultivation of agricultural products of plant origin in Ukraine and the EU]. Kharkiv, 20.
On the State System of Biosafety at the Time of Creating, Testing, Transporting, and Using Genetically Modified Organisms. 31.05.2007. №1103 Available at: http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/1103-16.
Salyha, N. O., Snitynskyi, V. V. (2010). Henetychno modyfikovani roslyny ta yikh vplyv na orhanizm tvaryn [Genetically modified plants and their effect on the animal body]. Biolohiia tvaryn. 12 (2), 61-74.
Ushkalov, V.O., Danchuk, V.V., Spyrydonov, V.H., Ishchenko, L.M., Andrieiev, I.V., Kalakailo, L.I., Novhorodova, O.Yu., Bublyk, O.O. (2018). Obih henetychno modyfikovanykh rechovyn v Ukraini [The circulation of genetically modified substances in Ukraine]. Visnyk ahrarnoi nauky, 3 (780), 45-50.
https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201803-08
Turkec, A., Kazan, H., Baykut, A., Lucas, S. J. (2015). Evaluation of DNA extraction methods in order to monitor genetically modified materials in soy foodstuffs and feeds commercialised in Turkey by multiplex real-time PCR. Journal of the Science of Food and Agriculture, 95(2), 386-392. https://doi.org/10.1002/jsfa.6731
Завантаження
Додаткові файли
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія
Стосунки між правовласниками і користувачами регулюються на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства – Некомерційна – Поширення На Тих Самих Умовах 4.0 Міжнародна (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
- Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
- Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див.The Effect of Open Access).