Ефективність удобрення і норм висіву насіння на висоту рослин та площу листкової поверхні коріандру

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi.2020.06.026

Ключові слова:

сорт, висота рослин, удобрення, площа асиміляційної поверхні, коріандр

Анотація

Метою досліджень було виявити ефективність застосування різних норм висіву насіння і удобрення на висоту рослин та площу листкової поверхні сортів коріандру Оксаніт, Нектар і Карібе. Для визначення достовірності та точності експериментальної інформації використовували методи досліджень: польовий, лабораторний і статистичний. Дослідження проводили упродовж 2013–2015 рр. на чорноземі типовому малогумусному дослідного поля відокремленого підрозділу НУБіП України «Агрономічна дослідна станція». Досліджували три сорта коріандра Оксаніт, Нектар і Карібе, чотири норми висіву насіння 1,5, 2,0, 2,5 і 3,0 млн шт./га та три системи удобрення N45P20K40, N90P40K80,N135P60K120.

Встановлено, що висота рослин коріандру змінювалася залежно від досліджуваних факторів в межах 76,2−99,6 см. За умов збільшення норми удобрення висота рослин мала закономірну тенденцію до збільшення. Застосування добрив у нормі N135P60K120 кг/га сприяло зростанню висоти рослин коріандру.

Значний вплив на розміри листкової поверхні у досліджуваних сортів має норма висіву та норми внесення мінеральних добрив. У всіх сортів найбільші розміри листкової поверхні забезпечувала норма висіву 3,0 млн шт. га за внесення N135P60K120. За внесення добрив в нормі N90P40K80 площа листкової поверхні була нижчою порівняно з варіантами досліду з внесенням N135P60K120. Оптимальною нормою добрив для сортів коріандру посівного на чорноземних малогумусних Правобережного Лісостепу України є N135P60K120.

Посилання

Bobrova V. I. (1999). Oxanit - a new variety of coriander. Agrarian Herald of the Black Sea, 3. 208-209.

Zinchenko O. I., Salatenko M. A. and others. (2001). Crop production: Textbook. Under the editorship O. I. Zinchenko. K.: Agrarian education, 591.

Rozhkov A. O., Puzik V. K., Kalenska S. M., Puzik L. M., Popov S. I., Muzafarov N. M., Bukhalo V. Ya., Kryshtop E. A. (2016). Research business in agronomy: education. manual: in 2 books - Kn. 1. Theoretical aspects of the research case; under the editorship A. O. Rozhkova. Kh.: Maidan, 316.

Grant C. A., Selles R. Wu, F., Harker K. N., Clayton G. W., Bittman S., Zebarth B. J., Lupwayi N. Z. (2012). Crop yield and nitrogen concentration with controlled release urea and split applications of nitrogen as compared to non-coated urea applied at seeding, Field Crops Res. 127. 170–180. https://doi.org/10.1016/j. fcr.2011.11.002.

Jadav D. A. &, Kumawat P. D. (2018). Effect of water soluble fertilizers on yield and content and uptake of nutrient in coriander (Coriandrum sativum L.), Int. J. Chem. Stud. 6 (3). 1527–1530.

Jankowski K., Nowak J., Szemplinski W. (2019). Coriandrum sativum L. response to different levels of agronomic factors Industrial crops and products. 122. 324–330.

Kumar Nagar R., Kumar Jain D. (2017). Studies on weed cover and diversity in coriander (Coriandrum sativum L.) as influenced by weed management and balanced fertilization techniques, Curr. Agric. Res. J. 5 (3). 387–395. https://doi.org/10.12944/CARJ.5.3.19 .

Pacheco N. A., Cano-Sosa J., Poblano F., Rodriguez-Buenfil I. M., Ramos-Diaz A. (2020). Different Responses of the Quality Parameters of Coriandrum sativum to Organic Substrate Mixtures and Fertilization Agronomy-Basel. 2(6). 21–426. https://doi.org/10.3390/agronomy6020021

Pokluda R., Sekara A., Jezdinsky A., Kalisz A. Neugebauerova J., Grabowska A. (2020). The physiological status and stress biomarker concentration of Coriandrum sativum L. plants subjected to chilling are modified by biostimulant application Biological agriculture & Horticulture. 4(32). 258–268 https://doi.org/10.1080/01448765.2016.1172344

Singh P., Khan V. S. M, M.,. Kumar S. (2017). Effect of Foliage Cuttings on seed yield and quality of coriander (Coriandrum sativum L.), Advances in Research. 10 (4). 1–9. https://doi.org/10.9734/AIR/2017/33354 .

Завантаження

Опубліковано

2020-12-26

Номер

Розділ

Агрономія