Канібалізм птиці та його профілактика

Автор(и)

  • I. S. Levchenko Херсонський державний аграрно-економічний університет image/svg+xml
  • O. I. Liubenko Херсонський державний аграрно-економічний університет image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.03.011

Ключові слова:

птахівництво, канібалізм, агресивна поведінка, щільність посадки, годівля.

Анотація

У статті проаналізовані основні причини та методи профілактики канібалізму птиці. Канібалізм завдає значних економічних збитків птахівничим підприємствам, адже його прояви не залежать від кількості, виду птиці та умов утримання. Наднормативна щільність посадки, зміна ієрархічної структури в групі, підсаджування нових особин, відхилення від нормативних показників мікроклімату, інтенсивності освітлення є першопричинами виникнення канібалізму. Спочатку птиця відчуває дискомфорт, який переростає в занепокоєння, агресію, істерію, а згодом – у розкльовування та вищипування пір’я. Велику увагу виробники приділяють нетрадиційним кормовим добавкам природного походження. Результати проведених наукових досліджень показали, що зміна щільності посадки і включення в комбікорм птиці піддослідних груп 5 г/гол. ракушняку дало змогу підвищити продуктивність та позитивно вплинуло на якісний склад яєць. У другій дослідній групі продуктивність становила 1428 шт., що на 138 шт. більше першої дослідної та на 309 шт. – контрольної групи. Клінічний огляд у кінці досліджень показав, що у деяких курей другої дослідної групи покращився зовнішній вигляд, відновилося втрачене пір’я, з’явився блискучий пух. Встановлено, що ракушняк у раціоні задовольняє потребу курей у рефлексі клювання та створює ефект додаткової «зайнятості». Такий профілактичний захід сприяє нормалізації загального стану курей, зниженню агресії, істерії, канібалізму та підвищення збереженості птиці.

 

 

Посилання

Annie, P. Chicken. (2012). London, Reaktion Books, 52. 2. Bessei, W. (1996) Feather pecking and cannibalism in poultry. Proc. World's Poultry Congr. New Delhi, India,1, 813‑819.

Dennis, R.L., Fahey, A.G., Cheng, H.W. (2008). Infrared beak treatment method compared with conventional hot blade trimming in laying hens. Poultry Science, 88, 38 43.

https://doi.org/10.3382/ps.2008-00227

Dudde, A. et al.(2018). More Than Eggs - Relationship Between Productivity and Learning in Laying Hens. Front Psychol, 9, 201-205. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2018.02000

Hewlett, S., Nordquist, R. (2019). Effects of Maternal Care During Rearing in White Leghorn and Brown Nick Layer Hens on Cognition. Sociality and Fear. Animals (Basel), 9(7),454-461.

https://doi.org/10.3390/ani9070454

Kang, H. & Park, S. (2016) Effects of stock density on the laying performance, blood parameter, corticosterone, litter quality, gas emission and bone mineral density of laying hens in floor pens. Poultry Science, 95, 264. https://doi.org/10.3382/ps/pew264

Lori, Marino. (2017). Thinking chickens: a review of cognition, emotion, and behavior in the domestic chicken. Animal Cognition, 1-21.

Phillip, J. Clauer. (2009) Cannibalism: Prevention and Treatment. Virginia Cooperative Extension programs: Virginia Polytechnic Institute and State University,1-3.

Bebyn, M. L. (1990). Povedenye yaychnykh kur promyshlennoho stada. Kormovoe povedenye [The behavior of egg chickens in an industrial herd. Feed behavior]. Peredovoi nauchn.-proyzv. opyt v ptytsevodstve: vesnyk Vsesoiuz. nauch.-ysled. y tekhnol. ynstytuta ptytsevodstva, 3, 19-23.

Kovatskyi, N., Dulherov, P. (2011). Kannybalyzm ptytsy y mery profylaktyky. [Bird cannibalism and preventive measures]. Ptytsevodstvo, 8, 23-26.

Liubenko, O. I., Levchenko, I. S. (2020). Doslidzhennia vplyvu shchilnosti posadky ta frontu hodivli na povedinku kurei promyslovoho stada. [The research on the impact of density and feeding scale on the behavior of chickens in a flock]. Tavriiskyi naukovyi visnyk: Naukovyi zhurnal, 111, 199-204.

https://doi.org/10.32851/2226-0099.2020.111.27

Melnyk A.Yu. (2014). Korektsiia metabolichnoho profiliu kurei nesuchok za rozklovu.[ Correction of the metabolic profile of laying hens].Nauk. visnyk Lviv. nats. un-tu vet. medytsyny ta biotekhnolohii im. S.Z. Hzhytskoho, 13 (108), 148−155.

Melnyk V.O., Riabinina O.V. (2018). Prychyny kanibalizmu u ptytsi ta sposoby yoho profilaktyky. [Causes of cannibalism in birds and ways of its development]. Suchasne ptakhivnytstvo. Naukovo-vyrobnychyi zhurnal, 11-12(192-193), 7-12.

Svezhentsov A. I. (2004). Netraditsionnyye kormovyye dobavki dlya zhivotnykh i ptitsy: monografiya. Dnepropetrovsk: ART-PRESS, 296 .

Sidorenko L. I., Shcherbatov V.I. (2016). Biologiya kur: uchebnoye posobiye. Krasnodar, KubGAU, 244.

Fisinin V. I., Yegorov I. A., Okolelova T. M (2003). Kormleniye sel'skokhozyaystvennoy ptitsy. Sergiyev Posad, 375.

Завантаження

Опубліковано

2020-06-22

Номер

Розділ

Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва