The structure of integrated system of management of quality of products of meat-processing enterprises
DOI:
https://doi.org/10.31548/dopovidi2018.06.007Abstract
Проаналізовано тенденції розвитку вітчизняного ринку м’ясопродуктів. Визначено, що успішна та стабільна робота підприємства на вітчизняному та світових ринках продовольства має бути побудована на принципах тотального менеджменту якості. Названі десять категорій вимог, що підлягають дотриманню при її реалізації: лідерство вищого керівництва, аналіз діяльності та порядку управління процесами, розвиток людських ресурсів, стратегічне планування, стратегічне інформування, врахування інтересів споживача, задоволення інтересів працівників, забезпечення якості виробленої продукції, удосконалення стилю діяльності, покращення результатів господарювання, зменшення екологічного навантаження на оточуюче природне середовище. Показано, що розширення об’єму випуску продукції підприємства, у тому числі його вихід на міжнародні ринки продовольства, потребує дотримання вимог міжнародних стандартів якості і безпечності продукції, випущеної в структурі функціонування на підприємстві інтегрованої системи менеджменту побудованої на врахуванні вимог норм захисту умов праці його робітників та постійного зменшення рівня екологічного навантаження на оточуюче середовище. Названі стандарти що мають бути покладеними у основу системи управління діяльністю м’ясопереробного підприємства і визначені основні переваги від впровадження інтегрованих систем менеджменту якості та безпечності його продукції.
Ключові слова: м’ясна продукція, якість, безпечність, стандарт, інтегрована система управління якістюReferences
Basic texts on food hygiene. Third edition. Codex Alimentarius Commission, Joint FAO/WHO Food Standards Programme, FAO, Rome Italy 2003
Implementing an Integrated Quality Management System. Available at: http://asq.org/qic/display-item/index.html?item=13808
What is an Integrated Quality System? Available at: http://integrated-standards.com/articles/what-is-integrated-management-system/
Integrated management systems (In Ukrainian). Available at: http://p-for.com/book_214_glava_41_7.5._%D0%86ntegrovan%D1 %96_sistemi_men.html
Bal’-Prylypko L.V., Nikolayenko M.S. Patent of Ukraine for useful model # 76591 “The algorithm of evaluation of grade of importance of risks of environmental nature at meat-processing enterprises” (In Ukrainian). Declared 11.12.2017, published 05.02.2018
Nikolayenko M.S. Identification of potentially hazardous factors in producing of meat canned products at the enterprise of «Pyriatinskii delikates» (in Ukrainian). Prodovol’cha industriia APK. 2017. # 3. P. 6-11
Downloads
Published
Issue
Section
License
Relationship between right holders and users shall be governed by the terms of the license Creative Commons Attribution – non-commercial – Distribution On Same Conditions 4.0 international (CC BY-NC-SA 4.0):https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/deed.uk
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).