Мікробіологічні показники плодів вишні за попередньої обробки полісахаридними композиціями

Автор(и)

  • O. V. Vasylyshyna Уманський національний університет садівництва image/svg+xml

DOI:

https://doi.org/10.31548/dopovidi2020.04.015

Ключові слова:

плоди вишні, епіфітна мікрофлора, альгінат натрію, хітозан, саліцилова кислота

Анотація

У статті показано вплив обробки полісахаридних композицій на мікрофлору плодів вишні після зберігання. Дослідження проводили на протязі 2016−2019 років на базі дослідної станції помології імені Л. П. Симиренка ІС НААН з плодми вишні сортів Альфа, які за день до збирання врожаю обприскували розчином 100 мг/л саліцилової кислоти; 1 % хітозану з саліциловою кислотою (100 мг/л). Відібрані плоди промивали водою та занурювали у 5 % розчини альгінату натрію.

Після зберігання кількість епіфітної мікрофлори збільшилась до 1,3∙103 КУО/г. Обприскування плодів вишні розчином хітозану із саліциловою кислотою дало змогу зменшити чисельність зростання МАФАнМ у 5,2 рази, порівняно із контролем. Обробка плодів вишні альгінатом натрію сприяла зменшенню чисельності епіфітної мікрофлори у 4,2 раз.

Попередня обробка плодів вишні перед зберіганням сприяла призупиненні  росту дріжджів і появи плісняви. В контрольному варіанті їх кількість знаходилась на рівні 1,26∙103 КУО/г. В дослідних варіантах вона зменшилась в 3,7−6,3 раз. Найменша кількість залишалась у плодів вишні, оброблених розчином хітозану із саліциловою кислотою.

Зважаючи на високий відсоток псування плодів після збирання транспортування та зберігання, перспективою подальших досліджень буде продовження досліджень із використання післязбиральної обробки плодів полісахаридними композиціями на їх мікрофлору протягом зберігання.

Посилання

Akulov O.Yu. (2012). Storage diseases and related product quality problems. Modern garden and its integrated protection. Offer. Kyiv: Univest Media LLC. 4, pp. 34−42.

Wani A. A., Singh P., Gul K., Wani M., Langowski H.C. (2014). Sweet cherry (Prunus avium): Critical factors affecting the composition and shelf life. Food Packaging and Shelf Life. Vol.1. 86−89. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2014.01.005

Samra N.R., Ameer M. S., Basma T. E. (2019). Maintaining storability of brahee date palm fruits with postharvest edible coating by using alginate salts. Journal of Plant Production. Vol. 10 (12):983 −993. https://doi.org/10.21608/jpp.2019.71517

Nasrin T., Rahman Md. M., Islam M., Arfin M.. (2017). Postharvest quality response of strawberry with novel aloe vera gel coating during refrigerated storage Journal of horticultural science and biotechnology. Vol. 92 (6). P. 598-605.

https://doi.org/10.1080/14620316.2017.1324326

Mohhamed S.R., Yeskov I.D. (2020). The use of chitosan against phomosis (gangrene) potatoes during storage. Agricultural scientific journal. 1. P.17−21

https://doi.org/10.28983/asj.y2020i1pp17-21

Tokatlı K., DemirdоveA. (2020). Effects of chitosan edible film coatings on the physicochemical and microbiological qualities of sweet cherry (Prunus avium L.) Scientia Horticulturae. Vol. 259(3). 108656. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2019.108656

Food products. Methods for determining the amount of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms: GOST 10444.15. Moscow. Standartinform. 2010.7 p.

Microbiology of food and animal feed. Methods for detecting and counting the number of yeast and molds: GOST 10444.12-2013. Moscow. Standartinform. 2014.

Martinez-Romero D., Alburquerque N., Valverde J.M., Guillẻn F.S., Castillo S., Valero D., Serrano M. (2006). Postharvest sweet cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment: a new edible coating. Postharvest Biol. Technol. 39 (1) pp. 93−100.

https://doi.org/10.1016/j.postharvbio.2005.09.006

Rassa M., Ghasemnezhad M., Zareh S., Sajedi R.H. (2013). Effect of chitosan coating on maintenance of aril quality, microbial population and PPO activity of pomegranate (Punica granatum L. Cv. Tarom) at cold storage temperature. Journal Science of Food and Agriculture. 93 (2). pp. 368−374.

https://doi.org/10.1002/jsfa.5770

Arceo-Martínez Ma, Jimenez Mejia R., Salgado-Garciglia R., Santoyo G., López-Meza J., Loeza-Lara P. (2019). In vitro and in vivo anti-fungal effect of chitosan on post-harvest strawberry pathogens. Agrociencia. 53. 1297.

Díaz-Mula H.M., Serrano M., Valero D. (2012). Alginate coatings preserve fruit quality and bioactive compounds during storage of sweet cherry fruit. Food and Bioprocess Technology 5 (8). pp. 2990−2997. https://doi.org/10.1007/s11947-011-0599-2

Vasylyshyna О.V. (2018). The quality of sour cherry fruits (Prunus cerasus L.), treated with chitosan solution before storage. Acta agriculturae Slovenica. Vol.111(3). P.633−637.

https://doi.org/10.14720/aas.2018.111.3.11

Завантаження

Опубліковано

2020-08-25

Номер

Розділ

Агрономія