Оцінка якості та харчової безпеки рослинних олій, отриманих на основі дикоростучих ягід лісових територій Казахстану

Автор(и)

  • G. S. Аidarkhanova S.Seifullin Kazakh Agrotechnical University , Казахскій агротехнічний університет ім.С.Сейфулліна
  • Z.I. Satayeva S.Seifullin Kazakh Agrotechnical University , Казахскій агротехнічний університет ім.С.Сейфулліна
  • A.V. Ebel S.Seifullin Kazakh Agrotechnical University , Казахскій агротехнічний університет ім.С.Сейфулліна
  • М.Т. Jakanova Republic diagnostic center Corporate fund «University Medical Center» Nazarbayev University , Республіканскій діагностичний центр Корпоративного Фонду «University Medical Center» Назарбаєв Університет
  • O.V. Volosianko Національний університет біоресурсів і природокористування України image/svg+xml
  • Т.М. Seilkhanov Sh.Ualikhanov Kokshetau State University , Кокшетаускій державний університет ім.Ш.Уаліханова

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.05.001

Ключові слова:

дикорослі ягоди, sunflower oil, unrefined oils, важкі метали, радіонукліди, physicochemical parameters, fatty acid composition, NMR spectroscopy, spectra, proton signals

Анотація

Багато видів лісових рослин в комплексі з рослинними оліями є джерелами нових видів функціональних продуктів з підвищеною біологічною ефективністю. З огляду на високий попит на рослинні олії серед населення і промисловості, наростаючий антропогенний пресинг на різні компоненти природного середовища, метою досліджень є створення олійних сумішей на основі соняшникової олії і дикорослих ягід, відібраних на лісових територіях регіонів Казахстану, оцінка їх якості та харчової безпеки. Основою олійної суміші стало соняшникова олія, отримана з насіння соняшнику методом «холодного віджиму». Як біодобавки використані дикорослі ягоди, відібрані на лісових територіях північного (Elaeagnus rhamnoides (L.) A.Nelson) і східного (Rosa majalis Herrm., Vaccinium myrtillis L.) Казахстану. В отриманих олійних сумішах були вивчені базові показники їх якісно-кількісного складу. Встановлено, що за щільністю (917-918), показником заломлення (1,473), значенням кислотного числа (1,4 мг КОН/г), йодного числа (130-132гJ2/100), числа омилення (188 мг/г) досліджуваних олійних сумішей вони відповідають нерафінованій рослинній олії вищого сорту.

Вміст важких металів (Pb, As, Cd, Cu, Zn, Mg) і радіонуклідів (90Sr, 137Cs) не перевищує гранично допустимих концентрацій і відповідає вимогам нормативних документів і стандартів. У пробах рослинних олій визначені кількість олеїнової кислоти (52,21%), лінолевої кислоти (28,97%), які знаходяться в межах норми, хоча досягають до рівнів верхніх меж. Методом ЯМР-спектроскопії підтверджено, що оптимальне співвідношення ω-6 і ω-3 поліненасичених жирних кислот у складі вивчених рослинних олій відповідають своїй назві по співвідношенню мононенасичених і поліненасичених жирних кислот.

Посилання

Dolgolyuk I.V., Тereshyuk L.V., ТrubnikovaМ.А., StarovoytovaК.V. Vegetable oils - functional food stuff // Technique and technology of food production. 2014. №2.- P.122-125.

FAO (2001). Global Forest Resources Assessment 2000.FAO Forestry Paper 140. Rome, Italy.

Forest Europe (2015) State of Europe's Forest 2015 Report. http://foresteurope.org/state-europes-forests-2015-report/#1476293396492-81c05097- 0e949acd-b805

Explanatory note to the materials of the state accounting of the forest fund of the Republic of Kazakhstan by January 2018//RGKP "Kazakh Forestry Enterprise": Almaty. - 2018.- 109 p.

ZhandybaevК. Oil and fat industry of Kazakhstan: state support, development and riskи. https://strategy2050.kz/ru/news/maslozhirovaya-otrasl-rk-gospodderzhka-razvitie-i-riski-/

KazakovE.Yu., KlindukhovaYu.O., Shmalko N.A., RoslyakovYu.F. New types of vegetable oil compositions with increased biological efficiency//Modern knowledge-intensive technologies. 2004. №2. P. 152-153

ТoropovaE.Yu.,Khovalyg N.А. Ecological assessment of habitats and fruits of sea-buckthorn in Republic Tyva // Fundamental research. 2014. №11. P.1732-1735.

Afanasyeva L.V., Kashin V.K. Accumulation of heavy metals in the fruits of HippophaerhamnoidesL. (Elaeagnaceae) in a roadside zone (Republic of Buryatia) // Plant Resources. 2015. Issue. 4. P.554-561

Milinković M., Paunović S., ĐorđevićМ., Tomić J., KaraklajićStajić Ž., Vranić D. Content of Cu, Zn, Co, Ni, Cr in soil and fruits of Apple and Plum //Book of Abstract X Inter. Scientific Agriculture Symposium "AGROSYM 2019". Jahorina, October 03 - 06, 2019.- P.909-915

Grigoryev S.V., Shelenga T.V., Illarionova K.V. Hempseed and cottonseed oils in the accessions from the VIR collection as sources of functional food ingredients. Proceedings on applied botany,genetics and breeding 2019;180(2):38-43.

https://doi.org/10.30901/2227-8834-2019-2-38-43

Shaka A. J., Keeler J. Broadband spin decoupling in isotropic liquids // Prog. Nucl.Magn.Reson.Spectrosc. 1987.Vol. 47, no. 19. P. 129-134.

https://doi.org/10.1016/0079-6565(87)80008-0

Linseed oil and mixture with maleic anhydride: 1H and 13C-NMR / A. Solladie-Cavallo [et al.] // J. Amer. OilChem. Soc. 2003.Vol. 80, no. 4.Р. 311-314. https://doi.org/10.1007/s11746-003-0695-z

Popov K. I. The use of nuclear magnetic resonance spectroscopy for the express determination of the content of unsaturated fatty acids in vegetable and animal fats//Healthy food industry - 3 millennium: man, science, technology, economics: abstracts of reports of the International Scientific and Practical Conference, Moscow, February 24-25. 1999/Publishing House of MSUFI.Moscow, 1999. P. 233-234.

Klimova N.S., Rykov R.S., Kalabin G.A. Possibilities of NMR spectroscopy in the identification of vegetable oils with therapeutic and dietary properties//Current problems of ecology and environmental management. 2004. № 5. P. 236-240.

Ukraintseva I.I. Development of methods for quality assessment and identification of flax seeds based on nuclear magnetic relaxation method: extended abstract of Candidate of Technical Science: 29.03.05. Krasnodar, 2004. 23p.

Senouci H. Quantitative analysis of partial acylglycerols and free fatty acids in palm oil by 13C nuclear magnetic resonance spectroscopy // J. Amer. OilChem. Soc. 2000.Vol. 77, no. 7.Р. 749-755.

https://doi.org/10.1007/s11746-000-0120-7

GOST 31214-75 Vegetable oils. Production.Terms and definitions.

Bykov B.А. Introduction to phytocenology. - Аlma-Аta: Publishing houseАНКаzSSR, 1970. - 226 p.

ST RK GOST R 51301-05. Atomic absorption spectroscopy methods.

Methodological instructions 2.6.1.717-98 Radiation monitoring. Strontium-90 and caesium-137. Food products. Sampling, analysis and hygienic assessment. Methodological guidelines on control methods. M.: Science, 1977. 51 p.

Sanitary Rules and Norms of the Republic of Kazakhstan, No. 611 Order of the Ministry of Health of the Republic of Kazakhstan dated 20.06.2011 Astana. 2011

Subbotina M.A. (1999). General methods of analysis of vegetable oils and fats. Laboratory workshop. Kemerovo. page 5.

GOST ISO 6320-2012 Fats and oils animal and vegetable. Refractive index method.

GOST 31933-2012. Vegetable oils. Methods for determining acid number.

GOST 5475-69 Vegetable oils. Methods for determining iodine number.

GOST ISO 3657-2016 Animal and vegetable fats and oils. Determination of saponification number.

(2010). National report of the Republic of Kazakhstan on biological diversity. Report of Program 001 "Ensuring the activities of the authorized body in the field of environmental protection." State Registration No. О.0411. Astana, 142 p.

Sultangazina G.J., KuprijanovА.N., KuprijanovО.А., Beyshov R.S. (2020). Coenoflora of Adonis Vernalis L. in Northern Kazakhstan. Bulletin of National Academy of Sciences of the Republic of Kazakhstan. Volume 1, Number 383, 33 - 41 https://doi.org/10.32014/2020.2518-1467.4

Karamysheva Z.V., Rachkovskaya E.I. (1973). Botanical geography of the steppe part of Central Kazakhstan. L.: Science. 278 p.

Завантаження

Опубліковано

2020-10-26

Номер

Розділ

Біологія, біотехнологія, екологія